Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Pelēkajam vilkam pa pēdām

Katru gadu Latvijas Dabas muzejs nominē gada dzīvnieku, un šogad tā godā ticis pelēkais vilks (Canis lupus). No janvāra beigām līdz marta sākumam pieaugušajiem vilkiem, kas sasnieguši vismaz divu gadu vecumu, ir precību laiks - tie apstaigā plašu teritoriju, lai atrastu dzīvesbiedru. A/s Latvija valsts meži vides eksperts Uģis Bergmanis ne tikai aizraujas ar vilku medībām, bet pēta to dzīvesveidu, un laiks, kad zemi klāj sniegs, kurā labi saskatāmas pelēču atstātās pēdas, esot vispiemērotākais, lai sekotu dzīvnieku gaitām.

Mežā vilks ir galvenais

Latvijā mīt ap 500 vilku, no kuriem ap 240 ik gadu tiek nomedīti. Visvairāk šo plēsēju ir Kurzemē, Vidzemes dienvidaustrumos, Balvu apkārtnē un visos pierobežas mežos. Pašreizējā vilku izplatība izveidojusies XX gadsimta septiņdesmitajos gados medību ietekmē. Latvijas Mežu zinātnes institūta Silava vecākais pētnieks Jānis Ozoliņš uzskata, ka vilki ir nozīmīga suga Latvijas faunā: «Cilvēks ir izstūmis vilku no vadošā plēsēja lomas, jo konkurē ar to par vienu un to pašu medījumu - lielākoties mežos mītošajām pārnadžu sugām, taču, neskatoties uz medību aktivitātēm, vilks savu vietu neatdod! Cilvēks dominē pēdējos 100 gadus, bet vilki tūkstošiem gadu, un daba ir vairāk pielāgota vilkam, ne cilvēkam.» Pētnieks uzsver - cilvēkam vilki mūsdienās Latvijā nav bīstami, jo lielās mednieku aktivitātes dēļ tie ir iebiedēti. Vilki dzīvo baros, tie klejo pa savu medību teritoriju, kas var būt no 30 līdz 1000 km, zvēri to iezīmē un aizsargā no kaimiņu bariem. Baru veido vilku pāris (alfa tēviņš un alfa mātīte), pieci līdz septiņi konkrētā gada mazuļi, kas piedzimst maijā, un vienu līdz divus gadus veci jaunie dzīvnieki. Barā parasti ir ap desmit vilku. Vilki midzeņus ierīko purvu malās vai tamlīdzīgās vietās zem izgāztu koku saknēm. Midzeņi ir vairāki, un dzīvnieki tos laiku pa laikam maina. Svarīgi arī, lai aptuveni 100 metru rādiusā no dzīvesvietas būtu svaigs dzeramais ūdens. Lielie vilki kucēnus baro, atrijot iepriekš sakošļātu barību, jo līdz pat oktobrim mazajiem ir trausli un truli piena zobi. Kamēr lielie iet medīt, mazuļi paliek vieni - midzeni pieaugušie vilki neaizsargā.

Vēro un iepazīst vilku dzīvi

Vilki tiek medīti galvenokārt tādēļ, lai to populāciju ierobežotu noteikta skaita ietvaros. Medības parasti notiek ar dzinējiem, taču Uģis Bergmanis iecienījis vilku medības, pelēčus sagaidot medību tornī. To pievilināšanai viņš izmanto ēsmu, taču, vai vilks pēc tās atnāks, esot veiksmes jautājums. «Vilks ir mednieks, un beigta gaļa viņu interesē lielākoties gadījumos, kad dzīvnieks ir ievainots vai slims un izraidīts no bara. Kad vilki tiek pie medījuma, risinās cīņa, kurš pirmais tiks pie «bļodas», tajā nozīme ir hierarhijai un, protams, spēkam,» stāsta mednieks. «Esmu nomedījis 15 vilku, to ādas un galvaskausus saglabāju kā trofejas. Nosveru medījumu, izmēru parametrus. Mani neinteresē tikai nošaut dzīvnieku, bet patīk process - vērot, pētīt, iepazīt,» atklāj Bergmanis. Viņš vilkus arī fotografē. Iemācījies atpazīt to gaudošanu pat divu triju kilometru attālumā un pēc dzirdētā noteikt zvēra vecumu un dzimumu. Reizēm ziemā un salā medību tornī nācies pavadīt padsmit stundu, gaidot pelēci atnākam. Vilkam ir lieliska oža, un vēja virziens var traucēt, jo dzīvnieks saodīs cilvēka tuvumu un nenāks. Pa dienu plēsēji atpūšas, bet vakara krēslā dodas medīt, savukārt atgriežas rītausmā. Ja naktī spīd pilnmēness, esot lielāka veiksme vilku ieraudzīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas vilkam ēdienkartē

75% no vilka barības veido savvaļas pārnadži (briežu dzimtas dzīvnieki un mežacūkas), diezgan bieži arī bebri.
Latvijas vilku uzturā mēdz būt arī zaķi, grauzēji, kukaiņēdāji, neliela izmēra plēsēji, putni, rāpuļi, kukaiņi un dažreiz augi.
Apkopojot un analizējot ziņojumus par vilku uzbrukumiem mājdzīvniekiem, noskaidrots, ka visbiežāk nogalinātas aitas (57,6%), liellopi (18,6%), kazas (16,9%) un suņi (6,8%)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?