Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Mihails Čehovs Rīgā

«Zoss...» - šis Mihaila Čehova viedoklis par Merilinu Monro neliecina par sirsnību. Aktrise slaveno krievu novērtēja līdzīgi, un meistarklases ilga vien pāris stundu. Tomēr M. Monro ir pirmā, kas nespeciālistam iešaujas prātā, runājot par vienu no izcilākajiem XX gadsimta aktieriem. Pie M. Čehova mācījies Gregorijs Peks, Klints Īstvuds, viņa ietekme redzama Entonija Hopkinsa vai Džonija Depa tēlojumā. No 1932. līdz 1934. gadam M. Čehovs bija rīdzinieks.

Antona Čehova brāļadēls, Maskavas Dailes teātra Pirmās studijas absolvents, Konstantīna Staņislavska Hļestakovs, Jevgeņija Vahtangova domubiedrs Mihails Čehovs no Padomju Krievijas izbrauca 1928. gadā. Aktieris cieta no panikas lēkmēm un reiz, spēlējot Augusta Strindberga Ēriku XIV J. Vahtangova izrādē, uz skatuves pat piedzīvoja sirdslēkmi. Viņš dabūja ārzemju pasi un kopā ar sievu devās uzlabot veselību Vācijā, kā pats tolaik domāja - uz gadu. Izrādījās - līdz mūža beigām, jo draugi ziņoja, ka parakstīts orderis viņa arestam. Sākās ceļš pa krievu emigrācijas centriem. 1932. gadā M. Čehovs iebrauca Rīgā.

«Atdzimst skatuves māksla,» raksta kritiķis Jānis Kārkliņš. «M. Čehovs - liels aktieris, citu tādu Rīga nekad nav redzējusi,» sajūsminās Jānis Grots. M. Čehovs salīgst uzreiz divos teātros - Rīgas Krievu drāmā, kur iestudē F. Dostojevska Stepančikovas ciemu un V. Šekspīra Divpadsimto nakti, un Nacionālajā (A. Tolstoja Jāņa Briesmīgā nāve). Pats spēlē arī Ēriku XIV, Hamletu. Spēlē groteski, izkāpināti, bet tik harismātiski, ka pat 30. gadu publika gatava pasludināt viņu par mesiju. Par aktiera spēju apburt stāstītas leģendas - kāda skatītāja otrajā balkonā Hamletā transa stāvoklī centusies pārkāpt margai, lai nokļūtu viņam tuvāk, Alfrēds Jaunušans pēc izrādes attapies četros no rīta Daugavmalā, nezinādams, kā tur nokļuvis...

Rīgā M. Čehovs bija ieradies uz palikšanu. Bija aktieris, režisors, pedagogs. Tieši aktiermeistarības skola, šķiet, kļuva par iemeslu tam, ka 1934. gadā viņš no Rīgas aizbrauca, saglabājis rūgtas atmiņas. 29. maijā avīzē Brīvā Zeme parādījās anonīms raksts Divi ģēniji - par cilvēkiem, no kuriem drīzāk jātiek vaļā -, kurā uzsvērts: ne M. Čehovs, ne viņa asistents Viktors Gromovs neesot savējie. «Krievi», «svešie», kas «maitā latviešu jaunekļus un jaunavas», strādājot pēc metodēm, kas «jau visā pasaulē atmestas»: «Ja viņu slava un spējas tiešām ir tik lielas, tad katra valsts tos uzņems atplestām rokām. Latvju māksla ar viņu aizbraukšanu neko nezaudēs, bet gan iegūs.» Ir viedoklis, ka publikācijas autors bija Zeltmatis, Latvijā otras tolaik nopietnākās aktierskolas vadītājs. Toties M. Čehovs nonāca Anglijā, kur pabeidza darbu pie savas metodes, kļūstot par XX gadsimta kultūras ikonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?