Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pensiju pašapmāns

Iezīme, kas labi raksturoja pagājušo vēlēšanu kampaņu Latvijā, bija izvairīgajiem politiķiem mediju uzspiestā diskusija par nākamā gada budžetu. Mediji spieda, cik spēja, politiķi izvairījās, kā mācēja. Taču gandrīz ne vārda par pārējo triju gadu budžetiem, kuri taču arī būs jāapstiprina šai Saeimai. Tas pats bija vērojams diskusijā par pensijām - mediji uzstājīgi jautāja, politiķi svēti solīja, ka nesamazinās esošās pensijas. Gandrīz ne vārda par nākotnes pensionāriem. Kopumā skaidrs šīs kampaņas vēstījums bija: ilgtermiņā nedz gribam, nedz īsti varam domāt un plānot. Vismaz politikas līmenī.

Taču pat tad, ja politikas un valsts pārvaldes līmenī skats nesniedzas gana tālu, individuālā līmenī nevienam nav liegts censties paraudzīties aiz apvāršņa, bet ir pat ļoti ieteicams to darīt. Lai vēlāk nebūtu jānožēlo un jāpārmet valdībai, ka tā nav brīdinājusi vai par kaut ko parūpējusies.

Ja lielākā daļa ļaužu Latvijā, visticamāk, nav pamanījusi iekšpolitiskās diskusijas par pensiju sistēmu problēmām un nākotni lielā daļā ES valstu, tad Franciju ārdošos šīs nedēļas protestus pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu gan laikam būs ievērojuši. Diskusijas par esošās pensiju sistēmas ilgtspēju Eiropā lielā mērā ir ne tik daudz pasaules finanšu krīzes, cik demogrāfisku iemeslu un plašāku sociālekonomisku procesu ierosinātas.

Dzimstībai rūkot un dzīves ilgumam pieaugot, slogs uz sociālo budžetu tikai vairojas. Vienlaikus, pasaules ekonomiskās attīstības dzinējam pārceļoties no Eiropas uz Āziju, mūsu kontinentam paliek mazākas cerības uz strauju un noturīgu ekonomikas izaugsmi nākotnē. Tāpat maz ticams, ka pēc atkopšanās no krīzes regulatoru stingrākos grožos turētie finanšu tirgi pārskatāmā nākotnē spēs strādāt ar tik brīnumainu atdevi kā pirms krīzes.

Latvija šajā gadījumā nav nekāds izņēmums. Iedzīvotāju skaits rūk, un dzīves ilgums palielinās. Vidējai un jaunākajai paaudzei jābeidz sevi mānīt, ka ar mūsu pensijām viss būs kārtībā. Mēs nevaram akli dzīties pakaļ ilūzijām par bagātajiem rietumeiropiešu pensionāriem, kas apceļo pasauli. Viņiem paveicās vairāku iemeslu - tajā skaitā lielākas dzimstības, straujākas ekonomikas izaugsmes un lielāku pensiju fondu uzkrājumu - dēļ. Taču šobrīd apstākļi ir mainījušies visā mūsu reģionā, tādēļ paļauties uz pieklājīgu valsts garantētu pensiju nākotnē ir diezgan naivi.

Tas gan nenozīmē aicinājumu izvairīties no sociālā nodokļa maksāšanas, jo nodokļu maksāšana ir mums ar likumu uzlikts pienākums, kura pildīšana nevar būt atkarīga tikai no merkantila principa - cik es par to saņemšu pretī.

Tas drīzāk ir aicinājums rūpīgāk sekot līdzi pasaulē notiekošajiem procesiem un pašiem uzņemties lielāku atbildību par savām vecumdienām, veidojot privātus uzkrājumus. Un darīt to arī tad, ja pensijas vecums vīd šķietami garu 30 līdz 40 gadu attālumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?