Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Negausības pēctecība?

Laikā, kad tik liels uzsvars likts uz vēlēšanās it kā gūto uzticības mandātu pašreizējam varas izkārtojumam un politikai, kas 10. Saeimā sola nostiprināties un izvērsties, neizpratni rada steiga, kādā pieņemti grozījumi tā sauktajā vienotās atlīdzības likumā. Vai šis tiešām bija īstais aizejošās Saeimas steidzamais darbs - atcelt atalgojuma griestus ministru padomniekiem un pagarināt pašvaldību amatpersonu pašapdāvināšanās iespēju vēl kaut uz pāris mēnešiem? Kas gan tur tik steidzams?

Šos grozījumus pamatojošā loģika ir šķība no visām pusēm. Līdz šim «diskriminētie» ministru padomnieki (jo pašvaldībās padomnieki pelnot vairāk) noteikti nav mūsu tautas «sasāpējušākie» grūtdieņi, kuru «likstu» - ka nabadziņi pelna tikai nedaudz virs 1000 latiem mēnesī - tik neatliekami vajadzēja risināt. Ar jaunajiem labojumiem novērstā «netaisnība» paredz, ka nu padomnieki līdzšinējam - teiksim, kā ir: prāvajam - atalgojumam papildus varēs saņemt pat virs 400 latiem, kas ir vidējais atalgojums valstī. Daudziem šāds pielikums «taisnības nodibināšanai» ir visa mēneša alga, un ne mazumam - ģimenes budžets.

Finanšu ministrijas un vēl dažu ministriju taisnošanās, ka viņi savu ministru padomniekiem atalgojumu necelšot, ir tikai taisnošanās. Jo, pirmkārt, drīz vien ministrijām būs jauns pildījums, kam pašreizējo gaišo tēlu dievošanās nebūs saistoša. Otrkārt, problēma ir šķībajā sistēmā, kas padarīta vēl greizāka. Politikas pēctecība ir laba lieta, bet ir šķebīgi skatīties, kā jaunā vara (jo peļņa jau faktiski pieaugs jaunā Ministru kabineta padomniekiem) pārmanto vecās aplamības. Kad elektorāts vēlēšanās deva pilnvaras zināmas politikas turpināšanai, ar to noteikti nebija domāta negausības pēctecība. Jo sevišķi nelāgi Saeimas lēmums izskatās vien divas nedēļas pēc vēlēšanām un pāris mēnešu pirms paredzamās budžeta konsolidācijas par 400 miljoniem. Signāls skaidrs: pelnīsit un taupīsit jūs, tērēsim - mēs.

Nav jau ministru padomniekiem darbs viegls, un reizēm pildāmie uzdevumi ir visai delikāti, kā tas uzskatāmi redzams gadījumā ar satiksmes ministra biroja vadītāju Emīlu Jakrinu. Kurš katrs to vis neuzņemsies, un piemēroti speciālisti maksā tik, cik nu tie maksā. Tiesa, aizvien spēkā paliek fundamentālais jautājums, vai šādi speciālisti vispār ir vajadzīgi jeb kāda ir to konkrētā jēga? Kamēr ministrijas saglabās partiju lēņu funkcijas, tikmēr tās nodarbinās savu darbinieku algu lobēšanas «problēma», bet nozaru reālās problēmas un politika aizvien būs otršķirīga. Padomnieku kompetenci un un darba kvalitāti nevar paaugstināt, paceļot algu. Loģikai jābūt pretējai: kvalitāti - vispirms! Strukturālo problēmu dūksts, kurā Latvija iekūlusies, ir pierādījums tam, ka šāda loģika ministru padomnieku izvēlē un novērtējumā līdz šim nav bijusi noteicošā, un arī pieņemtais lēmums to neveicina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?