Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Moldova cer izrauties no stagnācijas

Savu laiku jau nokalpojuši veci trolejbusi un autobusi, daudzie valūtas maiņas punkti, nabadzīgas lauku sievas centrālajā Kišiņevas tirgū, kas uz galvaspilsētu atvedušas dažas vistas, sieru vai nedaudz piena, ļauj pārliecināties par to, ka Moldova ir nabadzīgākā Eiropas valsts. Līdzās tam gan vērojami citas ainas asni - ievērojami pieaudzis jaunu automašīnu daudzums, un arī 750 tūkstošu iedzīvotāju galvaspilsēta Kišiņeva saskārusies ar satiksmes problēmām.

Šonedēļ gan ikdienas problēmas cilvēku sarunās skan mazāk, jo 28. novembrī beigsies pēdējo mēnesi aktīvā politisko partiju sacenšanās pirms parlamenta vēlēšanām. Vēlētāji visvairāk gaida dzīves apstākļu uzlabošanos, tāpēc galvenie konkurenti cenšas pārliecināt, ka tieši viņu vadībā valsts izrausies no ilgās stagnācijas.

Vēsturiskas vēlēšanas

Jau vairāk nekā gadu opozīcijā esošie bijušā Moldovas PSR iekšlietu ministra, divus termiņus valdījušā valsts prezidenta (no 2001. līdz 2009. gadam) Vladimira Voroņina vadītie komunisti tagad apsūdz savus galvenos konkurentus - valdošo aliansi - par eiropeisko integrāciju, ka tā nav uzlabojusi situāciju. Kompartija ir skaitliski lielākā partija ar nodaļām visās apdzīvotajās vietās, tai joprojām ir liela ietekme lauku iedzīvotāju vidū un ir cerības gūt labus rezultātus arī šajās vēlēšanās. Komunisti sola paaugstināt pensijas un samazināt pārtikas cenas. Daudzi tam arī tic. Partijas samērā lielo popularitāti pagaidām nav spējusi saļodzīt arī V. Voroņina ģimenes «saimnieciskā» darbība. Trūcīgajiem un gados vecajiem lauku iedzīvotājiem nešķiet aizdomīgi, ka V. Voroņina valdīšanas laikā viņa dēls Oļegs Voroņins kļuvis par miljardieri. Galvenais komunistu vadītājs un kaislīgais mednieks V. Voroņins nesen paņēmis nomā uz 49 gadiem vairāk par 700 hektāriem vērtīga meža. Taču daudzi vietējie uzņēmēji komunistu valdīšanas laiku vērtē kritiski.

Pirmais Moldovā 1989. gadā savā īpašumā privāto zemi ieguvušais fermeris Aleksandrs Kazaku Dienai pastāstīja, ka komunistu valdīšanas laikā bijis ļoti grūti strādāt. Tagad situācija uzlabojoties. «Voroņins nozīmē kaitniecību; komunistu valdīšana nevar dot labumu. Kaut vai vīnkopības nozare. Viņi pārdeva frančiem visus labos ozolus, no kuriem var taisīt vīna mucas,» stāstīja fermeris.

«Moldova ir nabadzīga tieši tāpēc, ka tika slikti vadīta laikposmā no 2001. līdz 2009. gadam,» uzskata ārlietu ministrs un deputāta amata kandidāts no Liberāldemokrātiskās partijas Jurije Ļanke. Demokrātiskā alianse pie varas atrodas tikai gadu un divus mēnešus, mantojumā no komunistiem saņēmusi deformētu ekonomisko sistēmu. Taču arī šajā laikā četru partiju izveidotajai aliansei izdevies paveikt daudz būtisku lietu. Strauji uzlabojas ekonomiskais klimats un apstākļi investīcijām.

Tuvākajos trīs gados valsts saņems 2,6 miljardus ASV dolāru finansiālo palīdzību, kas var ievērojami mainīt dzīvi Moldovā.

No četrām partijām sastāvošā alianse nav iztikusi bez savstarpējām domstarpībām, un komunisti to izmanto - apsūdz savus pretiniekus netīrā priekšvēlēšanu kampaņā, lai gan paši ir vēl oriģinālāki. Viņi apgalvo, ka vasaras plūdus izraisījis valdības lēmums uzspridzināt dambi pie Prutas upes un ka tas esot darīts pēc Rumānijas lūguma, pasargājot rumāņu teritoriju no plūdiem un nopostot moldāvu ciemus.

Grūti paredzams rezultāts

Moldāvu eksperti uzskata, ka uzvarētājus prognozēt nav iespējams. Tas nozīmē, ka iekšpolitiskā krīze, kas pēc parlamenta vēlēšanām sākās ar nemieriem Kišiņevā 2009. gada 7. aprīlī, var turpināties. Kopš pagājušā gada jūlija vēlēšanām demokrātiem parlamentā ir tikai neliels pārsvars pār komunistiem, un tas ir liedzis ievēlēt jaunu prezidentu. Demokrātiskā alianse uzskata, ka alianses uzvaras gadījumā Moldovai ir cerības uz pozitīvām izmaiņām. Gada laikā uzlabojušās attiecības ar Rietumiem, pirmām kārtām ar Eiropas Savienību. ES austrumu partnerības programmā vislabāk veicoties tieši Moldovai. Ārlietu ministrs uzskata, ka pavisam reāls mērķis esot asociācijas līguma noslēgšana, kā arī bezvīzu režīma panākšana ar ES jau 2012. gadā. Komentētājs Igors Bocanu Dienai pastāstīja, ka Moldovai esot iespējas kļūt par ES veiksmes stāstu. Valsts ir neliela, nav vajadzīgas lielas investīcijas. Ja ES integrācija sekmēsies, tas būs labs piemērs, ko apskaudīs citi. Faktiski visi politikas vērotāji atzīst par ļoti svarīgām arī attiecības ar Maskavu, kas uz moldāvu un ES integrāciju skatās ar lielu neuzticību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?