Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Lībiešu mazākums

Saulainā jūlija priekšpusdienā Dēliņu sēta no Lūžņas ciema Brīvdabas muzejā izskatās kā paradīzes dārza stūrītis. Koši zaļajā izpļautajā sētsvidū zied un smaržo palsi rozā flokši. Plūmju koks samētājis zālājā sarkanos auglīšus. Sētas stūrī milzu auga lapas sniedz vēsinošu pavēni. Te nav nekā muzejiska, viss ir dzīvs. Liekas - turpat aiz priedēm tūlīt būs jūra. Kūtī iemausies govs.

Pamazām sanāk ļaudis. Daudzi - lībiešu tautastērpos, citi - vasarīgi raibi un krāsaini. Pirms četrdesmit gadiem šī lībiešu sēta no Lūžņas pārceļoja uz Brīvdabas muzeju. Visus šos gadus tā te uzturēta un kopta. Sētas svētkos sanākuši visi, kam otras Latvijas pamatnācijas liktenis nav vienaldzīgs. Nav valsts amatpersonu, jo šī sēta neder par priekšvēlēšanu tribīni. Bet, ja kāds ministrs, ministrijas pārstāvis, deputāts vai prezidents tur būtu bijis, tad gan varētu pajautāt, kā tad tiek pildīts likumā ierakstītais apsolījums rūpēties par lībiešu lietas stiprināšanu, mantojuma saglabāšanu un apzināšanu. Viss tikai pašu lībiešu un viņu draugu rokās. Paši izsludinājuši starptautisko lībiešu gadu, paši grāmatas izdevuši, izstādes organizējuši, paši portālu nodibinājuši, paši te sanākušie arī svētku mielasta galda uzklājuši. Paši rūpējas par pamatnācijas integrācijas jautājumu, kas no augstām tribīnēm vārdos, ne darbos gana skaļi pēdējā laikā piesaukts.

Šai saulainajā priekšpusdienā, klausoties, kā mijas latviešu un lībiešu valoda, kā skan lībiešu dziesmas, domāju, cik mūsu latviskā valsts tuvredzīga, cik strupa un maza tās attieksme pret lībiešu mazākumu, kas taču bija un ir mūsu teritorijas un nācijas daļa. Ko nevajag mūsu valstij, vajag kaimiņiem igauņiem un somiem. Tur līdzīgos pasākumos valsts izsaka savu atbalstu un cieņu lībiešiem, viņu valodai un kultūrai.

Bet, kamēr mūsu varas vīriem nav ne goda, ne cieņas, no Dēliņu sētas mēs dodamies uz Līvod kuņšt, lībiešu mākslas izstādes noslēgumu. Mazajā zālītē skaisti izgaismotas gleznas. Jāņa Beltes naivi sapņainās ainavas, Valta Ernštreita krāsu prieks, Lilitas Līces akvareļi un Baibas Dambergas grafikas. Viņa dizainējusi lībiešu monētu ar naudas mērvienību - ikš bārban/viens bārbans. Vai kāda no Latvijas Bankas monētām veltīta lībiešiem? Jauniešu koris Lōja no Salaspils dzied Pūt, vējiņi autentisko versiju. Paši to atraduši, paši lībiešu valodu mācās.

Pēters Brūveris dzejolī Kuolkā raksta par skatienu, kurš «te smiltīs velk kādas nomaļas atlantīdas kontūras: tik līdzīgas bērnības vaibstiem». Lībiešu mazākums, nomaļā Atlantīda, pats saviem un draugu spēkiem vēl turas. Varbūt latviskās valsts vairākums beidzot pasniegs tam roku. Sevi un mazākumu cienot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?