Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pārdomāta ēdienkarte

Viss, kas saistās ar ēšanu, frančiem ir ļoti svarīgs, savu stāstu sāk Baiba Bonifē. Viņas vīrs Lorāns ir francūzis, un Baiba jau 11 gadus dzīvo Marseļā. Baiba smejas, ka viņiem un viņu trim bērniem Jānim (8), Marijai (7) un Elzai (6) pazīstama jauktā latviešu un franču virtuve. Lai gan vietējās ēšanas tradīcijas ir tik spēcīgas, ka grūti, pat neiespējami tās pārkāpt.

Brokastis viņi ēd visi kopā, un tās droši var saukt par franču tradicionālajām brokastīm - svaiga maize (franču bagete), kuru pirms brokastīm jāpaspēj nopirkt, jo nākamajā dienā tā ir sacietējusi un neēdama. Maizi parasti ēd ar medu vai ievārījumu. Priekšroka tiek dota vasarā no Latvijas atvestajam medum, bet ievārījumus Baiba vāra pati. Tas ir kas īpašs, jo reti kurā mājā top savs ievārījums. Izejvielas Dienvidfrancijā ir eksotiskākas, bet nu jau Baiba apguvusi, kā ievārījumu vārīt no citroniem, apelsīniem, vīģēm un citiem labumiem, kuri nobriest Provansas reģionā. Arī maize gadu gaitā piemeklēta mazliet atbilstošāka Latvijā pierastajai. Bagete, kuras cepšanā izmantots raugs. Maize ir pelēkāka, tik ātri nesacietē.

Pusdienlaiks Francijā ir svēta lieta, un vienmēr nemainīgi tas ir laikā no divpadsmitiem līdz diviem. Bērni pusdieno skolā (arī tur šai ēdienreizei atvēl divas stundas). Bet Baiba un Lorāns ēd mājās, jo vīra birojs atrodas turpat. Tradicionāli pusdienas Francijā nozīmē salāti, siltais ēdiens un deserts. Siltais ēdiens visbiežāk ir gaļa ar piedevām. Bet piektdienās gan tā noteikti ir zivs. Jo dzīva ir kristīgā tradīcija - šajā dienā atturēties no gaļas ēšanas.

Deserts visbiežāk ir veikalā nopērkamie jogurtiņi, krēmi vai kāds auglis. Baiba iemācījusies gatavot jogurtu pati - nopērk pilnpienu, iemaisa tajā bezpiedevu jogurtu, noliek siltā vietā, un nākamajā dienā jogurts gatavs. Un piedevas katrs var izvēlēties pēc savas patikšanas - to pašu medu, ievārījumu, brūno cukuru - vai arī ēst tāpat.

Tomēr Bonifē ģimene dod priekšroku augļiem. Tie patiešām ir tik sulīgi un garšīgi, ka spēj aizstāt visus citus kārumus. Un vēlreiz Baiba man skaidro, ka šo maģisko laiku - divpadsmit - nav vēlams pārkāpt. Viņa atceras, ka kādā sestdienas rītā gulējuši ilgāk un brokastis ēduši tikai ap desmitiem, tāpēc pusdienas bijušas gatavas tikai ap pusdiviem. Vīrs saniknojies - kā tas var būt, ka sen jau pāri divpadsmitiem, bet tās vēl nav galdā.

Vakariņas arī ir noteiktā laikā - ap septiņiem astoņiem vakarā. Ģimenes, kurās ir mazi bērni, parasti vakariņo agrāk, jo ir pieņemts, ka bērni dodas pie miera vēlākais deviņos vakarā. Arī vakariņās visbiežāk ir salāti, siltais ēdiens un deserts. Ēdieni ir viegli, nav smagnēji. Bieži tie top no dārzeņiem, gandrīz netiek lietots krējums un majonēze (frančiem ir liels brīnums, ka pie mums tirgo Provansas majonēzi, jo Provansā šāda ēdienu piedeva nav cieņā). No dzērieniem visbiežāk tiek dzerts ūdens - neatņemama piedeva visās ēdienreizēs - un arī vīns.

Lai gan Latvijā produktu cenas kāpj, Baiba stāsta, ka Francijā tās krītas. Veikali cīnās par pircējiem, un arī speciālie piedāvājumi kļūst aizvien dāsnāki. Bonifē ģimene, iepērkoties lielveikalos, tos izmanto. Piemēram, ja piedāvā pirkt trīs kafijas pakas, divas saņemot par velti, viņi tās arī nopērk. Tad kafija veikalā nav jāpērk ilgāku laiku.

Zivis Baiba parasti pērk tirdziņā pie jūras. Tur tās vienmēr ir svaigas. Šai sakarā viņa stāsta kādu kuriozu gadījumu. Nopirkusi zivi, kura bijusi salīdzinoši lēta. Pagatavojusi. Vīrs notiesājis gardu muti, tikai bijis pārsteigts -kas tā par zivi, kuru viņš līdz šim nav ēdis. Kad Baiba pateikusi tās nosaukumu, izrādījies, ka viņa ģimenē tiek uzskatīts, ka šo zivi ēd tikai nabadzīgie un tā nav garšīga. Kopš tās reizes šis pieņēmums vairs nav spēkā.

Arī augļus un dārzeņus Baiba pērk kādā tirdziņā pie jau iepazīta pārdevēja. Tie vesti no pašiem dienvidiem un garšā un smaržā nav salīdzināmi ar lielveikalos piedāvātajiem. Arī pārdevējs respektē Baibas vēlmi un piedāvā tomātus, kuri garšas ziņā līdzinās Latvijā mājas siltumnīcās audzētajiem, jo lielveikalā tādus nenopirkt.

Jautāta, kādas ēšanas tradīcijas svešumā piesavinājusies, Baiba nešaubīgi atbild - ēst noteiktā laikā, ēst daudz vairāk augļu un dārzeņu, gatavot ātri pagatavojamus ēdienus, kuri reizē var būt arī itin veselīgi. Piemēram, picu ar dārzeņiem (to vienmēr papildina lapu salāti) vai arī sāļo torti. No vīramātes viņa vēl mācās pagatavot tā, lai nekas nepaliktu pāri un pietiktu tikai konkrētai ēdienreizei. Jo Francijā nav parasts divas vai pat vairākas dienas ēst to pašu. Ēdienam jābūt svaigam un tikko pagatavotam. Un vislabprātāk viņai iet pie sirds iespēja brīvajās dienās doties kaut kur pie dabas un ēst tur - svaigā gaisā. Laikapstākļi parasti to atļauj visa gadu garumā, un Bonifē ģimene to arī izmanto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Brokastis (vienmēr) - kafija (pieaugušajiem), kakao (bērniem), maizītes ar sviestu, ievārījumu vai medu. Auglis vai svaigi spiesta sula. Visbiežāk no apelsīniem.
P. Pusdienas: maigi apcepta liellopu gaļa, kartupeļi, greipfrūts desertā. Vakariņas: bērniem sarkanā gaļa, sautēti kabači, jogurts. O. Pusdienas: maize ar šķiņķi un tomātu, apelsīns. Vakariņas: laša zupa ar dārzeņiem, ābolu kompots. T. Pusdienas: cepts lasis ar tomātu salātiem un maizi, ābols. Vakariņas: makaroni ar laša gabaliņiem. Mājas jogurts ar brūno cukuru vai pašu gatavotu ievārījumu. C. Pusdienas: cepti vistas stilbiņi ar sautētiem dārzeņiem, bumbieri. Vakariņas: mājās cepta pica, zaļie salāti, jogurts. P. Pusdienas: lēcas ar žāvētas gaļas mērcīti, āboli. Vakariņas: tunča torte, tomātu salāti, jogurts. S. Pusdienas: maizītes ar šķiņķi un tomātiem, apelsīni, āboli (pikniks pie jūras). Vakariņas: haricot zaļās pupiņu pākstis - sautētas un apceptas ar ķiplokiem un pētersīļiem, saldējums. Sv. Pusdienas: salāti - greipfrūts, žāvēti tomāti, redīsi, cepts lasis ar sautētiem kabačiem, zemenes. Launags: tēja ar cepumiem. Vakariņas: maize ar desu.
Pirkts veikalā: lasis, liellopa gaļa, šķiņķis šķēlēs, žāvēta gaļa, sagriezta gabaliņos, piens, sviests, bezpiedevu jogurts, siers, olīveļļa, olīvas, saulē kaltēti tomāti eļļā, pilngraudu maize, kafija, kakao, makaroni, rīsi, lēcas, kečups, mīkla, cepumi, bulciņas, sausās brokastis, brūnais cukurs, milti, konservēta kukurūza, konservēts tuncis - 114 eiro (ap Ls 80). Pirkts augļu tirdziņā: āboli, citroni, apelsīni, greipfrūti, tomāti, kabači, burkāni, sīpoli, kartupeļi, puravi (viss pirkts piecu vai desmit kilogramu kastēs) - 30 eiro (ap Ls 21)

Ko no viņiem var mācīties

Francijā tik populāro sāļo torti var pagatavot itin vienkārši: dziļākā cepešpannā liek mīklu, tad saspaidītu tunci, sautētus dārzeņus vai ko citu pēc patikšanas, pārklāj ar maisījumu, kas gatavots no olām, krējuma, rīvēta siera, sāls un pipariem. Cep cepeškrāsnī apmēram pusstundu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?