Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Par un pret eiro

Kas būtu galvenie argumenti par eiro? Viens no acīmredzamākajiem ir valūtas maiņas izdevumu izzušana, kā arī vienkāršāka grāmatvedība un citas papīru lietas biznesā. Ceļojot pa eirozonas (EZ) valstīm, varētu lietot to pašu skaidro naudu, ko ikdienā. Bankām varbūt tā neizskatītos tikai pēc priekšrocības, taču tās priecētu beigas situācijai, kad lielākā daļa to kredītu ir eiro, bet klientu ienākumi galvenokārt latos. Šāds salikums nozīmētu vismaz mērenas nepatikšanas brīdī, ja lata kurss kādreiz mainītos virzienā uz leju.

Taču eiro ieviešanas gadījumā bankām nevajadzētu zaudēt modrību - eiro Latvijā ir un paliks ārvalstu valūta, pat ja būsim oficiāli EZ dalībnieki. Monetārā politika tiks veidota atbilstoši EZ kopējām vajadzībām, bet Latvija veidos stipri mazāk par 1% tās ekonomikas. Mūsu spējas atdot kredītus eiro ir un būs atkarīgas no ekonomikas eksportspējas, šajā ziņā pilnīgi nekas nemainīsies. Lata kursa saglabāšana krīzes laikā nekādi neglāba bankas no zaudējumiem saistībā ar neapdomīgi izsniegtiem kredītiem. Taču tiktu novērsta varbūtība, ka valūtas kursu un līdz ar to arī ekonomiku kādā brīdī krietni izšūpotu finanšu tirgus panikas lēkmes. Var iztēloties situācijas, kurās noderētu iespēja komercbankām tieši aizņemties naudu no ECB. Rezumējot līdz šim teikto finansistu žargonā - eiro nerisinātu maksātspējas problēmas, bet varētu mazināt likviditātes riskus.

Ir bieži dzirdēts, ka pievienošanās EZ ļautu lētāk pārfinansēt parādu. Šobrīd šādam apgalvojumam nav empīriska pamata. Ar Latviju salīdzināmu valstu EZ nav, bet, salīdzinot Čehiju un Slovākiju, Zviedriju un Somiju, redzams, ka no šī viedokļa atrašanās eirozonā šobrīd drīzāk ir mīnuss. Taču, ja krīze tiks risināta sekmīgi, šis arguments atkal var aktualizēties, bet var arī jautāt, vai valstij ar Latvijas parādu līmeni un tā izmaiņu virzienu, IKP izaugsmes tempu, eksporta apjomu un diversifikācijas pakāpi, kā arī politisko kultūru vispār būtu jāsatraucas par to.

Viens no galvenajiem riskiem pašreiz ir tas, ka Latvija, pievienojoties EZ, var kļūt par upuri citu finansiālas bezatbildības sekām. Pat ja mums izdotos pievienoties EZ ar norunu, ka par veciem grēkiem neatbildam, tad biedru spiediens vai vienkārši neparedzami apstākļi vēlāk var piespiest riskēt ar nodokļu maksātāju naudu svešu ugunsgrēku dzēšanai. Tāpat daļa EZ dalībvalstu šobrīd riskē iekulties zaudējumos tā dēļ, ka cilvēki no krīzes skarto valstu banku sistēmām pārved, teiksim, uz Vāciju naudu, šī spoguļattēls ir Vācijas Centrālās bankas prasības pret ECB, kuras krīzes padziļināšanās gadījumā ECB varētu nebūt spējīga dzēst. Jau pašlaik uz Latviju ceļo nauda no EZ «mīkstās» perifērijas, šobrīd tas īpašus riskus nerada, bet, kļūstot par EZ dalībvalsti, mēs varētu iekulties ļoti smalku ļaužu ķibelē. Tāpat nevar izslēgt risku, ka ECB neatgūs pret vārgo dalībvalstu parādzīmēm izsniegto naudu, kas tad būs jāsedz citām dalībvalstīm.

Ļoti populārs ir drošības politikas arguments. Tātad - mums arvien dziļāk jāintegrējas visās iespējamās Eiropas struktūrās, lai mums nekad vairs neuzbruktu - paši ziniet kas. Tas pārsniedz manas saprašanas spējas - ar ko uzbrukums NATO un ES dalībvalstij pēc būtības atšķirtos no uzbrukuma NATO, ES un eirozonas dalībvalstij.

Nākamā gada laikā eirozona un pasaule var mainīties tik ļoti, ka dzīve uz daudziem jautājumiem atbildēs mūsu vietā.

*DNB bankas ekonomikas eksperts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīve bez tiesībām garlaikoties

Imants Pulkstenis Madonā savulaik rīkojis festivālu Sinepes un medus, tagad organizē Ģitāristu sesiju un dara vēl visu ko.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?