Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Nevar ne restaurēt, ne rādīt

Šogad aprit 40 gadi kopš leģendārās latviešu kinofilmas Vella kalpi uzņemšanas, taču, visticamāk, jubilejas seansu uz lielā ekrāna sarīkot nevarēs. Šī, tāpat kā daudzas citas latviešu zelta fonda filmas, tostarp liela daļa no kultūras kanonā iekļautajām, ir strīda objekts, par ko notiek tiesvedība starp a/s Rīgas kinostudija un Latvijas valsti Kultūras ministrijas personā. Līdz tiesas spriedumam filmu publiska demonstrēšana ir apgrūtināta, jo nav zināms, kas to likumīgi drīkst darīt. Turklāt filma nav restaurēta - arī tikai tiesvedības dēļ.

Divu gadu laikā tiesas sēdes strīdā par autortiesībām uz 973 filmām, kas Rīgas kinostudijā uzņemtas no1964. līdz 1993. gadam, nozīmētas un pārceltas vairākkārt. Pašreizējā a/s Rīgas kinostudija vairākkārt mainījusi statusu un sen jau nav valsts uzņēmums, tomēr uzskata sevi par studijas tiesību mantinieci. Atliek tikai minēt, kas notiks 18. maijā, kad nolikta kārtējā sēde. Lietas drīzāku izskatīšanu vēlas arī Latvijas Kinematogrāfistu savienība (LKS), kas uzrakstījusi iesniegumu, lai tiktu atzīta par trešo personu.

Nav precedenta

Prognozēt, ar ko tiesvedība beigsies, nav iespējams, jo Latvijas tiesu praksē nav šāda precedenta, atzīst advokāts Lauris Leja, kurš procesā pārstāv KM. Kinostudijas un KM strīds sākās 2007. gada nogalē, kad uzņēmums nodeva Dānijā reģistrētai firmai Voxell ApS ekskluzīvas tiesības izplatīt filmas, pret ko KM iebilda. Prokuratūra izbeidza kriminālprocesu par šī darījuma likumību. Taču civilprocess par autortiesībām uz filmām ir ierosināts, jo KM aizstāv viedokli, ka autortiesības pieder valstij, bet Kinostudija atsaucas uz Latvijas PSR Civilkodeksu, kas bija spēkā līdz 1993.gadam, nosakot, ka filmas autortiesības pieder uzņēmumam, kas to uzņēmis. Uz šīm filmām Latvijas Republikas autortiesību likumi neattiecas. «Situācija ir nepiedodama, mēs tiesas dēļ nevaram izplatīt filmas, kaut būtu gatavi mēneša laikā tās sagatavot DVD formātā un salikt veikalu plauktos,» norāda Rīgas kinostudijas valdes loceklis Vents Horsts, pieļaujot, ka filmu izplatīšanu varētu veikt arī bez dāņu līdzdalības. Kinostudija vēloties ātrāk izbeigt strīdu. To pašu, tikai ar pretēju rezultātu vēlas arī Nacionālais kino centrs, kas pēdējos gados restaurējis vairākas filmas, kuras tagad skatāmas digitālā formātā, taču šis process apstājies finansējuma trūkuma dēļ. «Vēl nav bijusi reize, kad abas puses būtu satikušās un beidzot sākušas diskutēt,» atzina NKC juriskonsulte Laura Ģērmane. V. Horsts gan uzskata, ka arī filmu restaurācija notikusi nelikumīgi, tāpat kā jebkura šo filmu publiska demonstrācija, ko atsevišķos gadījumos organizē LKS.

Savukārt filmu autori, tiesai prasot trešās personas statusu, atgādina, ka viņu tiesības ignorēt nedrīkst. «Padomju laikā autorus diskriminēja, un šajā jomā joprojām valda sociālisms. Tiek aizmirsts, ka filma nav kaut kas abstrakts, tai ir vārds, tētis un mamma - tās autori. Tas, par ko strīdas kinostudija un KM, mūsdienu izpratnē ir producentu tiesības, taču ignorēt autoru tiesības mēs neļausim. Jāvienojas par terminoloģiju, citādi vienā terminā katrs ietver atšķirīgu tiesību apjomu. Ja skatāmies, kurai no abām pusēm taisnība, mūsuprāt, tā ir valsts, nevis Rīgas kinostudija, kas tik daudz reižu ir reorganizēta, ka to vairs nevar saukt par bijušās kinostudijas tiesību mantinieci. Ja tiesības uz filmām nonāks privātās rokās, tās jebkurā brīdī var pārdot,» satraucas LKS valdes priekšsēdētāja Ieva Romānova.

Kašķējoties zaudējam

Pēc tiesas pieprasījuma Kultūras ministrija sagatavoja pilnu filmu sarakstu. Tajā iekļautas gan mākslas, gan dokumentālās un animācijas filmas, piemēram, visas Arnolda Burova leļļu filmas. «Godīgi sakot, arhīvā esošās filmas, par kurām notiek tiesvedība, ir tik traģiskā stāvoklī, ka uz lielā ekrāna tās rādīt ir riskanti, lente var neizturēt, un arī mākslinieciski šāda kopija vairs nevar radīt priekšstatu, kāda filma ir patiesībā. Taču bezgalīgās tiesvedības dēļ nav iespēju filmas ne izdot diskos, ne restaurēt, un mazinās potenciālo sponsoru atbalsts restaurācijai. Nevar piesaistīt Eiropas finansējumu, ja nezina, kam šīs filmas piederēs un kurš par tām pelnīs naudu. Redzēsim, kā tiesa lems juridiski, bet morāli šīs filmas pieder cilvēkiem, kas tās radīja,» pārliecināta kinokritiķe, kino Rīga projektu vadītāja Daira Āboliņa. Viņa uzsver - šogad ir vairākas nozīmīgas jubilejas padomju gados uzņemtajām filmām. Par godu režisora Leonīda Leimaņa simtgadei kino Rīga bez maksas tika rādīta filmas Pie bagātās kundzes restaurētā kopija, bet Vella kalpi var palikt bez jubilejas svinībām ar publisku filmas seansu, tāpat kā Pūt, vējiņi!, kam 40 gadu jubileju svinēs pēc trim gadiem. «Mēs kašķējamies tā vietā, lai šajā smagajā laikā dotu cilvēkiem uzmundrinājumu ar labām latviešu filmām. Un neviens no tā nepelna, tikai izdod naudu advokātiem. Valstij būtu jāpasludina šīs filmas par nacionālo mantojumu, varbūt pat Valsts prezidentam vajadzētu iejaukties, lai izbeigtu šo bezjēdzību,» uzskata D. Āboliņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?