Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

No skolas pārnāk ar smadzeņu satricinājumu

Kādā Rīgas pamatskolā konflikts starp 13, 14 gadu veciem vienaudžiem beidzies ar to, ka kāds ilgstoši apcelts zēns ar smadzeņu satricinājumu desmit dienas bijis spiests ārstēties mājās, savukārt viens no «apcēlējiem» mainījis skolu. Skolas vadība notikušajā vaino zēnu vecākus, kas bērniem nepievērš uzmanību, savukārt vecāki apsūdz skolu, ka pedagogi ar viņiem par problēmām nekomunicē.

Diena jau rakstījusi, ka šajā mācību gadā īpaši pieaugusi vardarbība skolās. Speciālisti tajā saskata ekonomiskās krīzes sekas - samazināto ienākumu dēļ gan pedagogi, gan vecāki ir nervozi, tādejādi cieš bērni.

Dienai stāsta skolas direktore, konfliktus raisījusi kāda zēnu četrotne, kas izveidojusies pērnā gada 1.septembrī, kad diviem zēniem, kas skolā jau mācījušies, pievienojušies divi «jauniņie». Visi zēni ir pazīstami jau gadiem ārpus skolas, tāpēc arī skolā turējušies kopā.

Viss būtu labi, ja vien ar laiku zēnu kompānija nepievērstu sev uzmanību ar dažādām bravūrīgām izdarībām. Īpaši četru draugu negatīvo attieksmi «izbaudīja» viņu klasesbiedrs Miks (vārds mainīts), kuram aiz apģērba kāds no četrotnes aizlicis apspļaudītu, neapēstu sviestmaizi. Zēns aizstāvējies ar dūrēm.

Situācijas atrisināšanai toreiz visi ievesti pie direktores kabinetā. Draugi visi kā viens apgalvojuši, ka kautiņu izraisījis Miks, kurš tai brīdī, pēc direktores stāstītā, no pārdzīvojuma gan «drebējis». Sašutusī direktore jautājusi, vai zēni situāciju šādi skaidros arī savām mammām un vai tās «kā aitas» ticēs šiem meliem? Viens no «jauniņajiem», vārdā Dins (vārds mainīts), pateicis, ka zvanīs mammai, paralēli mobilā telefona ierakstā fiksējis direktores izteikto salīdzinājumu par aitām.

Dina mamma drīz vien arī ieradās skolā, pieprasījusi atvainošanos un to arī saņēmusi. Likās, ka konfliktsituācija atrisinājusies, taču 11.janvārī tā uzliesmojusi atkal. Kompānija grūstījusies ap galdu, pie kura sēdēja Miks. Vienā brīdī kāds no četrotnes pagrūdis Miku tā, ka viņš ar galvu atsities pret galdu un dabūjis smadzeņu satricinājumu. «Desmit dienas zēns to ārstējis mājās,» norādīja direktore. Viņa atzīst, ka klasesbiedru nežēlastībā visvairāk kritis tieši Miks. «Pieļauju, ka iemesls tam ir pavisam triviāls. Miks ir no trūcīgākas ģimenes, viņam ir vienkāršāks un vienveidīgāks apģērbs, par to viņu bieži apsmēja.»

Pēc šī incidenta pēkšņi saslimuši arī pārējie zēni, bet «jauniņais» Dins mainījis skolu, kā izrādās, jau sesto reizi. Viņa mamma Dienai apgalvo, ka skolas maiņa nav saistīta ar konfliktu. «Mans darbs saistīts ar biežu vietas maiņu,» norādīja Dina mamma.

Runājot par ieilgušo konfliktu, viņa teica, ka nemaz nav bijusi par to informēta. Par skolas personāla neapmierinātību ar Dina uzvedību viņa nejauši uzzinājusi no kāda interneta portāla, kur par šo konfliktu bijušas diskusijas. «Saņemt informāciju par dēla skolas gaitām šādā formā nav normāli. Es varu uzrādīt telefona izdrukas un Dina dienasgrāmatas - man ne reizes nav zvanīts no skolas, viņa dienasgrāmatā nav piezīmju, kas būtu saistītas ar nopietniem konfliktiem, lai arī tas ir dokuments, ar kura palīdzību skola komunicē ar vecākiem,» norādīja Dina mamma. To atzina arī klases audzinātāja un skaidroja, ka par katru sīkumu neesot zvanījusi vai rakstījusi dienasgrāmatā piezīmes, taču četrotnes paskaidrojumi par disciplīnas neievērošanu skolas lietvedībā esot.

Skolas sociālā pedagoģe sarunā ar Dienu norādīja, ka vecāki savu bērnu izdarībās bieži vien vaino skolu un pedagogus, bet paši saviem bērniem pievērš pārāk maz uzmanības. «Gadījumā ar Miku, kad puišu vecāki tika saukti uz skolu, daži no viņiem vien atrunājās, ka nekas tāds, lai nāktu uz skolu, nav noticis,» teica sociālā pedagoģe.

Dina mammai par radušos situāciju ir cits viedoklis: «Šie zēni ir tikai apstākļu upuri. Jau 1.septembrī Dinam klāt pienāca skolas direktore un pārmetoši jautāja - kas par kartupeļu maisu viņam mugurā. Būtu pienākusi un korekti, klusiņām aizrādījusi, ka šajā skolā nav pieņemts izaicinoši ģērbties, mēs būtu mainījuši ģērbšanās stilu,» atcerējās zēna māte, kurai viņš ne vienu vien reizi teicis, ka skolā no pedagogu puses jūtas neuzklausīts un nenovērtēts.

Dina atstātajā skolā šobrīd esot kļuvis mierīgāk. Palikusī zēnu trijotne konfliktus neraisot. Arī Dina jaunajā skolā, kur viņš sācis mācības pagājušajā nedēļā, konfliktu neesot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?