Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Nepārdomātā zāļu kompensācija

Ingvars Rasa*

Iepriekš ārstēto 34 tūkstošu osteoporozes pacientu vietā, kas regulāri lietoja medikamentus, patlaban zāles saņem tikai deviņi tūkstoši. Iemesls tam nav pacientos, bet gan nepārdomātās izmaiņās - zāļu kompensācijas apmērs osteoporozes medikamentiem samazināts no 75% līdz 50%. Bez zālēm atstāto pacientu ārstēšana valstij maksā ļoti dārgi, tāpēc aicinu izvērtēt iespēju no 2011. gada 1. janvāra atgriezties pie 75% kompensācijas apjoma vismaz daļai pacientu ar osteoporozi.

Osteoporoze ir hroniska slimība, kad mazinās kaulu blīvums - tie kļūst trausli, un palielinās lūzuma risks. Osteoporozes medikamentu kompensācijas apjoms 2009. gadā tika samazināts, ievērojami krītoties pacientu skaitam, kas pastāvīgi lieto atbilstīgus medikamentus.

Osteoporozes pacientu veseļošanās pēc lūzumiem ir ilga un rada lielas budžeta izmaksas. 20% pacientu pirmajā dzīves gadā pēc gūžas kaula lūzuma mirst, 30% sadzīvo ar invaliditāti, kustību traucējumiem vai pilnīgu nespēju sevi aprūpēt. Ja pacientam bijis mugurkaula skriemeļu lūzums, tas četrkāršo atkārtota lūzuma risku. Jebkura lūzuma ārstēšana ir dārga: vispirms tiešās izmaksas, pēc tam - labākajā gadījumā darba nespējas lapa (gūžas kaula lūzumiem tās ir vidēji 22 gultas dienas un 42 darba nespējas dienas, mugurkaula lūzumiem - attiecīgi 26 un 159 dienas).

ES kontekstā Latvijā pastāvošā 50% kompensācija pretosteoporozes medikamentu grupai ir kritiski zems rādītājs. Igaunijā, kur sociālekonomiskie apstākļi nav krasi atšķirīgi no Latvijas, šai pacientu grupai zāles tiek kompensētas 90% apmērā. Visbiežāk šiem pacientiem ir mugurkaula vai gūžas kaula lūzumi, kas rada nopietnas sekas - cilvēks zaudē darba un pašaprūpes spējas ilgtermiņā un no nodokļu maksātāja kļūst par apgādājamo. Šī ir primārā pacientu grupa, kurai būtu akūti nepieciešams atjaunot pretosteoporozes medikamentu kompensāciju 75% apmērā.

Vienlaikus pretosteoporozes medikamentu kompensācija 75% apjomā jāatjauno pacientiem, kas vecāki par 70 gadiem un kam iepriekš noticis osteoporozes izraisīts lūzums gūžā vai mugurkaulājā, kas pierādīts ar kādu no staru diagnostikas metodēm.

Ilgtermiņa osteoporozes pacientu aprūpes mērķim Latvijā jau pašlaik jābūt ES līmeņa sasniegšanai - pretosteoporozes medikamentu kompensācija arī tiem pacientiem, kuriem lūzums vēl nav bijis. Vairākumā gadījumu tie ir aktīvi iedzīvotāji, nodokļu maksātāji. Investējot viņu veselībā, tiek novērsti invaliditātes gadījumi nākotnē.

Latvija ir unikāla ar to, ka pretosteoporozes medikamentus kompensē tikai sievietēm. Vīrieši tiek klaji diskriminēti, aizbildinoties ar nepamatotiem argumentiem par pētījumu neesamību. ASV, Kanādā, Austrālijā un Eiropā ir veikti daudzi pētījumi, kas pierādīja noteiktu medikamentu efektivitāti arī vīriešiem.

Pieaugot iedzīvotāju mūža ilgumam, sabiedrība noveco un osteoporozes radītie izdevumi pieaug katru gadu. Patlaban Latvija tam absolūti nav gatava. Lai novērstu osteoporozes radītos zaudējumus, ir būtiski ar pārdomāta veselības aprūpes finansējuma palīdzību padarīt ārstēšanu pieejamu iespējami lielākam pacientu lokam. Pozitīvs piemērs šādai valstiskai tālredzībai ir nupat kā 75% kompensācijas atjaunošana visām kardioloģijas diagnozēm. Tādas pašas ārstēšanās iespējas ir pelnījuši arī osteoporozes pacienti.

*Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas prezidents

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?