Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Lielā draudzene dārziņā

«Lai strādātu bērnudārzā, ir ļoti jāmīl bērni,» stāsta audzinātāja jeb pirmsskolas skolotāja Gunta Kovaļevska, un, šķiet, tam jābūt pašam par sevi saprotamam. Viņa ir no tiem cilvēkiem, kam bērni paši līp klāt, un šo savstarpējo pieķeršanos izjutusi jau, būdama padsmitniece, kad kļuvusi par krustmāti māsīcas dēlam. Tagad bijušie bērnudārza audzēkņi lūdz, lai viņu atvases Rīgas 21. pirmsskolas iestādē Laimiņa ir tieši Guntas grupā.

Katrs ar savu «es»

Pēc skolas beigšanas Gunta īsti nezinājusi, par ko strādāt, nolēmusi pelnīt un devusies uz VEF, bet, dzirdot māmiņu labās atsauksmes par uzņēmuma bērnudārzu, nolēmusi pamēģināt strādāt ar bērniem. «Man nebija speciālās izglītības, mācījos no pieredzējušajām audzinātājām, darbojos ar vismazākajiem silītē,» sākumu atceras Gunta. Darbu darījusi, kā jutusi par pareizu. Vēlāk mācījusies Rīgas 2. vidusskolas pedagoģiskajā klasē un Latvijas Universitātes Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē, kur apguvusi pirmsskolas pedagoģiju un logopēdes specialitāti. Gunta atzīst, ka iegūtās izglītības lielākā vērtība ir bērnu psiholoģijas apguve, kas palīdz viņus labāk izprast. Kā atceras no mācītā - ir jāpaceļas līdz bērna līmenim, lai saprastu viņa domāšanu un rīcību.

Savā ilgajā pieredzē Gunta secinājusi, ka mainās ne tikai laiki, audzināšanas metodes, bet arī bērni. Padomju laika bērni bija kā ielikti rāmīšos - visi darīja kā visi, bez ierunām gāja ierindā. Tagad katrs bērns ir individualitāte. «Katrs arī vēlas, lai viņam pievērš uzmanību, katram jāatrod sava pieeja, un tas nav viegli,» Gunta stāsta un priecājas, ka arī vecāki apzinās, ka bērns ir vērtība.

Viena no panākumu atslēgām profesijā, pēc Guntas domām, ir māka bērnu pieņemt tādu, kāds viņš ir. Jāpiemīt pacietībai, mīļumam, sapratnei, labvēlīgai attieksmei. Bet, tāpat kā bērni ir katrs ar savu «es», tā arī audzinātājai jāprot sevi pasniegt - jābūt gan mīļai, gan stingrai, lai bērni nesāktu kāpt uz galvas. Guntai žēl bijis jaunākas kolēģes, kurai bijis grūti iejusties, tikko kaut kas nav izdevies, raudājusi. Bērni var būt arī nežēlīgi - vieni jauno skolotāju žēlojuši, citi smējušies.

Grūtumi - aiz durvīm

Gunta nenoliedz, ka bijuši brīži, kad vēlējusies darbu bērnudārzā pamest, jo atbildība ir ļoti liela. Jāpārredz visi, bet katram spilventiņu apakšā nepaliksi gadās, ka viens otru pagrūž, reiz kāds puisēns ieskrējis stabā, tad jābūt psihologam un diplomātam, lai situāciju izskaidrotu vecākiem. Reizēm liekas, ka darbi ir nepaveicami, dažkārt uztraucot kolēģu neizdarītais. Gunta tomēr ir pārliecināta, ka, nākot pie bērniem, savi grūtumi jāatstāj aiz durvīm, lai arī ļoti jāsaņemas, īpaši, ja gadās veselības problēmas. Reiz viņa uz gadu no darba arī aizgājusi, lai vairāk nopelnītu, taču vilcis atpakaļ pie bērniem.

Uz jautājumu, vai izdodas sev nodrošināt iztiku, ja samaksa par atbildīgo darbu novērtēta nepelnīti zemu, Gunta stāsta, ka daudzas kolēģes mēģina strādāt vairākos dārziņos, viņa pati vada papildu nodarbības dejošanā. Secinām, ka tas droši vien ir arī iemesls, kāpēc pirmsskolas iestādēs par skolotājiem nestrādā gandrīz neviens no stiprā dzimuma. Gunta ir pārliecināta, ka bērniem gan noteikti patiktu, ja audzinātājs būtu vīrietis. «Tad būtu izsaucieni «oho!», jo pierasts, ka galvenā ir mamma un skolā - skolotājas, bet vīrieši pārsvarā tomēr ir pelnītāji.»

Zina, kas ir bakugans

Ikdienas darbs vienu dienu ir no plkst. 7 līdz 13, otru - no plkst. 13 līdz 19. Taču audzinātāja nevar aiziet mājās un izslēgties kā radio. Jāgatavojas nākamās dienas nodarbībām, jāraksta konspekti un audzinātājas dienasgrāmata - ko un kā mācīt zīmēšanā, veidošanā, matemātikā, kādi ir un būs novērojumi pastaigas laikā utt. Visa jaunā informācija bērniem jāiemāca rotaļājoties. Arī pašam jāmācās un jābūt vērīgam, redzot jaunu grāmatu, dzirdot mūziku vai atklājot jaunu rotaļlietu, jādomā, kā to izmantot nodarbībās, lai bērniem būtu interesanti. «Esmu, piemēram, iemācījusies, kas ir bakugans, jo puikām patīk padižoties ar jaunām rotaļlietām,» smej Gunta.

Viņai dārziņā sevišķi patīk gatavošanās dažādiem svētkiem. Vecāki tad dažkārt ir pārsteigti, cik daudz bērni apguvuši. Gunta pati visu mūžu dejojusi - gan skolā, gan vēlāk TDA Gatve, Vektors, deju kolektīvā Auda, bet tagad deju soļus māca dārziņā un priecājas, kad dejotāji pēc koncerta paziņo: «Kā man patika! Gribu vēl!»

Bērni prasa ļoti daudz uzmanības un enerģijas - mazākajiem jāseko un jākustas līdzi, lielākajiem jāstāsta un jāskaidro, jo jautājumu ir daudz un dažādi. Gunta uzskata, ka šajā profesijā nevar iztikt arī bez humora izjūtas un aktiera talanta, jo bērnus piesaista, ja stāstījumā iemet kādu rozīnīti, ja seja nav sastingusi, bet proti runāt ar mīmiku un žestiem. «Kad vingrināmies un stāstu, ka jāpaceļ labais plecs, kreisais, labais, tad sliktais, atskan daudzbalsīgs «ho!ho!ho!». Bērni visu uztver ļoti vērīgi.» Viņa pati izaudzinājusi divus dēlus, nesen piedzimusi trešā mazmeitiņa, bet dārziņa bērni viņu mīļi uzrunā par Guntiņu. «Mācu, ka esam draugi, uzrunājam viens otru uz tu, un viņi zina, ka var man uzticēties,» Gunta saka, un piecgadīgā Estere audzinātājai jau pielipusi kā dadzītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Audzina un māca 1,5-7 gadus vecus bērnus. Veicina bērnu fizisko, psihisko un emocionālo attīstību, plāno un organizē viņu dienas režīmu, vada rotaļas, spēles, vingrojumus. Rūpējas par bērnu drošību gan bērnudārza telpās, gan rotaļlaukumā. Parasti vienai grupiņai ir divi pedagogi, kas strādā maiņās. Atsevišķos bērnudārzos, kas darbojas visu diennakti, jāstrādā arī naktīs.

Kur mācās
Nepieciešama augstākā izglītība pedagoģijā vai pirmsskolas pedagoģijā. To var iegūt gan 1. līmeņa augstākās profesionālās izglītības programmās (studiju ilgums 2-2,5 gadi, mācību maksa šogad Ls 560-940), gan profesionālā bakalaura studiju programmās (jāstudē 4-5 gadi, mācību maksa šogad Ls 630-1050) Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas Pedagoģijas fakultātē, Daugavpils Universitātes Izglītības un vadības fakultātē un Liepājas Universitātes Pedagoģijas un sociālā darba fakultātē. Pilna laika programmās ir 715 budžeta vietu. Piemēram, LU profesionālā bakalaura programmā uz septiņām budžeta vietām šogad pretendēja 128 cilvēki. Izglītību var turpināt maģistrantūrā, zināšanas jāpapildina arī dažādos kursos un semināros, pieredzes apmaiņas pasākumos.

Darbarīki
Visdažādākie uzskates līdzekļi un metodiskie materiāli - attēli, kartes, dabas priekšmeti, rotaļlietas, pašdarinātas un rūpnieciski gatavotas spēles un mācību materiāli. Ja ir atbilstošas iemaņas, jāspēlē arī dažādi mūzikas instrumenti.

Kur strādā
Pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēs, privātajos bērnudārzos, speciāli organizētās rotaļu grupās - estētikas skolās, t. s. bēbīšu skolās, dienas spēļu centros, kā arī skolu sagatavošanas klasēs, kurās mācās piecgadīgi un sešgadīgi bērni. Kā pašnodarbinātas personas vai individuālie komersanti var veidot savu bērnu aprūpes centru vai bērnudārzu.

Cik pelna
Strādājot pašvaldības bērnudārzā, alga atkarībā no kvalifikācijas ir Ls 245-255 mēnesī. Iespējamas piemaksas par sagatavošanos nodarbībām (Ls 18) un tad, ja pedagogs papildus vada kādas specializētas nodarbības, piemēram, horeogrāfijā, zīmēšanā. Privātajos bērnudārzos alga ir Ls 200-400. Ja pedagogs ir pašnodarbinātais, kas izveidojis privātu bērnu aprūpes centru, viņa atalgojums var būt Ls 400-600 mēnesī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?