Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Parlamentārieši zem lupas

Saeimas rindas ir visai raibas, tur sēž gan miljonāri, gan tādi, kas neuzticas komercbankām, un pat brīvmūrnieku biedri. 99 no 100 parlamentāriešiem šogad atbilstoši likumam iesnieguši valsts amatpersonu deklarāciju, to nav izdarījis tikai No sirds Latvijai biedrs Romāns Mežeckis. Partijas vadītāja Inguna Sudraba norāda, ka viņš jau vairāk nekā mēnesi ir slims, taču, vai tas traucē deklarācijas iesniegšanai, viņa nezināja. Ar pašu R. Mežecki Dienai neizdevās sazināties.

Plaša profila speciālisti

Ne velti par deputātiem mēdz teikt «100 gudrās galvas» - viņi papildus pamatdarbam paspēj ieņemt arī vairākus blakus amatus.

Rekordiste ir Janīna Kursīte-Pakule (NA), kura pērn bez deputātes pienākumiem strādāja vēl 19 citu darbu. Viņa pati norāda, ka tas nav nekas satraucošs: «Daļa no tiem ir līgumdarbi, ko es nedarīju visu laiku. Uzskatu, ka man vispār ir divi pamatdarbi - deputāte un profesore. Pārējie tam netraucē. Protams, viegli nav, taču filoloģija ir mana mīlestība.»

Amatpersonu vidū populāras arī biedrības. Piemēram, Ilmārs Latkovskis (NA) ir AASR augstākā rāte valdes loceklis. Kā vēsta biedrības mājaslapa, tā ir brīvmūrniecības augstāko jeb padziļināto grādu sistēma, kuras mērķis ir cilvēka pašizziņa un pilnveidošanās, bet metode tā sasniegšanai - brīvmūrniecības ideju un simbolu jēgas izzināšana.

Turpretī Mārtiņš Bondars (LRA) ir padomes loceklis sabiedriskajā organizācijā 100999. Kā vēsta uzņēmumu datubāzes Lursoft rīcībā esošā informācija, šīs organizācijas mērķis ir «informēt sabiedrību par cilvēka kā indivīda un sabiedrības locekļa skaistumu kā garīgajā, tā fiziskajā nozīmē, sevišķu uzmanību pievēršot sievietes kā skaistuma nesējas un ģimenes mātes nozīmes apzināšanai Latvijā un visā pasaulē». Pats deputāts gan norāda, ka tas vairs nav aktuāli: «Tā tika dibināta vēl deviņdesmitajos, lai piedalītos konkursā Mrs Globe, kurā piedalījās arī mana mīļotā sieviete. Taču jau vismaz padsmit gadu ar to nekas nenotiek, nekādas sapulces neesmu apmeklējis.»

Saskaņas biedrs Ivans Klementjevs ir Latvijas datoru spēles federācijas valdē, kas, kā vēsta tās apraksts, sev par vienu no mērķiem izvirzījusi «organizēt un vadīt datoru sportu Latvijā un veicināt datoru sporta masveida izplatību Latvijas Republikā».

Nauda joprojām zeķē

Tikai mazliet vairāk nekā pusei jeb 54 deputātiem gadu gaitā izveidojušies iekrājumi un lielākoties tie ir līdz desmit tūkstošiem eiro, tomēr ir arī tādi, kas pamanījušies iekrāt apjomīgākas summas. Piemēram, Augustam Brigmanim (ZZS) bankas kontos atrodas vairāk nekā 260 000 eiro, bet Sergejs Dolgopolovs (Saskaņa) iekrājis 256 347,85 eiro. Trešo vietu krājēju topā ieņem Jānis Klaužs (ZZS), kurš trešdaļu no saviem 182 tūkstošiem glabā skaidrā naudā. Deputāts Dienai paskaidroja, ka vienkārši nezinot, kam vairs var uzticēties, taču norādīja, ka šī nauda pretēji «tautas mitoloģijai» neglabājas «zeķē, kas ir zem gultas», bet gan tajā pašā bankā, «tikai seifā». Viņš savus uzkrājumus raksturoja arī kā zināmu politiskās neatkarības garantu.

Līdzīgi domā arī Latvijas Reģionu apvienības vadītājs Dainis Liepiņš, kura skaidrās naudas uzkrājumi mērāmi 36 tūkstošos eiro. Viņaprāt, šobrīd likumi pietiekami neregulē bankas un vairāk aizsargā tās nekā naudas noguldītājus. Tāpēc arī šāda izvēle «nelikt visas olas vienā groziņā».

Darbs parlamentārajās komisijās radījis neuzticību bankām arī Saskaņas deputātam Andrejam Elksniņam, kurš skaidrā naudā tur 45 000 eiro.

Neskatoties uz attaisnojumiem, jomas eksperti jau iepriekš Dienai norādījuši, ka skaidri uzkrājumi var radīt neuzticību amatpersonām un korupcijas riskus, tāpēc nav uzskatāmi par labu praksi.

Bez grezna autoparka

80 deputātiem ir reģistrētas automašīnas vai citi transporta līdzekļi. Kopumā neviens neizceļas ar ekskluzīviem spēkratiem vai plašu autoparku, vienīgi Armanda Krauzes (ZZS) īpašumā ir divi 1978. un 1979. ražoti un šodien diezgan reti sastopami Ford Capri.

Visvairāk transporta vienību (8) pieder bijušajam motosportistam Artim Rasmanim (ZZS), tajā skaitā divas motorlaivas un motocikls.

Jāpiebilst, ka deklarācijās norādīti tikai tie spēkrati, kas reģistrēti uz konkrētās amatpersonas vārda vai ir tās valdījumā, pārējie ģimenes spēkrati nav redzami.

No Latgales līdz Disnejam

Amatpersonu deklarācijas atklāj ar interesantas, bet mazāk nozīmīgas lietas.

Piemēram, redzams, ka Juris Viļums (LRA) rūpējas par savu reputāciju un nevēlas, lai kāds padomātu, ka viņš pelna pārāk daudz. Uz to norāda komentārs, kurā deputāts latgaliski pierakstījis, ka norādītie ienākumi ir «alga uz papīra», viņš īpaši piekodina, ka no tās jāatrēķina ceļa un dzīvokļa īres izdevumi un tikai tad būs iegūstama summa, ko deputāts patiesi saņēmis.

Savukārt Solvitas Āboltiņas (Vienotība) deklarācija vēsta, ka pagājušajā gadā pēc tiesas lēmuma no žurnālista Lato Lapsas tika piedzīti ar lietas vešanu saistītie izdevumi par advokātu sniegtajiem pakalpojumiem 1425 eiro apmērā. L. Lapsa bija ierosinājis lietu pret deputāti par izteikumiem, kas sasaistīja žurnālistu ar viņas nomelnošanas kampaņu.

Bet Jānis Dombrava (NA) iegādājies izklaides industrijas milža Walt Disney CO akcijas.

Smagais ministra portfelis

Visvairāk kopējā valdības bildē izceļas uz diviem krēsliem sēdošā Zaļo un Zemnieku savienības biedra, Saeimas deputāta un veselības ministra Gunta Belēviča rocība. Viņam pieder gan vairākus simtus tūkstošus vērtas kapitāldaļas dažādos uzņēmumos, gan vairāki nekustamie īpašumi. Viņš arī pērn veicis vērtīgus darījumus, piemēram, dzīvokļa, pazemes autostāvvietas, mantu novietnes, mēbeļu un iekārtu iegādi vairāk nekā miljona vērtībā. Deputāts norādījis arī, ka 24 045,65 Šveices frankus (21 825,58 eiro) pērn ieguldījis mazmeitu izglītībā. Pats ministrs nav vienīgā dāsnā persona ģimenē - G. Belēviča sieva un dēls viņam kopā uzdāvinājuši 74 000 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Lielākie ienākumi pērn
Guntis Belēvičs - 369 110,73 eiro
Augusts Brigmanis - 138 309,42 eiro
Jānis Vucāns - 94 599,06 eiro

Lielākie uzkrājumi
Augusts Brigmanis - 267 08,92 eiro
Sergejs Dolgopolovs - 256 347,85 eiro
Jānis Klaužs - 182 337,90
Lielākie parādi
Imants Parādnieks - 767 377,32 eiro
Guntis Belēvičs - 747 623,41 eiro
Rihards Eigims - 562 147,33

Dāsnākie izsniegtie aizdevumi
Guntis Belēvičs - 2 707 725,28 eiro
Rihards Eigims - 1 213 983,07 eiro
Valdis Kalnozols - 1 039 256 eiro

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?