Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pāri kontinentiem

Austrālijā jau bija vakars, Latvijā - rīts, bet Amerika vēl gulēja saldā miegā. Kāda Melburnas latviešu ģimene tajā dienā pirms desmit gadiem rīkoja svinības ne tikai par godu sievas dzimšanas dienai, bet arī interneta portāla izveidei. Ne myspace.com, ne facebook.com vēl nebija dzimis, arī draugiem.lv nerādījās ne sapņos, taču Daina un Arnis Grosi kopā ar Amerikas tautieti Andri Straumani bija realizējuši sapni par interneta mediju latviešiem visā pasaulē - latviansonline.com.

Vēstules no Latvijas

Daina un Arnis ir otrā emigrācijas paaudze, tagad - četrdesmitgadnieki, kuri ar internetu iepazinās jau apzinīgā vecumā. IT zinības apguvušajam Arnim 1991. gadā ciemošanās laikā Latvijā Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieka Andreja Spektora izveidotajā AILab bija iespēja vērot, kā darbojas elektroniskie sakari. Modemu 1990. gada jūlijā bija uzdāvinājis Pēteris Kļaviņš no Austrālijas. «Uzreiz sapratu, ka šī tehnoloģija mainīs pasauli!» ar sajūsmu atceras Arnis. Apzinoties interneta praktiskās iespējas un aizokeāna latviešu vajadzību sazināties ar radiem neatkarību atguvušajā dzimtenē, viņš metās organizēt vēstuļu apmaiņu. Sūtījumi no Austrālijas tolaik ceļoja veselu mēnesi, bet e-pasta saņemšanai bija nepieciešamas trīs stundas. Augusta puča laikā «zemes pasts» nepienāca, toties jaunizveidotajā komunikācijas tīklā, kura iezvanāmā līnija turklāt gāja caur Maskavu, turpinājās informācijas apmaiņa.

Arnis jau 20 gadu sadarbojas ar uzņēmumu Tilde, ir izveidojis pirmo latviešu valodas lietvārdu un darbības vārdu locīšanas programmu, bet Austrālijā paralēli maizes pelnīšanai telekomunikāciju uzņēmumā Telstra ir turpinājis attīstīt «latviešu lietas». 1997. gadā tapa saziņas portāls latbits.com. Tieši tāda pati doma bija ienākusi prātā mineapolietim Andrim Straumanim. Viņa izveidotajā portālā sveiks.com ielūkojās Amerikas latvieši. Satikušies tīklā, Daina, Arnis un Andris izlēma, ka jāpvieno spēki. Tā dzima latviansonline.com - interneta portāls angļu un latviešu valodā ar ziņām un diskusiju forumiem.

Ar draugiem.lv nekonkurē

«Cilvēki toreiz priecājās par katru e-pastu un bija tik atsaucīgi!» latviansonline.com pirmsākumus atceras Grosu ģimene. Ja viņi izdomāja veikt auditorijas aptauju, atsaucās vismaz 50-60% portāla apmeklētāju. Darbs internetā atbilda Grosu dzīvesveidam. Antropoloģiju un vācu valodu studējusī Daina, kurai interesēja gan latviešu lietas, gan rakstīšana, sēdēja mājās ar mazo dēlu Tomu un nedaudz vecāko Lailu un varēja virtuāli atgriezties darba vidē. Andris Straumanis rūpējās par ziņu aktualitāti un pasaules medijos operatīvi izraka publikācijas par Latviju un latviešiem. Kad prinča Čārlza vizītes laikā Rīgā notika kuriozais incidents ar neļķēm, BBC informāciju par notikušo lūdza viņam, nevis kādam ārzemju žurnālistam Latvijā.

Grosu ģimeni, kurai pa šo laiku pievienojies vēl viens dēls, gan sastopu viņu Rīgas dzīvoklī. Četrus gadus pavadījuši vecāku un vecvecāku dzimtenē, viņi novembra sākumā atgriezīsies Melburnā. «Tas ir pavisam viegli, birojs nekur nav jāpārvāc,» pasmaida Daina. Grosi un Straumanis ar latviansonline.com nav kļuvuši par miljonāriem. Kamēr Daina visus šos gadus veltījusi galvenokārt portālam, Arnis iztiku pelnījis citur, arī Andris Straumanis ir žurnālistikas profesors universitātē. Latvians Online mērķis ir cits nekā draugiem.lv un feisbukam. Portāla forumos cilvēki var diskutēt gan par politiskām lietām, piemēram, dubultpilsonību, gan apmainīties ar speķa pīrāgu receptēm, tomēr tā veidotāji apzināti neveido sociālo tīklu, rūpējas par lietotāju anonimitāti.

«Tālākais… no Jaunzēlandes vai no Latvijas?» smejas Grosi, kad jautāju par portāla apmeklētāju ģeogrāfisko atrašanos. Uz latviansonline.com apaļo jubileju - 18. novembri - viņi jau būs savākuši cilvēku stāstus par šajā laikā viņu portālā piedzīvoto un, iespējams, atpūtīšoties kādā Austrālijas tuksneša ciematā. Bet tik un tā centīšoties Skype video saskandināt šampanieša glāzes ar uzticamo kolēģi Andri Straumani Amerikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Citi informācijas resursi latviešiem pasaulē:
www.anglobalticnews.co.uk
http://baltic-ireland.ie
www.laikraksts.com

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?