Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Mūsdienu lielākā bēgļu krīze

Vairāk nekā trīs miljoni cilvēku ir devušies bēgļu gaitās projām no Sīrijas pēc tam, kad tajā sākās pilsoņu karš 2011. gada martā, paziņojis Apvienoto Nāciju Organizācijas Komisariāts bēgļu jautājumos. Pēdējā gadā vien bēgļu skaits no Sīrijas papildinājies par miljonu. Turklāt šis ir tikai reģistrēto bēgļu skaits, pie tā vēl jāpieskaita simtiem tūkstošu nereģistrēto bēgļu, kas raduši patvērumu kaimiņvalstīs.

«Sīrijas konflikts ir kļuvis par lielāko humanitāro krīzi mūsdienās, un pasaule joprojām ignorē bēgļu un tos uzņemošo valstu aicinājumus palīdzēt,» ziņu aģentūra Reuters citē ANO augstāko amatpersonu bēgļu jautājumos Antoniu Guterrešu.

Iekšēji pārvietoto vairāk

ANO dati liecina, ka bēgļu skaits pieaug arvien straujāk. Papildu bažas rada arī tas, ka par iekšēji Sīrijas teritorijā pārvietotām personām kļuvuši vismaz 6,5 miljoni cilvēku, kuri, vairoties no karadarbības, aizbēguši no visvairāk cietušajiem valsts rajoniem uz citiem. Daudziem no tiem nākas dzīvot apstākļos, kas ir daudz sliktāki nekā bēgļu nometnēs kaimiņvalstīs.

Tas nozīmē, ka kopā ar uz ārzemēm aizbēgušajiem gandrīz puse no 21 miljona Sīrijas iedzīvotāju bijuši spiesti pamest savas mājas. Lielākā daļa no tiem ir bērni.

Sīrijas bēgļi ir kļuvuši par lielāko bēgļu kopumu, par ko ir atbildīgs ANO Komisariāts bēgļu jautājumos (UNHCR), un palīdzība Sīrijas bēgļiem kļuvusi par lielāko operāciju komisariāta pastāvēšanas 64 gadu vēsturē. Otra lielā bēgļu grupa ir palestīnieši, par kuriem atbild ANO Palestīniešu bēgļu palīdzības un attīstības aģentūra (UNRWA).

Starptautiskie donori jau savākuši Sīrijas bēgļiem 4,1 miljardu ASV dolāru, taču UNHCR uzsver - lai turpinātu visneatliekamākās palīdzības sniegšanu, līdz gada beigām vien ir nepieciešami vēl vismaz divi miljardi dolāru.

Pēdējā laikā bēgļi, kas sasniedz kaimiņvalstu robežu, ir arvien sliktākā veselības stāvoklī un pārcietuši smagākus draudus dzīvībai. «Daudzas ģimenes bijušas spiestas pat gadu vai vēl ilgāk bēguļot pa Sīriju no vienas apdzīvotas vietas uz citu, līdz izdevies pamest valsti,» vēsta ANO komisariāts. Vairāk nekā puse bēgļu, kas ieradušies Libānā, pirms robežas šķērsošanas jau vismaz vienu reizi bija bēguši no karadarbības valsts iekšienē, katrs desmitais bēglis bēdzis no apmešanās vietas vismaz trīs reižu. Viena sieviete ar ģimeni 20 reižu mainījusi dzīvesvietu, lai glābtos no draudiem.

AFP raksta, ka Starptautiskās glābšanas komitejas vadītājs, bijušais Apvienotās Karalistes ārlietu ministrs Deivids Milibends, teicis: «Trīs miljoni bēgļu no Sīrijas nozīmē trīs miljonus apsūdzību Sīrijas valdības brutalitātei, opozīcijas kaujinieku vardarbībai un pasaules pasivitātei.»

Islāmistu nežēlība

Pagājušajā nedēļā ANO Sīrijas komisijas izmeklētāji uzsvēra, ka strauji pieaug to cilvēku skaits, kas Sīrijā spiesti bēgt ne tikai no valdības spēku realizētajiem postošajiem gaisa uzbrukumiem apdzīvotām vietām un ķīmisko ieroču izmantošanas, bet arī no radikālās islāmistu kustības Islāma valsts nežēlīgās izturēšanās.

Islāma valsts ieņemtajās apdzīvotajās vietās notiek publiska cilvēku nogalināšana, locekļu amputācijas. Lielākoties tas tiek darīts bērnu klātbūtnē. Ir apstiprinātas ziņas par īpašām nometnēm, kurās islāmisti māca bērnus, no kuriem daudzi nav vēl pārsnieguši 14 gadu vecumu.

«Sīrijā katru dienu tiek izdarīti noziegumi, tos izdara visas puses, un neviens nenodarbojas ar noziegumos vainīgo saukšanu pie atbildības,» Associated Press citē ANO izmeklētāju Karlu del Ponti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?