Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pelēkais izvirdums

Nesenais Īslandes vulkāna izvirdums ir ticis aprunāts gan kā sadzīviska ķibele, gan kā pasaules gala priekšvēstnesis, bet vismazāk kā māksliniecisks priekšnesums, kaut gan tam bija visas īstai mākslai nepieciešamās pazīmes: Eijafjadlajegidls lika daudziem dziļi just un pārdzīvot, dažiem saspringti domāt, visiem sastingt gaidās un ilgoties pēc atrisinājuma, bet, pats galvenais, atgādināja, ka stabilais var izrādīties labils, pierastais - neprognozējams un viss, ko mēs uzskatām par pašsaprotamu, nebūt tāds nav.

Šādas domas nāk prātā Ronalda Rusmaņa izstādes _Lidmašīnas (Galerijā 21_ - līdz 19. jūnijam) sakarā ne jau tikai tāpēc, ka tajā attēlotas lidmašīnas kā spēļmantiņas bezcerīgajā dabas un cilvēka izdomas sacensībā, un arī ne tāpēc, lai bezgaumīgi salīdzinātu mākslinieku ar jaunu latviešu mākslas vulkānu. Vienkārši Rusmanis rīkojas ar tiem pašiem instrumentiem kā dabas sagādāts pārsteigums, tikai atšķirībā no romantiski noskaņotiem māksliniekiem, kas sevi izjūt kā dabas līdziniekus, - visai pārdomāti un mērķtiecīgi.

Starp fobiju un jokiem

Spriežot pēc galerijas mājaslapā ievietotās informācijas, māksliniekam nepatīkot lidot, bet patīkot lidmašīnas. Tas arī nosaka izstādes noskaņojumu - pa vidu starp Larsa fon Trīra bailēm no lidošanas un Prāta vētras bezbēdīgo dziesmiņu. Lidmašīnas nav jauna tēma Rusmaņa daiļradē, patiesībā - pirmā nopietnā, jo mākslinieks vēl ir vecumā, ko mēdz saukt par daudzsološu. Jau iepriekš izstāžu zālēs bija pamanāmi gleznojumi, kuros, piemēram, divas lidmašīnas sastingušas tādā kā mīlīgā skūpstā, kas atdzīvināts nozīmētu šausminošu sadursmi, vai dažādi lidaparātu portretējumi, kuros parasts attēlojums jaukts ar asprātīgiem optiskiem efektiem. Tas, kas saista Rusmaņa glezniecībā, ir pārsteidzoša tēlu daudzveidība ļoti šaurā sižetiskajā un gleznieciskajā diapazonā. Tādēļ agrāk redzēto darbu palikšana ārpus jaunās ekspozīcijas nevis apbēdina vai rosina aizdomas par atkārtošanos, bet drīzāk pārliecina par neparastu iztēles spēju. Apliecinājumu tai netrūkst, piemēram, gleznā Plīvuris milzīga tumša lidmašīna draudīgi rēgojas aiz mazas un gaišas, kas nule kā izšāvusi bremzēšanas izpletni. Jūtīgam skatītājam šī aina var asociēties kaut vai ar dramatisku kāzu epizodi, uz ko vedina arī nosaukums. Līdzīgi Izvadīšana, kurā attēlota vienas lidmašīnas pacelšanas starp ierindās nostādītām citām, nepārprotami atgādina bēru rituālu. Tomēr vēl saistošāk, nekā vērot lidmašīnu «uzvedību» dažādās «lomās», ir mēģināt atminēt trauksmes un baiļu sajūtas iemeslus, veroties darbos, kuru sižets nekādu iemeslu uztraukumam nedod. Spriedzi tajos rada tīri formālas dabas rsinājumi, šķietami nesaderīgi kompozīcijas un virsmas apdares paņēmieni. Piemēram, Lidmašīna ar niķīgo dzinēju apvieno primitīvi reālistisku attēlojumu ar ģeometrizētu, bet Lidmašīna un dūmi sastāv no atšķirīgās otas triepiena manierēs risinātiem laukumiem.

Uzsvērtā vienkāršība

Vienkāršotā, it kā panaivā zīmējuma un ļoti reducētās krāsu gammas ziņā Ronalda Rusmaņa glezniecība sasaucas ar citu viņa laikabiedru meklējumiem arvien lakoniskākas izteiksmes virzienā. Glezniecisku vērtību iepriekšējo paaudžu izpratnē šajos darbos pat nemaz nav. Lidmašīnas izskatās kā monotoni klāti pelēki laukumi pelēkos toņos ar minimālu apjoma modelējumu, ko ierobežo neveikla līnija. Rusmaņa Lidmašīnu sakarā runāt par tehnoloģiskiem trikiem vai kolorīta izsmalcinātību būtu tikpat muļķīgi, cik svērt garumu vai mērīt smaržu. Tomēr grūti būtu noliegt šo darbu īpatnējo suģestijas spēku. Acīmredzot uzsvērtā vienkāršība jaunajā latviešu glezniecībā radusies, apzināti atsakoties no jebkāda manierisma, eklektikas un stilizācijas, ko dāsni piedāvā gan Rīgas mākslas telpā, gan Mākslas akadēmijā redzamās retrospektīvās izstādes. Toties jaunā vienkāršība liek skatītājam koncentrēties attēla valodas pamata jautājumiem, mēģinot atrast motivāciju ikvienai otas saskarei ar audeklu. Kā šāda radoša stratēģija attīstīsies un kur virzīsies tālāk - tas ir arī Rusmanim aktuāls jautājums. Lidmašīnas pārliecina par spēju vienkāršiem līdzekļiem uzburt vizuāli un intelektuāli asprātīgus tēlus, kam piešķirta par zināma juteklības deva, bet šķiet, ka lidaparātu viņa parkā nu jau būs gana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?