Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pārvērtē projektu skolas.lv

Pretēji Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iepriekš skaidri paustajam noliegumam par izglītības portāla skolas.lv iespējamu pārvērtēšanu un tam piešķirtās naudas lietošanu citiem mērķiem, tā atkārtota vērtēšana jau notiek. Finanšu ministrija (FM) vairākkārt ir vērsusi Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) kā atbildīgās iestādes uzmanību uz projekta riskiem un problēmām. Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) uzdevis IZM izvērtēt izdevumu un ieguvumu attiecību projektā skolas.lv.

Diena jau rakstīja, ka IZM īsteno vērienīgu portāla skolas.lv paplašināšanas projektu, tam atvēlot 3,2 miljonus latu no ES līdzekļiem. Pirmajā kārtā tika iztērēti aptuveni 87 000 latu, taču daudzas skolas padarīto atzina par neefektīvu un portālu pameta. Aprīlī noslēgts līgums par 1,2 miljoniem ar firmu Datorzinību centrs un E-Synergy apvienību par skolas.lv izstrādi, lietotāju apmācību un licenču iegādi. Vēl divus miljonus izmaksāšot aparatūras iegāde, projekta administrēšana, uzraudzība un publicitāte. Dienas aptaujātie nozares eksperti pauda, ka minētā summa vismaz trīsreiz pārsniedz šāda portāla reālo vērtību un skolas.lv varētu kļūt par dārgāko portālu Latvijā. Zīmīgi, ka izglītības jomā skolām daļu no plānotajiem portāla pakalpojumiem jau sniedz privātie portāli e-klase un Mykoob.

Par projekta ieviešanu un likumīgu līdzekļu izlietojumu atbild IZM, bet VARAM nosaka elektroniskās pārvaldes nozares attīstības virzienus un atbild par projektu iesnieguma izvērtēšanu un apstiprināšanu, kā arī pārbauda sistēmas funkcionalitāti pirms noslēguma maksājuma veikšanas. Savukārt Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) pārbauda, vai projekta izdevumi atbilst Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, skaidro FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

FM kā Eiropas Savienības (ES) fondu vadošā iestāde sadarbībā ar CFLA vairākkārt rosinājusi VARAM pārziņā esošo informācijas un komunikāciju tehnoloģiju projektu atkārtotu izvērtēšanu, nelietderīgu projektu apturēšanu un efektīvāku finansējuma izlietojuma nodrošināšanu. Jautājumu šogad vien valdības koalīcijas partneri skatījuši jau četras reizes. Pēdējā no tām 17. augustā premjers uzdevis IZM līdz nākamajai darba grupas sēdei, kas plānota nākamajā pirmdienā, izvērtēt tās kompetencē esošos projektus pēc prioritātes un lietderības un to pamatot, kā arī uzdevis konkretizēt, kāds būs skolu, skolotāju un skolēnu ieguvums atbilstoši skolas.lv īstenošanā ieguldāmajai summai. V. Dombrovskis uzskata, ka bažas par portāla finansējuma apmēriem ir pamatotas. Viņaprāt, nepieciešams izvērtēt izmaksu samērīgumu un alternatīvās iespējas, kā arī apzināties citas nozares prioritātes, kurām nepieciešams papildu finansējums. «Par šo naudu būtu vēlamāk iegādāties, piemēram, mācību grāmatas,» līdzīgi domā premjera partijas biedrs finanšu ministrs Andris Vilks.

Finanšu ministrijas pārstāvji atspēko arī izglītības un zinātnes ministra Rolands Broka (ZZS) un IZM pārstāvju iepriekš Dienai pausto, ka piešķirtā ES fondu nauda tērējama tikai šāda projekta īstenošanai. R. Broks iepriekš norādīja, ka «tie ir ES fondi un tos saturiski novirzīt kaut kam citam arī īsti nevar». Savukārt FM pārstāve Aiga Aizpuriete norāda, ka «IZM var lemt apturēt šo projektu un apstiprināt citu projektu, un tad izmantot naudu citam projektam ar citu mērķi». Viņa gan norāda, ka līdzekļi vairs nav novirzāmi nekam citam, ja tie jau iztērēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?