Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Ne visu varēs uzreiz izpildīt

Sabiedrības drošības jautājumi nav starp nesen apstiprinātās valdības deklarācijā minētajām 11 prioritātēm. Iekšlietu ministrs saglabāts no iepriekšējās valdības, īstenojot Valsts prezidenta Andra Bērziņa iepriekš izteikto vēlmi, lai Rihards Kozlovskis (Reformu partija) darbu turpina. Deklarācijā sabiedrības drošībai veltīti seši punkti, tiesa, arī tādi, kas līdz nākamās valdības izveidošanai diez vai viegli izpildāmi.

Būs arī algu koncepcija

Par prioritāti noteikta cīņa ar organizēto noziedzību, imigrācijas kontrole no trešajām valstīm un nelegālās imigrācijas ierobežošana. Solīts arī izveidot «vienotu, integrētu drošības struktūru vadības sistēmu, lai nodrošinātu efektīvu resursu pārvaldi un spēju reaģēt operatīvās situācijās, efektīvi izmantojot visus nacionālos un starptautiskās sadarbības rezultātā pieejamos resursus». Lūgta komentēt Iekšlietu ministrijas (IeM) prioritātes, ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Daiga Holma Dienai norādīja, ka viens no galvenajiem uzdevumiem jaunajā valdībā ir pabeigt jau iesākto darbu pie Valsts policijas (VP) attīstības koncepcijas projekta. Līdz maijam tas ir jāizskata valdībā, un tad jāsāk pakāpeniska realizācija. Starp koncepcijā minētajiem VP mērķiem ir likumpārkāpumu efektīvāka novēršana, sadarbojoties dažādām institūcijām, racionālāka darba organizācija un jaunu noziedzības apkarošanas metožu ieviešana, materiāli tehniskais nodrošinājums. Vienlaikus tiek virzīta VP atalgojuma koncepcija, lai darbiniekiem būtu motivācija palikt strādāt iekšlietu sistēmā. Līdz šim iekšlietu sistēmā strādājošajiem solīts, ka viņu atalgojums pirmskrīzes līmenī atgriezīsies 2016. gadā. Atalgojuma koncepcijai pēc ieceres būtu jādod cilvēkiem pārliecība, ka viņus gaida izaugsmes iespējas karjerā un arī atalgojuma pieaugums.

Iespējams, taupības nolūkā valdības deklarācijā ir parādījies arī mērķis izveidot «efektīvu sabiedriskās kārtības nodrošināšanas modeli valstī, izvērtējot Valsts policijas un pašvaldību policijas darba organizāciju, lai identificētu sadarbības optimizācijas iespējas». Iekšlietu ministrs R. Kozlovskis atzīst - šobrīd Latvijas Lielo pilsētu asociācijai un Latvijas Pašvaldību savienībai ir bažas par to, ka pašvaldības policijai tiks uzliktas jaunas funkcijas, kas prasīs papildu finansējumu. «Iekšlietu ministrija, virzot šo projektu, papildu funkcijas pašvaldību policijai nebija plānojusi. Tāpēc, lai panāktu vienprātību, jau šonedēļ Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas sanāksmē šis jautājums tiks risināts un skaidrots,» sola R. Kozlovskis. Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs Dienai izteicās, ka viņu īpaši neuztrauc iespēja, ka valsts gribētu pašvaldību policijai uzdot jaunas funkcijas, taču joprojām neatrisināts ir jautājums, kurai ministrijai būtu jāadministrē atskurbtuves, jo IeM līdz šim uzskatījusi, ka tā nav iekšlietu struktūru atbildība. Tāpat pašvaldības policija labprāt iegūtu tiesības regulēt satiksmi, piemēram, ārvalstu politiķu vizīšu laikā. «Pārējo - kārtības policijas funkcijas, prevenciju, darbu ar nepilngadīgajiem - jau tagad pašvaldības policija veic,» norādīja J. Radzevičs.

Noteikti ne drīz

Ideja, kuru realizēt varētu būt problēmas un vismaz īstermiņā diez vai iespējams, ir drošības un tiesību aizsardzības iestāžu kopīgu apmācību iespējas uz Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) bāzes un sadarbībā ar IeM padotības iestādēm. Pagaidām gan ar pašu NAA neviens nav runājis, bet esot tikai dzirdēts par šādiem plāniem, Dienai atzina pulkvežleitnants Viesturs Bubucis. Lai uzsāktu IeM padotības iestādēm atbilstošu kadru apmācību, būtu nepieciešamas investīcijas infrastruktūrā un personālsastāvā. NAA darbību uzrauga Aizsardzības ministrija, kuras parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs Dienai uzsvēra - šis ir ļoti tālā perspektīvā plānojams projekts, kas rūpīgi jāpēta, lai nesabojātu to, kas NAA labi funkcionē pašreiz.

Valdības deklarācijā arī solīts nodrošināt nepieciešamos resursus, lai sekmīgi pabeigtu Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanu. D. Holma skaidro, ka tas nenozīmē iejaukšanos izmeklēšanā, bet gan materiālu un organizatorisku palīdzību, ja, piemēram, jāveic kāds eksperiments vai jāpiesaista papildu eksperti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?