Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Neierastā Dānija

Pirmā skolas diena. Citā skolā. Citā pilsētā. Citā valstī. Un nevis 1. septembrī, bet 17. augustā. Tā sākas mans apmaiņas mācību gads Dānijā. Pirms braukšanas likās, ka nebūs lielas atšķirības mācīties te vai Latvijā, jo esam taču tik tuvu un Eiropā, bet patiesībā gandrīz katru dienu saskaros ar ko interesantu un neierastu. Liels paldies organizācijai AFS Latvija par šo lielisko iespēju, un paldies arī maniem skolotājiem par atbalstu! Šāda pieredze ir nenovērtējama!

Jau pirmajā skolas dienā Stenhūsas ģimnāzijā saņemam grāmatas un sākam kārtīgi mācīties. Grūti pierast, ka skolēni skolotājus uzrunā uz «tu». Tajā pašā laikā, manuprāt, Latvijā, manā Smiltenes Centra vidusskolā, mēs skolotājiem vairāk uzticamies un vairāk visu pārrunājam. Tiesa, Dānijā biežāki ir grupu darbi un prezentācijas, vēl biežākas - diskusijas. Klases un skolas biedri ir ļoti draudzīgi un laipni, tikai dažbrīd kautrējas runāt angliski, bet tieši tāpēc man ir lielāka motivācija runāt dāniski.

Ierasta lieta šeit ir kontroldarbi ar palīdzības izmantošanu mājās jeb mājasdarbi uz atzīmi. Ir arī «lielie» kontroldarbi, kur jāpaļaujas uz to, ko zinām. Vērtēšana notiek septiņu ballu sistēmā: -3; 00; 02; 4; 7; 10; 12. Nesekmīgs vērtējums ir -3 un 00. Tikko bija atzīmju izlikšana 1. semestrim, nākamā reize būs 2. semestrī. Tas šķiet nedaudz jocīgi, jo Latvijā atzīmes izliek semestru beigās.

Sākumā neierasta bija arī mūžīgā datora taustiņu klabēšana stundās, jo liela daļa manu klasesbiedru pierakstus veic portatīvajā datorā. Visā skolā teju katrā klasē ir arī projektors, kurš bieži tiek izmantots. Manā dāņu skolā ir arī kas līdzīgs E-klasei, tikai, manuprāt, labāk izveidots. To arī intensīvāk lieto - plānotājus un dienasgrāmatas ģimnāzijā neatrast. Manuprāt, ir jauki, ka mācības var papildināt ar tehnoloģijām, bet bail domāt, kas būs pēc dažiem gadiem, kad varbūt neviens vairs nemācēs rakstīt vai izdomāt kaut ko saviem spēkiem...

Vienas mācību stundas garums manā dāņu skolā ir 55 minūtes. Sākumā šķiet, ka būs ļoooti gara stunda, bet dažkārt pat liekas, ka tā ir par īsu. Tik daudz ko var izdarīt 15 minūtēs! Vēl joprojām gan nepieņemami šķiet, ka matemātikas stundās tiek izmantoti kalkulatori, kuros var izrēķināt jebko un pat uzzīmēt grafiku. Tieši tāpēc latviešu skolēni ir attapīgi un spējīgi sameklēt risinājumu paši.

Dāņu skolēns pēc 9. klases var pāriet 10. klasē vai iet uz ģimnāziju, kuru ieteicams izvēlēties tad, ja skolēns zina, ko vēlas mācīties padziļināti. Liela daļa gan dodas uz 10. klasi, lai iegūtu vairāk laika saprast, tieši ko gribas darīt nākotnē. Arī ģimnāzijā ir iespējams izvēlēties - mācīties trīs gadus vai divus gadus padziļināti un straujākā tempā. Ģimnāzijā mācību priekšmeti ir sadalīti līmeņos, piemēram, manai klasei ir A mācību līmenis mūzikā, arī angļu valodā ir A. Toties no eksaktajiem priekšmetiem ir vienīgi matemātika vai bioloģija (pēc katra skolēna izvēles).

Skolā gandrīz ik mēnesi tiek rīkota musikkafᅢᄅ, kur ikviens var piedalīties ar savu priekšnesumu. Dziedāt dāņu valodā ir nepopulāri, tāpēc arī skolas ballēs un pasākumos pārsvarā tiek spēlētas dziesmas angliski. Es gan priecājos, ka Smiltenē dziedam mūsu skaistās dziesmas latviski! Vēl viens pārsteigums ballītē bija tas, ka skolā iespējams iegādāties alu. Smēķēšana gan ar šo gadu skolas teritorijā ir aizliegta.

*Stenhus gymnasium og HF 2.z. un Smiltenes Centra vidusskolas 11. klases skolniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?