Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Olaines dūrējs atzīts par nepieskaitāmu

Puisis, kurš janvārī Olainē pastrādāja brutālu slepkavību, ekspertīzē atzīts par nepieskaitāmu, Dienai pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes pārstāve Sigita Pildava. Krimināltiesību eksperts Andrejs Judins skaidro, ka šādos gadījumos cilvēku vairs nevar saukt pie kriminālatbildības, tā vietā tiesa lemj, vai ievietot viņu slimnīcā.

«Tas nav sods. Sodīt mēs varam cilvēku, kurš saprot izdarīto un saprot, kas ir sods. Bet, ja cilvēks ir slims un to neuztver, tas nav iespējams. Medicīniskos piespiedu līdzekļus piemēro, lai ārstētu, tāpēc termiņš nav nosakāms. Ir gadījumi, kad cilvēks ārstējas desmit, divdesmit gadus vai pat visu mūžu. Bet, ja izveseļojas, cilvēks kļūst brīvs,» skaidroja A. Judins.

Dienai janvārī stāstīja notikuma aculiecinieki un puiša ģimene, 22 gadus vecais Vjačeslavs esot pēkšņi uzbrucis savam patēvam, kurš izlēcis pa dzīvokļa logu un noslēpies pie tuvējā lielveikala. Kailais puisis viņam dzinies pakaļ un, nevarēdams patēvu atrast, uzbrucis pirmajai pretimnācējai - kādai 55 gadus vecai sievietei. Viņš kundzi sadūris 20 reižu un pēc tam mierīgā gaitā devies uz tuvējā meža pusi. Nekas, ko Vjačeslavs darījis iepriekš, gan nebija liecinājis par psihiskām problēmām. Pazinēji viņu raksturoja kā paraugjaunieti. Viņa māte Dienai stāstīja, ka dēls gribējis iestāties armijā un medicīniskajā pārbaudē atzīts par veselu, bet nav pieņemts Aizsardzības akadēmijā, jo viņam konstatēts daltonisms.

Tiesu psiholoģijas eksperte Ilze Veitnere gan Dienai skaidroja, ka tiesu psihiatrijas un psiholoģijas ekspertus nebūtu bijis iespējams piemānīt, ja puisis patiešām nebūtu nepieskaitāms: «Izlikties jau var, sastāstīt var nezin ko, bet bez tā, ko verbāli saka, cilvēki ļoti daudz ko izpauž nevilšus - tā ir ķermeņa valoda, zīmējumi, spontānas atbildes, reakcija uz dažādām it kā neitrālām lietām un tā tālāk. Tā gluži nav, ka es būšu brīva no jebkādas atbildības, ja sākšu stāstīt, ka redzu mazus zaļus cilvēciņus.» Viņa norādīja, ka ekspertīze ir komplekss vairāku speciālistu darbs, kura ietvaros noskaidro cilvēka izziņas procesa stāvokli, domāšanas un personības īpatnības.

Savukārt A. Judins klāstīja, ka gadījumos, kad nozieguma izdarītāju atzīst par nepieskaitāmu, tiesai pastāv vairāki rīcības varianti - viņam var nepiemērot neko vai arī ambulatoro aprūpi, kad cilvēks dzīvo pats savās mājās un ik pa laikam ierodas pie ārstiem uz pārbaudi. Smagākos gadījumos parasti tiek piespriesta ārstniecība vienkāršā slimnīcā vai arī ievietošana slimnīcā ar apsardzi. «Jautājums par sabiedrības drošību, protams, nezaudē aktualitāti, un nodarījuma raksturs ietekmē pieņemto lēmumu. Principā ir liela varbūtība, ka viņam piemēros ārstēšanos slimnīcā ar apsardzi,» norādīja eksperts. Tas gan nenozīmē, ka Vjačeslavs tur pavadīs visu mūžu. Vismaz reizi gadā jānotiek izvērtēšanai, pēc kuras var atzīt, ka viņš izveseļojies un viņu var atbrīvot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?