Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Meitene no konfekšu papīrīša

«Ko mēs bildēsim?» pajautāja šīs Mini Dienas vāka fotogrāfijas autore Aiga Rēdmane, kad ieraudzīja deviņus gadus veco Paulu saģērbtu kā no pagājušā gadsimta krievu kartītēm, kurās lauku meitenes attēloja bērzu birzī vai mežā ar lakatiņu galvā. Teicu, ka karnevāla numuru, kurā pētīsim arī krievu tradīcijas.

Fotogrāfe turpināja manī skatīties ar neizpratni, un tikai tad sapratu - pareizi! Sakrīt taču ar referendumu par divvalodību. Esmu par latviešu valodu, taču neatbalstu tautas kūdīšanu vienu pret otru un tādēļ numura tēmu nemainīšu! Par politiku nerunāsim, šoreiz par karnevālu sezonu un kā to pavadīt godam, kad Metenis jau aiz muguras. Tepat Latvijā februāra beigās tiek svinēta Masļeņica, kura manī raisījusi interesi jau no bērna kājas, bet šogad es to nosvinēšu.

Zinu, jau kuro reizi rakstot sleju, atgriežos pie bērnības pieminēšanas, bet kā lai to nedaru, ja pirmos krievu valodas vārdus apguvu Vācijā, kad turp pārcēlos ar ģimeni un mani labākie draugi bija sešgadīgie vienaudži Ēriks un Žeņa. Žeņai kādā kautiņā gan izplēsu kaudzi matu, bet tas mūsu draudzību neiedragāja. Un tā sākās manas slāvu kultūras gaitas. Uz Maskavu pirmoreiz aizbraucu, kad man bija 14 - kā mani apbūra šī pilsēta! Šķita, te ir īstā dzīve. Maskavā ar 16 latiem kabatā un vienvirziena vilciena biļeti atgriezos pēc trim gadiem, kad jūra bija līdz ceļiem. Mēneša laikā iemīlēju šo pilsētu, jutos kā savējā un vēlējos tur apmesties uz dzīvi. Vecāki, protams, atrunāja no grandiozās idejas, bet es no krievietes atkal pārtapu latvietē. Maskavā mani bieži salīdzināja ar Aļonku no krievu šokolādes iepakojuma ar tādu pašu nosaukumu, droši vien piemīlīgā ģīmīša dēļ, un tieši tādēļ arī Mini Dienai izvēlējos veidot šādu tēlu.

Kādam var šķist savādi, kāpēc mums jāsvin sveši svētki, proti, Masļeņica, bet tādā veidā varam sev un bērniem sagādāt kādu jautru papildu izklaidi un iepazīt citu kultūru. Lai Masļeņicas nedēļa ir kā ceļojums uz Krieviju, kurš var sagādāt ne mazums pārsteigumu un patīkamu brīžu. Noskatieties labo veco Krokodilu Genu, Vinniju Pūku, varbūt pat varat ar vilcienu aizbraukt uz Daugavpili un 25. februārī nosvinēt Pankūku Masļeņicu, kas no plkst. 14 tiks atzīmēta Vienības laukumā. Ja gribat palikt galvaspilsētā, šādas tādas aktivitātes norisināsies Lido, bet pavisam kūtrajiem iesaku sagādāt olas, pienu, miltus, cukuru un uzcept pankūkas, kuras Masļeņicā simbolizē pavasara atnākšanu un ziemas aiziešanu. Bet no venēciešiem varam aizņemties papjēmašē karnevāla masku izgatavošanas metodi un radīt tās mājas apstākļos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

P.S. Ja ieklausīsieties - dažviet no rītiem jau čivina putni.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?