Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Politiķus vērtēt ir grūti

Umberto Eko savulaik ironiski raksturoja masu mediju notrulināšanos notikumu atlasē: teorētiski ir skaidrs, ka ziņa par to, ka suns ir sakodis cilvēku, nekāda lielā sensācija nav - rakstīt būtu vērts par gadījumu, kad cilvēks ir sakodis suni. Tomēr, par spīti šai it kā loģikai, avīzes turpina drukāt ziņas par suņiem, kuri vispār neko nav sakoduši…

Nuja, sprukās esam - no vienas puses, visi saprot, ka partiju programmās sarakstīti nekonkrēti solījumi, liela daļa apgalvo, ka politiķu teiktajam intervijās un debatēs ticēt nevar, bet, no otras puses, ko tad citu lai mediji fiksē un analizē? Jāsecina, ka mēs aprakstām notikumu, kura nemaz nav.

Kāda ir izeja?

Franču kreisais intelektuālis Gī Debors darbā Teātra sabiedrība vērsa uzmanību uz to, ka mūsdienu politiķi vēlas, lai par viņiem spriež nevis pēc viņu darbiem, bet pēc tā, kas ir viņu pretinieki. Latvijā mēs šo uzstādījumu redzam jo koši. Šlesers pret Dombrovski, Dombrovskis pretnostādījumā Urbanovičam, svarīgāk par «es darīšu tā» ir «mans pretinieks darīs tā». Var jau politiku aprakstīt un mēģināt saprast tā, tomēr tas nedaudz atgādina klasiķa Vladimira Iļjiča raksturojumu Pētera I reformām - «cīņa pret barbarismu ar barbariskām metodēm». Man personīgi, protams, rastos siltas jūtas pret politiķi, kuram nepatīk šlāgeri, fast food un Maskava, tomēr tas nenozīmē, ka tādēļ es par viņu balsošu.

Vēl viens variants ir pievērsties, ko konkrētais politiķis vai partija ir jau sadarījuši. No vienas puses, loģiski - ja cilvēks pirms pieciem gadiem ir runājis pavisam ko citu, tad kā lai viņam tic? No otras puses, šāda metode paredz, ka politika ir kaut kas statisks, ka nevar un nedrīkst mainīties. Respektīvi, «ierindas vēlētājs» drīkst mainīt savus uzskatus un uzvedības taktiku (pirms dažiem gadiem - «jo mazāk valsts, jo labāk», tagad - «kāpēc valsts nepalīdz?!»), politiķi - ne. Šāda attieksme atgādina kādu dzenbudistu pastāstu. Stāv cilvēks uz kuģa, pārliecies pār bortu; zobens izslīd un iekrīt jūrā. Cilvēks rūpīgi atzīmē vietu, kur stāvējis, lai matroži vēlāk zinātu, kur zobenu gultnē meklēt. Cilvēks vienīgi piemirsis, ka kuģis visu laiku kustas… Es neattaisnoju politiķu mētāšanos starp dažādiem uzskatiem un solījumiem, tomēr, ja vien mēs pieņemam, ka arī viņi ir cilvēki, daudzināšana «bet jūs taču pirms x gadiem teicāt, ka…» neliekas auglīga, lai vērtētu, ko no šī politiķa gaidīt nākotnē. Šis nav mēģinājums aplinkus attaisnot tādus tipāžus kā Šlesers vai Šķēle. Cienījamie Vienotības atbalstītāji! Jūs taču respektējat to, ko dara Dombrovskis tagad, nevis veidojat savu viedokli par viņa noderīgumu Latvijai, vadoties pēc tā, ko šis kungs savulaik darījis Latvijas Bankā vai finanšu ministra postenī.

Nu tad kā vērtēt? Bet, mīļie mani, mēs taču, par spīti dažādu politisko gudrinieku viedoklim, neesam manipulējams pūlis. Citiem vārdiem sakot, tāpat kā ikdienā mēs jūtam, vai konkrētajam cilvēkam var uzticēties (cik nu to vispār var) vai labāk tomēr ne, vai viņš ir tāds vidusmēra cilvēks ar saviem plusiem un mīnusiem vai tomēr īsts draņķis, mēs taču varam novērtēt arī politiķus, kuri, lai cik dīvaini liktos, ir tikai cilvēki. Piekrītu, ka tā ir ļoti grūti vērtēt partijas kā tādas, tomēr mēs taču varam likt «+» un «-».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?