Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Likās - gripa, bija insults

Kad rīdzinieks Jānis (vārds mainīts, 74) 12. janvāra rītā grasījās doties uz darbu, viņa sieva pensionēta mediķe ievēroja, ka vīrs izturas savādi - uzvedas palēnināti, runā neadekvāti. Turklāt vīrs gatavs iet uz darbu pidžamā. Tā kā Jānim jau bija bijuši divi infarkti un aptuveni pirms diviem gadiem insults, sieva nekavējoties sauca ātro palīdzību uz savu dzīvokli Rīgas centrā.

Jāņa meita Ieva vēstulē Dienai raksta - presē pēdējā laikā daudz bijuši raksti par to, cik nozīmīgi laikā izsaukt neatliekamo palīdzību, jo insulta slimniekiem pirmās trīs stundas ir noteicošās turpmākajā slimības gaitā.

«Ātrā palīdzība atbrauca un pateica, ka slimniekam sākusies gripa! Un, ja kas, lai vēršoties pie ģimenes ārsta. Uz iebildumiem par insulta iespējamību atbildēja noliedzoši. Jāpiebilst, ka turpmāk slimniekam gripa tā arī netika diagnosticēta,» turpina Jāņa meita. Pēc viņas teiktā, mamma esot informējusi ātrās palīdzības mediķus par to, kāda ir Valda slimību vēsture.

Tajā dienā viņas tēvs, kurš pēc dabas nebūt neesot guļava, visu dienu bijis ļoti miegains un gulējis. Tādēļ nākamajā dienā otra Jāņa meita aizvedusi tēvu pie ģimenes ārstes. Viņa atzinusi, ka simptomi sirmajam vīram ir aizdomīgi, tādēļ uzrakstījusi norīkojumu uz datortomogrāfijas izmeklējumu. Ieva neslēpj - te nu ieslēdzās personīgie kontakti, un tēvam nebija jāgaida rindā uz izmeklējumu pāris mēnešu, viņš to dabūja tajā pašā dienā privātā medicīnas centrā.

«Ārsts radiologs konstatēja 24 stundu svaigu vai vecu insultu pieres daivā. Slimniekam bija nepieciešama tūlītēja hospitalizācija. Tika saukta ātrā palīdzība no personīgā mobilā telefona numura, bet tā vietā, lai sūtītu ātro palīdzību, dispečere, kura pieņēma zvanu, moralizēja, ka bija jāzvana no medicīnas iestādes numura un ka vispār viņa mašīnu nevarot sūtīt, jo ārstam radiologam neesot tiesību saukt ātro palīdzību,» norāda Ieva. Tad dakteris «pārņēmis stafeti», runājis ar ātrās palīdzības dispečeri, mašīna tika apsolīta.

Neatliekamā palīdzība atsūtīta, taču izrādījies, ka nepieciešams nosūtījums uz slimnīcu. «Nosūtījumu var dot ģimenes ārsts,» brīnās Ieva un piebilst - ātrie neveda tēvu uz slimnīcu pirms šā nosūtījuma. Tad tapis nosūtījums un tēvs transportēts uz slimnīcu. «Lieki piebilst, ka insulta vienība jau bija nokavēta, un mēs varam pateikties tikai personīgi pazīstamiem ārstiem, ka tēvs šobrīd veiksmīgi atveseļojas,» saka Ieva. Tēvs nesen izrakstīts no slimnīcas. Ieva vēstuli noslēdz ar vārdiem: «Šis stāsts ir pamācošs tāpēc, ka ir tik skumjš, un patiesībā, ja tas nebūtu noticis mūsu ģimenē, bet kāda vientuļā pensionāra dzīvē, tad beigas varētu būt arī Meža kapos.» Viņa atzīst - bez personisku kontaktu izmantošanas diemžēl, izrādās, veselības aprūpē palīdzību «ieslēgt» joprojām nav viegli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?