Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Pacietīgais pāris

Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns ir mani kolēģi laikrakstā. Viņi ir Latvijā pazīstami mākslinieki, par kuriem mēdz teikt - abi kopā darbojas foto un artistisku instalāciju laukā. Bet ne tikai. Sarmīte jau kopš kultūras žurnāla Avots laikiem (1986-1991) ir mans tuvs draugs, bet Kristaps - labais fotogrāfs, kuram droši uzticu savu seju. Man tas nozīmē daudz. Prieks, ka beidzot viņi rīko izstādi lielās telpās - izstāžu zālē Arsenāls, un šai izvērstajai dižformāta instalācijai dots trāpīgs nosaukums - Pacieties. Kas lēni nāk - labi nāk.

Nekautrējas emociju

Pacieties kuratore Daiga Rudzāte atzīstas, ka «izstādes uzraugs/kurators blakām tiešajiem organizatoriskajiem pienākumiem ir arī tāds kā psihoterapeits», kam jārūpējas, lai mākslinieki atrastos savdabīgā komforta zonā - lai jūt, ka viņu māksla nav vajadzīga tikai viņiem pašiem. «Mani jau sen, patiesībā vienmēr, fascinējusi Sarmītes izcilā formas izjūta un perfekcionisms, ar kādu viņa realizē savus darbus. Un Kristaps labi papildina viņas centienus. Abu spēks ir tas, ka viņi nekautrējas būt emocionāli, ar saviem mākslas objektiem demonstrējot šķietami banālas lietas, taču tās ir saprotamas katram cilvēkam, tās ir ļoti tuvas, pat intīmas ikvienam. Viņi mūsu mākslā ir retie, kas atļaujas pateikt - katrs cilvēks ir neatkārtojami vērtīgs.»

Jā, viņi cilvēkiem tic un uzticas - katrs, kas 2006. gadā redzēja Svētās Marijas Magdalēnas katoļu baznīcā izstādīto Kalna - Māliņas objektu Altāris, nevarēja nepamanīt arī vienkāršās pilsētas tantiņas (nu, kundzītes te būtu nevietā teikt), kuras plazmas ekrānā gulošajam foršajam džekiņam Kristum ar godbijīgu cieņu paklanījās - kā pavisam «īstai» mūslaiku svētbildei. Sirsnīgi. Un patiesi. Tāda tā mākslas vara. Līdzīgu «pašidentifikāciju» publika sasniedz ar katru Māliņas - Kalna darbiņu. Kā būs šoreiz, kad mākslinieki gatavojas savai plašākajai ekspozīcijai, paliks noslēpums līdz 9. februārim. Pacietieties!

Prieks

Pirms Pacieties laikā, kad Arsenāla gaisā jaušams pēdējo satraukumu drudzis, vēlējos noskaidrot, kādi jauko emociju zibšņi abiem māksliniekiem padomā.

Kā tas ir - strādāt divatā? Vispār jau pasaules mākslā tas nav retums - bieži tandēmi sastopami teātrī, operā, tomēr vizuālajās mākslās drīzāk ekscentrisks žests - re kā, vienu kreftīgu paneļgleznu pindzelē briti Gilberts un Džordžs, glamūri kičīgas fotobildes kopā inscenē provokatīvie francūži Pjērs un Žils… Jūs arī esat divi - pāris mākslā. Tas ir kā?

Sarmīte: «Prieks.»

Kristaps: «Tas ir tā labi, - ir ar ko dalīties, kas notiek tavā galvā. Divatā celt sniegavīru tomēr jautrāk.»

Kā rodas tēls?

Sarmīte: «Kad paliek viegli. Pēc ceļa.»

Kristaps: «Tēls rodas tikai tad, kad kāds to rada. Un tam mākslas tēlam ir daudz lielāks sakars ar radītāju, nevis pašu tēlu vai tā nesēju. Bet tēla radītāja nolūki var būt arī stipri slideni, bet tēla uztvērējs var palauzīt galvu, ko ar šo tēlu iesākt. Komfortablāk tomēr ir būt tēla radītājam un tādā ziņā - arī saimniekam. Piemēram, Latgale - tas tik ir tēls!»

Pabeidziet šo teikumu «mūslaiku māksliniekam...»

Sarmīte: «...kā jau visos laikos - jābūt sirdsjūtīgam.»

Kristaps: «Mūslaiku mākslinieks var pamest acis atpakaļ un paskatīties, kādi tik tie mākslinieki nav bijuši, un izvēlēties, kādu ceļu iet, gluži kā paņemt rokās auto katalogu un izvēlēties, kas es gribu būt - Irbīte vai Vorhols. Neredzu «mūslaiku» mākslinieka atšķirības no «nemūslaiku».»

Izstāde

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna darbu izstāde Pacieties. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls no 10. februāra līdz 18. martam.
Plašāk: www.lnmm.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?