Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pārkrāsotās tautumeitas

«Tas nebija protests pret dzīvi. Tā bija dzīve,» par uzdzīvi Leo Kokles darbnīcā XX gadsimta 60. gados īsu brīdi pirms sava jaunā mūzikla Leo. Pēdējā bohēma pirmizrādes saka Raimonds Pauls. Mākslinieks Leo Kokle bija viņa draugs, 60. gadu bohēma ir viņu bohēma. «Redziet, tas ir arī manu gadu jautājums.

Jo vecāks tu kļūsti, jo vairāk sāc skatīties, kas notiek, kas kādreiz ir bijis, kas pa šiem gadiem nav novērtēts. Arī politisko izmaiņu dēļ. Mums pagātni centās nokrāsot sarkanu, nevis par to runāt. Meklēja, kas ir uzrakstījis dziesmu vai dzejoli par Staļinu, kas uztaisījis pieminekli. Paldies Dievam, uzskati tagad sāk mainīties.» Izrāde stāstīs par atmiņām, leģendām un faktiem, pūloties uzburt 60. gadu atmosfēruun izglītojot. Uz skatuves būs daudzas L. Kokles gleznu reprodukcijas.

Izglābj «lielais četrinieks»

Sešdesmitie gadi neiesākās uzreiz. Paaudze, kas 60. un 70. gadu kontekstā šodien šķiet interesantākā, lielākoties sāka izglītoties vēl pirms kara, nesa sevī gan iepriekšējā laika estētisko un ideoloģisko bāzi, gan arī nesen gūto dzīves pieredzi. Iedomājieties ainu: karš nule beidzies, miliči atnākuši pārbaudīt neuzticamu ģimeni - tēvs kā tautas nodevējs izcieš sodu Arhangeļskā, turpat arī mātes brālis. Atnākuši varbūt pat arestēt (ģimenē domas vēlāk dalās), viņi ienāk istabā. Un apmulst - goda vietā virs klavierēm karājas portrets - lielizmēra Staļins. Jāteic, L. Kokles piepelnīšanās, gleznojot «lielo četrinieku» - Marksu, Engelsu, Ļeņinu, Staļinu - neskaitāmām organizācijām, kam steidzami bija nepieciešams atbilstoši noformēt telpas, atmaksājās. Pārsteidzošā kārtā lielu nepatikšanu par «nepareizo» izcelšanos viņam nekad nebija.

L. Kokles biogrāfi nemin, kāda iemesla dēļ tēvs kopā ar visu ģimeni 1940. gadā nomainīja uzvārdu «Bikovs» pret sievas uzvārdu pirms laulībām. Ģimeni gan tas neglāba - 1945. gadā tēvu notiesāja un izsūtīja. Māte palika viena ar karsti mīlēto dēlu un jaunāko meitu. Martas Kokles kotletes vēlāk bohēmistiem kļuva leģendāras, sašķeļot L. Kokles pulciņu mātes un sievas atbalstītājos. Leo nav pirmais bērns, bet pirmais, kas izdzīvo. Pirmdzimtā meita Nora nomirst agri, tad triju gadu vecumā nomirst Leo dvīņubrālis un vecākā māsa. Leo triju gadu vecumā krīt pa kāpnēm, traumas dēļ attīstās mugurkaula tuberkuloze, kas izkropļo ķermeni. Jaunākā māsa Aina, kas piedzims divus gadus vēlāk, slimo ar tuberkulozi. Šķiet, māte spēja samierināties, tikai ziedojot sevi bērniem. 1960. gadā krastmalā tika uzcelts Mākslinieku nams, un L. Kokle tajā dabūja darbnīcu, pārceļot bohēmu, kas bija sākusi kaitināt sievu, no mūžam atvērtā dzīvokļa Valguma ielā. Viņam līdzi pārcēlās arī māte - iekārtojās darbā par apkopēju, smērēja maizītes kompānijai un nesa no Centrāltirgus interesantas lietas klusajām dabām.

Ne vēsts no «aktualitātes»

Pēc ideoloģiski pareizajiem darbiem L. Kokle lielākoties gleznoja smalkas ainavas un savas vides cilvēku portretus. Pētnieki sajūsminās par Uzvaras laukuma skatu 40. gadu beigās: ne vēsts no «aktualitātes», tikko publiski notikušajām kara noziedznieku pakāršanām. Ja tas nešķiet īpašs nopelns, salīdzinājumam - 1950. gads. Atzīmējot Padomju Latvijas desmitgadi, Mākslinieku savienības skatē par labākajiem kļūst Semjona Gelberga Uzvaras salūts (Staļina portrets), Jāņa Roberta Tillberga Staļina portrets, Josifs Kuzkovskis Staļins - mūsu saule un Vladimira Kazjakina Ļeņins Rīgā. Leo tolaik gleznoja Meitenes - kompromisa variantu starp tēmu un glezniecību: tumšmataina tautumeita un tumšmataina pioniere ar kaklautu ap kaklu un kokli rokā mīlīgi sakļāvušās. Gleznu, starp citu, kritizēja kā formālistisku, jo - kur gan redzētas tumšmatainas tautumeitas! Iztrūka studijas iz dabas. Spoža šķiet L. Kokles taisnošanās, ka bijis uzgleznots «pareizi», bet «kaut kas nebija, kā vajag, un es tos pārkrāsoju».

«Dzerts tika pamatīgi, kādas tik lietas netika strādātas! Bet dzeršana ir viena laba lieta. Atceros: veči vienā naktī kārtīgi izlādējās, un - no kā tālāk lai dzīvo? Jādomā, kur ko nopelnīt, ko pārdot,» stāsta R. Pauls. Arī izrādes reklāmas materiālos ir viena šāda radošo uzplūdu aina pēc uzdzīves: L. Kokle vienās apakšbiksēs - ar noplēstu staru! - pie gleznas; noplēsta tādēļ, ka paģirās bija grūti aiziet pēc lupatas otu slaucīšanai.

Izrāde pūlēsies saprast ne tikai L. Kokles attiecības ar sievu vai māti, bet arī viņa attiecības ar laiku un mākslu. «Es taču zinu savas kļūdas mākslā. Kādēļ tās Tev tik kaili un tādā formā jābāž acīs?» 1955. gadā viņš raksta vēstulē J. Pauļukam. Pēc solījuma neļaut sevi pazemot sāpīgo toni nomaina sirsnīgs - vēstule beidzas ar lūgumu palīdzēt mātei paša slimības laikā. Izrāde koncentrējas uz mākslinieka mūžu. Kāpēc tieši tagad? «Bet mums jau visa literatūra sākas un beidzas ar Blaumani. Vienkārši meklējām sižetu,» secina R. Pauls.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?