Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Nobela medaļa paliks Oslo

Otro reizi vairāk nekā gadsimtu ilgajā Nobela Miera prēmijas vēsturē prestižo apbalvojumu fiziski nebūs kam pasniegt, jo 2010. gada prēmijas laureāts ķīniešu disidents Liu Sjaobo atrodas ieslodzījumā, viņa sievai piemērots mājas arests un citiem ģimenes locekļiem ir aizliegts izceļot no dzimtenes.

Svinīgo prēmijas pasniegšanas ceremoniju piektdien Norvēģijas galvaspilsētā Oslo atteikušās apmeklēt vairākas valstis, tādējādi paklausīgi reaģējot uz Pekinas pēdējo nedēļu diplomātiskajās aprindās izteiktajiem mājieniem, ka pasākuma apmeklējums var negatīvi ietekmēt attiecības ar Ķīnu.

Pekinas ultimāts

Norvēģijas Nobela komitejas 8. oktobrī publiskoto lēmumu šajā gadā Miera prēmiju piešķirt Liu par «ilgo un nevardarbīgo cīņu par cilvēku pamattiesībām Ķīnā» pasaule bija gaidījusi, jo minējumi, ka apbalvojumu varētu piešķirt kādam no ķīniešu disidentiem, tika izteikti jau vairākus gadus, un 2010. gadā balvas piešķīrēji beidzot sadūšojās šādam solim.

Dažus mēnešus pirms tam Pekina aicināja Norvēģijas Nobela komiteju nepiešķirt Miera prēmiju Liu, brīdinot, ka tādējādi varētu ciest Ķīnas un Norvēģijas attiecības. Šāds lūgums raisīja izbrīnu, jo ievērojamā organizācija vienmēr ir uzsvērusi, ka tā ir pilnībā neatkarīga no Norvēģijas valdības.

Pirmā oficiālā Pekinas reakcija uz Nobela Miera komitejas lēmumu parādījās tikai 17. oktobrī, kad Ķīnas valdības kontrolētā ziņu aģentūra Siņhua paziņoja, ka nosoda apbalvojuma piešķiršanu «noziedzniekam», un apsūdzēja Nobela komiteju prestižās prēmijas pārveidošanā par «politisko ieroci, ko savā labā izmanto daļa rietumvalstu».

Pēcāk Ķīna paziņoja, ka uz nenoteiktu laiku pārtrauc sarunas ar Oslo par divpusējo tirdzniecības līgumu. Pagājušajā nedēļā Ķīnas pārstāvji izteicās, ka turpmāk būšot grūti saglabāt draudzīgas attiecības ar Norvēģiju. Uz to Oslo atbildēja, ka divpusējo attiecību pasliktināšanās gadījumā būšot vainojama tikai un vienīgi Pekina.

Ķīna vērsās pie valstīm, kurām ir vēstniecība vai konsulāts Oslo, ar brīdinājumu neapmeklēt 10. decembrī paredzēto Miera prēmijas pasniegšanas ceremoniju. Uz Pekinas aicinājumu atsaucās 18 valstis, kuru vidū ir pašreizējā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas prezidējošā valsts Kazahstāna, Krievija, Ukraina, Serbija, Venecuēla, Irāna un Kuba.

Cilvēktiesību aizstāvji Krievijā uzskata, ka Maskavas pārstāvja nepiedalīšanās svinīgajā pasākumā liecina par cilvēktiesību problēmām pašā Krievijā. «Acīmredzot attiecības ar Ķīnu, kas ir satraukusies par prēmijas piešķiršanu ķīniešu politieslodzītajam, mūsu valstij ir svarīgākas par pasaules vienprātību cilvēktiesību sfērā,» cilvēktiesību organizācijas Memoriāls vadītāju Arsēniju Roginski citē aģentūra Interfax.

Liela daļa pasaules valstu pārstāvju piektdien ieradīsies Oslo rātsnamā, lai godinātu šī gada Nobela Miera prēmijas laureātu. Diemžēl paša Liu tur nebūs, jo viņš kopš pērnā gada izcieš 11 gadu cietumsodu par nodomu gāzt valsts varu.

Viņš bija viens no iniciatoriem 2008. gada decembrī 300 Ķīnas inteliģences pārstāvju un cilvēktiesību aktīvistu parakstītajam manifestam, kurā Ķīnas Komunistiskā partija tika aicināta veicināt vārda brīvību un sarīkot daudzpartiju vēlēšanas.

Ķīnai sava prēmija

Pēc paziņojuma par Miera prēmijas piešķiršanas Liu Ķīnas varas iestādes piemēroja mājas arestu viņa sievai Liu Sji un vairākiem disidentiem, lai nepieļautu viņu došanos uz Oslo.

Cilvēktiesību organizācija Amnesty International vēsta, ka Ķīnas varas iestādes neļauj izbraukt no valsts aptuveni 200 cilvēkiem, kuri varētu doties saņemt balvu Liu vietā.

Pēdējoreiz apbalvojuma pasniegšanas ceremonijā ne laureāts, ne viņa pārstāvis neieradās 1935. gadā, kad prēmiju piešķīra vācu pacifistam un nacistu kritiķim Karlam fon Oseckim, kurš tobrīd atradās cietumā.

Pekinā ceturtdien tiks pasniegta Konfūcija Miera prēmija, kas ir Ķīnas atbilde Nobela Miera prēmijai, ziņo Reuters. To saņems bijušais Taivānas viceprezidents Lieņs Čaņs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Liu Sjaobo

Dzimis 1955. gadā
Studējis literatūru, vēlāk strādājis par pasniedzēju
Bijis viens no līderiem studentu protestos Tjaņaņmiņa laukumā 1989. gadā. Pēc asiņainā armijas uzbrukuma tika arestēts un 20 mēnešu pavadījis cietumā, pēc tam trīs gadus darba un pārmācības nometnē
2009. gada decembrī notiesāts uz 11 gadiem par nodomu gāzt valsts varu
2010. gada Nobela Miera prēmijas laureāts

Disidenti pagātnē

Nelsons Mandela - Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidents 1994.-1999. gadā. 27 gadus pavadījis ieslodzījumā par pretošanos aparteīda režīmam DĀR. 1993. gadā saņēmis Nobela Miera prēmiju

Andrejs Saharovs - padomju kodolfiziķis un cilvēktiesību aizstāvis. Par pretošanos padomju varai vairākus gadus pavadījis izsūtījumā slēgtajā pilsētā Gorkijā. 1975. gadā ieguvis Nobela Miera prēmiju

Adolfo Peress Eskivels - argentīniešu pacifists, kurš 70. gados iestājās pret Latīņamerikā valdošajiem militārajiem režīmiem. Vairākkārt arestēts un spīdzināts. 1980. gada Nobela Miera prēmijas ieguvējs

Vāclavs Havels - rakstnieks, bijušais Čehijas prezidents. Izcietis cietumsodu par cilvēktiesību sludināšanu Čehoslovākijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?