Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Nedzēsīs visu parāda summu

Samaksājot nodokļa pamatparādu, parādniekam būs iespēja tikt vaļā no parāda soda un nokavējuma naudas, to paredz Finanšu ministrijas (FM) ēnu ekonomikas apkarošanas darba grupā topošie nodokļu parādu amnestijas pasākumi. Darbs vēl ir procesā, un patlaban vēl nevar pateikt, vai iecerētā amnestija attieksies uz visiem 121 557 parādniekiem, kuru vidū ir arī ļaunprātīgi nodokļu nemaksātāji.

Skaidrs, ka uz pretimnākšanu var cerēt visi tie parādnieki, kam grūtības samaksāt nodokļus radās krīzes dēļ, _Dienai_ saka darba grupas pārstāvis, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Politikas nodaļas vadītājs Jānis Butkevičs.

Šā gada 1. septembrī Valsts ieņēmumu dienestā (VID) reģistrēti 121 557 nodokļu parādnieki, tostarp 80 824 ir juridiskas personas. To kopējais nodokļu pamatparāds veido 86% no kopējā pamatparāda, kas ir 672,3 miljoni latu. Šis parāds, pēc VID sacītā, izveidojies dažādos laikos. 60 630 personām nodokļu pamatparāds katrai pārsniedz 100 latu. Šo personu parādi kopā veido lielāko daļu jeb 99,8% no visa nodokļu pamatparāda. Nodokļu parādnieku sarakstā, pēc VID sacītā, ir arī ļaunprātīgi nemaksātāji, arī tādi, pret kuriem varētu būt ierosināts kriminālprocess u. tml.

«Sākotnējā nostāja bija, ka tādos gadījumos parasti nodokļu nenomaksai ir krimināls raksturs. Proti, ir bijis kāds krimināli sodāms nodarījums, un uz šādiem gadījumiem amnestijai nevajadzētu attiekties,» Dienai teica FM pārstāve Baiba Melnace. J. Butkevičs norādīja, ka jautājums par kritērijiem, proti, kādi nodokļu parādnieki varēs pretendēt uz amnestiju, joprojām ir atklāts. Nodokļu amnestijas pamatideja ir: tas ir vienreizējs pasākums nodokļu maksātāju atbalstam krīzes ietekmes dēļ, noteica B. Melnace. LTRK pārstāvis sacīja, ka ideālā gadījumā amnestiju varētu iedzīvināt nākamā gada 1. jūlijā - no šī datuma ikvienam nodokļu parādniekam, pusgada laikā samaksājot nodokļa pamatparādu, būtu iespēja atvieglotā kārtā tikt vaļā no savām saistībām pret valsti.

Nodokļu parāda amnestija praktizēta arī citās valstīs. Turklāt ir valstis, kur šāda pretimnākšana piedāvāta ne vienreiz vien. Balstoties uz citu valstu pieredzi, ar nodokļu amnestiju var gūt vidēji 0,9% no kopējiem nodokļu ieņēmumiem. Latvijas gadījumā tie būtu 36 miljoni latu, saka J. Butkevičs. Viņš uzskata, ka noteikti būs uzņēmēji, kas izmantos šo iespēju, jo «daudzi šobrīd nemaksā tāpēc, ka tā summa ir ļoti pieaugusi pret pamatparādu». LTRK rosinājusi vienā laikā ar nodokļu amnestiju piedāvāt iespēju legalizēt pelēkā sektora uzkrājumus, samaksājot noteiktu nodokli. Savukārt, lai uzņēmumi, kas maksā visus nodokļus un dara to laikus, nejustos apcelti, būtu jādomā par kaut kādiem stimuliem arī viņiem, piebilda LTRK pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?