Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pret kalnu - aizraujošāk

«Šis ir īstais laiks biznesa sākšanai. Ja ir rokas, galva un gribēšana, visu var sasniegt,» saka Laura Lapiņa (38), kas kopā ar dzīvesbiedru Aivaru Bundi šogad atvērusi vairākus sporta preču un apģērbu veikalus, to skaitā arī specializēto skriešanas veikalu Maratons. Viņa pati savulaik bijusi aktīva sportiste, taču īsto aicinājumu atradusi tirdzniecībā un mārketingā. Laurai tomēr gluži sportiskā garā arī biznesā nepieciešams azarts - varbūt tāpēc viņa veikalus atver laikā, kad citi savējos slēdz. «Vienmēr esmu varējusi vairāk saņemties, slēpojot pret kalnu, kad citi jau paguruši.»

Izvēlējās tirdzniecību

Kļūt par pārdevēju Laura sapņoja jau bērnībā. Kad pēc 6.klases ar mammas paziņu palīdzību radās iespēja vasarās strādāt veikalā par fasētāju, sapņu zemes durvis pavērās. Ar katru vasaru Laura veikalā uzturējās arvien ilgāk un pēc pamatskolas gribēja mācīties Preiļu Tirdzniecības tehnikumā, taču dzimtajai Pļaviņu vidusskolai bija vajadzīgi perspektīvi slēpotāji, kāda bija arī Laura. Viņa palika Pļaviņās, bet pēc skolas beigšanas iestājās tolaik vienīgajā vietā, kur varēja studēt tirdzniecību - Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātē. «Konkurss bija milzīgs. Bija arī juku laiki, un mācījāmies gan mēs, gan pasniedzēji,» Laura stāsta. Un kā ar karjeru sportā¥ Laura līdz 1990.gadam bija Latvijas izlases dalībniece, 1989.gadā pat Latvijas čempione 5 km klasiskajā stilā distanču slēpošanā. «Sākot studēt, sapratu, ka profesija man ir svarīgāka. Padomju laikos izturības sporta veidos bija ļoti grūti izsisties. Parādījās arī veselības problēmas,» Laura atbild. Tagad viņa pie sporta atkal atgriezusies - kā pie vaļasprieka. Laura ik rītu skrien, skriešanas apavi viņai vienmēr ir līdzi arī daudzajos komandējumos.

Sports nokrita no gaisa

Pirmās ugunskristības Laura piedzīvoja, studējot 3.kursā, kad uz pāris mēnešiem tika iemesta galvenā ekonomista amatā Pļaviņu Patērētāju biedrībā. «Augstskolā viss bija pēc grāmatas mācīts, bet te tu zvani tantukam uz lauku veikalu un prasi atskaiti, taču izrādās, ka viņa neko tādu nav darījusi,» Laura smaidot stāsta. Labu pieredzi sniedza arī pārdevējas, vēlāk prečzines un veikala vadītājas darbs SIA Līvzeme Salaspilī. «Tad ar otro bērnu trīs gadus nodzīvoju mājās. Atgriezties darba vidē bija grūti, arī Līvzeme bija bankrotējusi. Sāku sūtīt CV uz visām pusēm.» Laurai izdevās atrast darbu pārtikas tirdzniecības uzņēmumā RAC. «Arī tagad, ja saņemu CV no kāda, kas ir strādājis ar pārtiku, zinu, ka viņš ir galvas tiesu pārāks par citiem. Tas ir ļoti dinamisks darbs,» viņa saka.

Taču līdz ar piedāvājumu kļūt par veikala vadītāju SIA RAC Laura pēc nosūtītā CV saņēma arī uzaicinājumu vadīt SIA Sportland veikalu t/c Spice. «Nodomāju - nu re, kā no gaisa nokritis sports, kas man vienmēr bijis tuvs, arī veikala vadīšana, kas patīk.»

Pāriet no pārtikas uz sporta precēm nebija viegli, bet SIA Sportland pavadītie gadi Laurai kļuva par «labāko skolu dzīvē». Viņa vadīja Sportland veikalus, pēc laika sāka veidot arī visa uzņēmuma mārketinga politiku. «Man sākumā likās, ka mārketings - tā taču ir cilvēku mānīšana, es to nevaru. Bet sāku darīt citādi - iedomājos, kā jutīsies patērētājs,» Laura atceras. Viņa bija arī Converse zīmola Baltijas vadītāja, darbojās ap Protest brenda ievešanu Latvijā. «Likās, esam lieli monstri, kas diktē sporta preču mārketinga noteikumus tirgū. Biju arī cilvēks orķestris, un straujās attīstības dēļ varbūt ne viss vienmēr sanāca, kā vajag.»

Kur pārdevēji smaida

Braukājot pa pasauli, dzima doma - kāpēc gan arī Latvijā neattīstīt citviet tik populāro skriešanas kultūru un neatvērt kādu specializētu veikalu tieši skriešanas entuziastiem¥ Sportland īpašniekiem šī doma gan nešķita interesanta, tāpēc Laura un Aivars izšķīrās nodibināt savu firmu - SIA L.A.Metro. «Zināšanas bija, un šāgada aprīļa beigās atvērām Maratonu.» Lai gan sākumā pircēju šķitis maz, Laura tagad ir lepna, ka klienti nāk, novērtē profesionālo apkalpošanu un iespēju nopirkt skriešanas apavus nevis pēc krāsas, bet pēc pēdas fizioloģijas, un atgriežas, lai pastāstītu, kā veicies sacensībās. «Te ir tas, ko vienmēr esmu gribējusi, - ka ar cilvēku vari ilgi runāties. Bērnībā sapņoju par veikalu, kur katrs pārdevējs smaida,» Laura teic un priecājas, ka izdevies savākt ļoti zinošu darbinieku komandu. Piesaistīt konkrētu sporta veidu lietpratējus ir Lauras stratēģija arī Sport2000 veikalos. Pagaidām to ir divi, bet nākotnē būšot vēl, iespējams, ar laiku arī Lietuvā un Igaunijā. Izmantojama niša atrasta arī ar džinsu veikalu Replay un dēļotāju iecienītā Quicksilver zīmola veikalu. Uzņēmuma administrācija ir neliela, un arī Laura, L.A.Metro būdama atbildīga par personālu, tirdzniecību un mārketingu, nevairās no klientu apkalpošanas un veikalu interjera iekārtošanas, ko, ja būtu laiks, labprāt apgūtu plašāk. «Diena bieži ir par īsu, lai tajā pietiktu laika visiem veikaliem, arī lēmumi patlaban jāspēj pieņemt ļoti ātri,» Laura stāsta par darba garoziņu. Toties tirdzniecības un sporta kombinācija ļaujot saglabāt jauneklī­gumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2007

SIA L.A.Metro līdzīpašniece (veikali Maratons, Sport2000, Replay, Quicksilver)

2005-2006

Converse zīmola Baltijas mārketinga vadītāja SIA Sportland

2004-2009

SIA Sportland veikalu 100% Sports mārketinga vadītāja

2003-2009

SIA Sportland mārketinga vadītāja

2002-2003

SIA Sportland veikalu vadītāja

2001-2002

administratore un kontrolkasiere SIA RAC

1996-1999

veikalu administratore un veikala vadītāja SIA Līvzeme

Hierarhija

L.A.Metro īpašnieki Aivars Bunde un Laura Lapiņa

galvenā grāmatvede, 17 darbinieku piecos veikalos

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?