Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Medījumu ēdienu odziņa

Kur nu man, pilsētas akmeņu suskam, tikt pie meža gaļas, bet nē, - Vilis, kurš šāvējiem jau gadiem iet par dzinēju, atnesa krietnu mežacūkas gabalu un teica: uztaisi, lai ir garšīgi! Mana pieredze šajā jomā ir bērnības atmiņas par tēva brālēnu Miķeli, kura medījumus viņa apaļā sieviņa vienmēr gardi gatavoja saldajā krējumā.

Tāpēc ņēmu vien Antoņinas Masiļūnes man dāvināto Lielo pavārgrāmatu un starp medījumu gaļas ēdieniem, protams, atradu mežacūkas cepeti, kura iesākums ir trīsdienu marinēšana. Marinādei poļu gaumē tur arī dota recepte - un tajā vissvarīgāko vietu ieņem kadiķogas. Lūk, lūk, tur ir tas noslēpums, šo ēdienu odziņa. Arī zaķa cepetim un sautētai aļņa gaļai vajag paegļu odziņas, bet brieža cepetim - kadiķu mērci, kuras pamatā ir dūmots speķis, cepeša atgriezumi, sīpols, burkāns, selerija, sviests, buljons, baltvīns un kadiķogas. Pilnīgi skaidrs, ka tādu mērci var liet arī uz makaroniem, kā to apliecina reāli lietotāji. Es ar mežacūku paliku pie poļu marinādes un tradicionālās cepšanas - un iznāca tiešām labi.

Kadiķogas jeb mūžzaļā paegļa odziņas ir īsti latviska garšviela, - nu, labi, arī igauniska un vispār ziemeļnieciska. Taču tās noteikti liek arī Elzasas skābajos kāpostos, kurus sautē ar cūkas pavēderi un kājiņām, desiņām un baltvīnu. Spānijā kadiķogās marinē medījumu gaļu, arī franču virtuvē kadiķogas ir obligātas pie medījuma gaļas, taču Normandijā un Pikardijā, pie flāmu robežām tās liek arī pie mājputnu - zosu, pīļu un vistu gaļas ēdieniem, pie jērgaļas, dažām zivīm. Un, bez šaubām, - tāpat kā Flandrijā no šīm ogām tecina jenēferu, tā Francijas ziemeļos - ženeveru, džinam līdzīgu kadiķogu šņabi. Izrādās, Latvijā firma Zelta zaptes izgatavojusi mednieku ievārījumu kolekciju, kur Medību nakts ievārījumā meža ogas papildinātas ar kadiķogām un pipariem, lai tas derētu pie gaļas.

Esmu apņēmusies šādu ievārījumu atrast un pagaršot. Taču kadiķogas tagad lietošu arī bez medījuma, jo tādai garšai nav iespējams pretoties. To sacīja visi mežacūkas cepeša baudītāji, to aprakstījusi arī rakstniece Suzanne Bregere, kuras romānu Skābs krējums literatūrzinātnieki kvalificē par erotisku romānu. Tad nu arī kadiķogu lietošana tajā rādīta erotiski: «Nesen mani apciemoja kāds paziņa, kad es virtuvē cepu irbi. Viss dzīvoklis smaržoja pēc kadiķogām, portvīna un salda krējuma, un nelūgtajam viesim nāsīs sāka kņudēt matiņi, bet, tā kā es viņu nelūdzu palikt, viņš nodomāja, ka gaidu viesus. Nekā tamlīdzīga. Man tikai patīk ēst irbi vienai pašai un vienā mierā izlaizīt šķīvi. Lai gan nebija tā, ka viņš man būtu vienaldzīgs, tieši otrādi.» (Rutes Lediņas tulkojums.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?