Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pie kājām guļ Grīziņkalns

Andris Pērkons dzimis Vācijā bēgļu nometnē. 1991. gadā viņš apmetās uz pastāvīgu dzīvi Rīgā un dzīvo Grīziņkalnā, vēl cara laikā celtā īres namā, kas tolaik bija paredzēts strādniekiem. Vecpuiša vienistabas dzīvokli ēkas piektajā stāvā viņš iekārtojis atbilstoši savām vajadzībām un priecājas: «No rīta dzeru kafiju un vēroju Grīziņkalnu. Tas ir skaists jebkurā gadalaikā.»

Gadījuma pēc arī Ļeņins

Šaurajā priekšnamā pie brīvās sienas karājas nezināma autora darināta glezna, kurā attēloti Kronšates jūrnieki un slavenā Aurora. Virtuvē no tumšas uz grīdas noliktas gleznas manī caururbjoši raugās Ļeņins, istabā Ulmaņa portrets. Andris smejas - vēstures veidotāji taču, viņa rokās nokļuvuši pilnīgi nejauši. Virtuvē, kas pilda arī ēdamistabas funkcijas, un dzīvojamā istabā, kas naktī kalpo par guļamistabu, kur acis veras - grāmatas, grāmatas, grāmatas. Tā ir Andra vājība. Te ir trimdas izdevumi, atvesti no Vācijas, bet lielākā daļa grāmatu iegādāta tepat: «Grāmatas ir mana vājība. Staigāju pa antikvariātiem, grāmatas tagad var pat par 3 santīmiem nopirkt.»

Vanna un duša iekārtota nelielā ailē virtuvē. Tualete atrodas kāpņu telpā, tas nav tik patīkami. «Kaimiņus nepazīstu, sasveicinos, bet ne vairāk. Esmu diezgan nesabiedrisks.»

Pērkonkrusta fans

Dzīvoklī daudz latvisko prievīšu, austu jostu, sudraba saktu, māla svečturu un vāžu. Latvisko garu Andris sevī iesūcis ar mātes pienu. Vecāki 1944. gada 8. oktobrī aizbrauca no Latvijas, un ģimenes pastarītis Andris piedzima bēgļu nometnē. Visu mūžu viņš mācījies Vācijas latviešu skolās. Andris uzskata, ka viņa dzimtene ir nevis Vācija, bet tikai un vienīgi Latvija. Kad varēja, viņš nešauboties atgriezās Latvijā. Tagad simpātiskais vecpuisis strādā par ugunsdrošības inspektoru Nacionālajā operā un «brīvajā laikā lasu, staigāju garus ceļa gabalus un katru dienu aizeju arī līdz Mildai, viņa mani labprāt uzklausa». Dzimtajā Rucavā guldīta urna ar mātes pelniem, bet plauktā starp grāmatām atrodas arī mātes fotogrāfija. Viņai silts smaids sejā.

No draugiem biju dzirdējusi par Andra īpaši izrotāto Ziemassvētku eglīti. Zaļo skaistuli rotā svecītes, zaros iekarinātas kokā grieztas Pērkonkrusta zīmes. Andris skaidro: «Es pats esmu Pērkons, tā ir mana zīme. Senos laikos mūžības simbols Pērkonkrusts rotāja baltu māju durvis kā aizsardzības zīme pret visām nelaimēm.» Daudzas fotogrāfijas Andris salīmējis zem stikla kādā nejauši atrastā rāmī: «Tās visi var apskatīt, nav jācilā albumi.» Viņš ieskatās kabatas pulkstenī. Andris rokas pulksteņus nekad neesot nēsājis, tikai kabatā liekamos, tie esot ērti. Tāds simpātisks dīvainis. Savu dzīvokli viņš tur uz tās šaurās robežas starp visādu nieku krātuvi un spēju katrai lietai atrast savu vietu, saskatīt tās īsto nozīmi. Ko novēli Latvijai? O, tas Andrim pilnīgi skaidrs: «Latviešiem vēlu vairāk pieticības un spēju dzīvot no saviem līdzekļiem, nelīst parādu jūgā, valstsvīriem domāt par kopības garu, nevis par saviem alkatīgiem mērķiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?