Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Nojaucot valodas un nezināšanas barjeru

Ja kāds šaubās par latviešu un igauņu attiecību noturību, var pieminēt projektu, kas lēni, bet pamatīgi attīstās jau apmēram simt gadu. Nebūs pārspīlēti teikt, ka saknes Daces Lambergas grāmatas Klasiskais modernisms. Latviešu glezniecība 20. gadsimta sākumā nesenajai iznākšanai igauniski meklējamas laikā pēc Pirmā pasaules kara, kad igauņu un latviešu modernistu mākslinieki «burzījās» kopā Penzas Mākslas skolā.

Tapa kopīga izstāde Tartu, pēc tam Tallinā un Rīgā 1924. gadā. To visu kūrēja paši mākslinieki par savu naudu (pirmā valsts atbalstītā latviešu modernistu izstāde notika 1927. gadā).

Latvieši - avangardiskākie

Iniciatīva sākotnēji nāca no igauņiem, kuri plānoja iesaistīt arī somus un lietuviešus. Uzaicinājuma vēstules tika rakstītas arī uz Helsinkiem un Kauņu - norāda D. Lamberga. Taču tiem šādu avangardistu grupu nebija. Tā nu sanāca, ka latvieši bija avangardiskākie no baltiešiem, jo savukārt igauņiem vēl 20. gadu sākumā nebija kubisma. «Ir jābūt domubiedru grupai,» atbild D. Lamberga uz jautājumu, kādēļ, viņasprāt, tieši Latvijā kā pirmajā no Baltijas valstīm toreiz bija avangardiskākie mākslinieki, «acīmredzot, tāda bija apstākļu sakritība. Šeit droši vien var pateikties [Jāzepam] Grosvaldam, kurš atbrauca no Parīzes un atveda jaunās idejas. Arī Ščukina galerijā Maskavā tolaik jau varēja apskatīt franču gleznas. Mani, piemēram, satrieca, kad 17 gadu vecumā tās Ščukina galerijā ieraudzīju, likās, ka nekas izcilāks nevar būt.»

Cilvēks, kuram var pateikties no igauņu puses par grāmatas izdošanu, ir Adamsona-Erika muzeja izstāžu kuratore Kersti Kolla (Adamsons-Eriks, kā vārdā muzejs nosaukts, bija ārkārtīgi daudzveidīgs igauņu klasiskais modernists). Latvijas Nacionālais mākslas muzejs jau ilgstoši sadarbojas ar šo Igaunijas Mākslas muzeja filiāli, kur notikušas vairākas latviešu klasiskā modernisma spilgtāko pārstāvju - darbnīcas Baltars porcelāna, Rīgas mākslinieku grupas, kā arī atsevišķu autoru - Kārļa Padega, Sigismunda Vidberga, Ludolfa Liberta un Niklāva Strunkes - darbu izstādes. «Ja runājam par [avangardisma virziena nozīmīgāko apvienību] Igaunijas mākslinieku grupu, nevaram nepieminēt Rīgas mākslinieku grupu. Tajā laikā mākslas kritiķi, rakstot par vienu grupu, salīdzināja to ar otru,» K. Kolla stāsta. «Igauņiem ļoti patika šīs latviešu izstādes, bet, tām beidzoties, palika tikai atmiņas.»

Pateicoties entuziasmam

Grāmatas atklāšanā Nacionālajā mākslas muzejā izskanēja bieži dzirdētā frāze, ka igauņi un latvieši maz zina viens par otra mākslu. Kādēļ? «Igaunijai ir ļoti laba sadarbība ar Somiju, jo nav valodas barjeras. Ar latviešiem tomēr tāda ir, un tādēļ jācenšas ko darīt vairāk. Es uzskatu, ka ir dziļi jāpārzina kaimiņu valstu māksla,» saka K. Kolla. Kā tas bieži notiek, latviešu modernisma klasiķu grāmatas izdošana igauniski notika, pateicoties indivīda entuziasmam. Valodas barjeru starp igauņiem un latviešiem nojauca dzejnieks un atdzejotājs Guntars Godiņš, no kura nāca iniciatīva izdot igauniski Latvijas modernisma apskatu. Izvēle uz konkrēto grāmatu krita, K. Kollai apspriežoties ar G. Godiņu, Laimu Slavu un D. Lambergu. Grāmata izdota ar Ārlietu ministrijas un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

D. Lambergas pētījumā aplūkots viens no spožākajiem Latvijas mākslas vēstures posmiem, to analizējot uz pasaules mākslas vēstures fona un atsevišķās nodaļās akcentējot dažādu virzienu atbalsis latviešu glezniecībā. Grāmatā aplūkota novatoriskās Rīgas mākslinieku grupas darbība un daiļrade, kurai bija ciešas personiskās un radošās saites ar igauņu māksliniekiem. Pētniece grāmatā iepazīstina ar modernisma strāvojumu pārstāvjiem Latvijā - Jāzepu Grosvaldu, Jēkabu Kazaku, Romanu Sutu, Konrādu Ubānu, Niklāvu Strunki, Oto un Ugu Skulmēm, Valdemāru Toni, Aleksandru Beļcovu, Gustavu Kluci un citiem māksliniekiem. «Citu valstu mākslinieku grāmatas izdodam ļoti reti,» akcentē K. Kolla.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?