Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Province bez pērtiķu dieviņa

Sestdien Kannās būs pienākusi režisora un mākslinieka Jurģa Krāsona Norīt krupi diena - uz karstām pēdām pēc Ņikitas Mihalkova opusa Saules nogurdinātie 2 žūrijai tiek rādītas deviņas īsfilmas, kuras ievada svinīgais Kannu «sarkano trepju» rituāls, pēc kura klusībā ilgojas katra filmdara sirds - vienalga, vai viņš ir mazas Eiropas filmas autors vai pārstāv multimiljonu biznesu. Tāds tai Kannu festivāla mitoloģijai ir spēks...

Par latviešu esošajām/neesošajām izredzēm daudz nereflektēšu - labi, ka mēs tur esam, labi, ka studija Rija, kas filmu paralēli piedāvā arī Kannu festivāla kinotirgū (un ne tikai šo filmu), var jau nosaukt aizrunātus kontraktus ar Krupja izrādītājiem Francijā (filmiņa tiks demonstrēta kinoteātros). Lietišķu interesi par Norīt krupi izrādījusi viena no lielākajām digitālajām izrādīšanas platformām pasaulē, kas piedāvā lejupielādēt mūziku un drīzumā arī animācijas filmas. Šis jau ir pavisam reāls panākums, kuru nodrošina tas publicitātes spēks, kuru filma iegūst no statusa - iekļauts Kannu kinofestivāla oficiālajā skatē. Salīdzinot ar pērnā gada īsfilmu izlasi, kurā startēja Lailas Pakalniņas spēles īsfilma Klusums, šā gada piedāvājums nav tik viendabīgs un spēcīgs, tomēr latviešu animācijai Norīt krupi ir vismaz divi spēcīgi konkurenti: Čīlē tapusi spēles īsfilma Kvartāli un Francijas animācijas filma Rejošā sala. Kā tas viss beigsies - zināsim vēlu svētdienas vakarā.

Degradētā province

Kas attiecas uz lielo konkursu, pirmizrādi ir piedzīvojušas jau 16 no konkursa programmas filmām, turklāt, par spīti kritiķu «zvaigznītēm» - aptaujai, ko veic izdevums Screen International, -, neapstrīdams līderis joprojām nav izkristalizējies.

Pretrunīgus vērtējumus ir izraisījusi ukraiņu filma Mana laime - tā ir pirmā filma, kas pārstāv neatkarīgo Ukrainu Kannu festivāla konkursā. Režisors Sergejs Lozņica, kurš ir starptautiski pazīstams dokumentālists, savā pirmajā spēlfilmā radījis biedējošu un baisu provinces portretējumu - tās galvenais varonis apmaldījies kravas automašīnas šoferis «pazūd provincē». Kļūstot par laupītāju, sādžas veču, uzbrukuma objektu, viņš neatgriezeniski pārvēršas bezatmiņas zombijā - mēmā vardarbības upurī un arī fatālā vardarbības nesējā, kurš galu galā apslaktē korumpētu policistu vienību. Filma nav strukturēta kā grods action - tā vietā ir pārspīlēti lēns un stindzinošu ēnu piepildīts varoņa klejojums šķietamā bezlaikā, bezjēdzīgā, maziskuma, brutalitātes un lopiskuma piesātinātā provincē, kur «provinciālisms» ir nevis ģeogrāfiskā, bet gan dvēseles neesamības zīme.

Paradīze ir pārvērtēta

Līdzīgus eksperimentus ar laiku, taču nevis bezjēgas un vardarbības degradētu, bet gan mistikas un dievišķas jēgas piepildītu, piedāvā Taizemes režisora Apičatponga Vīrasetakula izcilais darbs Onkulis Būnmē, kurš spēj atcerēties savas pagājušās dzīves/Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. Rietumu skatītājam tā ir īpaša pieredze - ļauties lēnās un absolūti brīnišķīgās filmas ritam - stāstam par tēvoci Būnmē, kurš jūt tuvojamies paša nāvi. Viņa dzīves izskaņa kļūst par skaistu rēgu un garu «tusiņu» - pie Būnmē atnāk viņa sievas mirusī māsa, viņa sen pazudušais dēls, kurš kļuvis par pērtiķu dievu, u. c. Te nāvei nav sāpju un izmisuma elpas, aiziešana kļūst par maģisku pieredzi, izzušanu telpā, kur mīt princeses un runājošas zivis, mošķīši ar sarkani gailošām acīm - pērtiķu dieviņi, sen aizgājuši un tuvi cilvēki... Šajā skaistajā un trauslajā Filmā ir izcili citāti: «Paradīze ir pārvērtēta», «Rēgi ir saistīti ar cilvēkiem, nevis vietām»... Apičatpongs Vīrasetakuls - mans personīgais šī Kannu kinofestivāla atklājums.

Ar to arī beigsim, atstājot galavārdu žūrijām - režisora Atoma Egojana vadītajai īsfilmu žūrijai un Tima Bērtona vadītajai lielajai žūrijai. Bērtona žūrijai vēl «jātiek galā» ar Francijā plašu rezonansi izraisījušo alžīriešu izcelsmes Francijas režisora Rašīda Bušareba filmu Ārpus likuma - brutālu un ļoti profesionāli veidotu filmu par trim brāļiem alžīriešiem, kuru dzīve bijusi veltīta Alžīrijas neatkarības iegūšanai. Darbība notiek XX gs. vidū, un, cik noprotams, arī Francijas publikai ir liels atklājums par to brutalitāti, kura raksturojusi Francijas un Alžīrijas attiecības. Tomēr šīs filmas dēvēšana par «antifrancisku» un pārmetumi vēstures tendenciozā interpretācijā un viltošanā ir pārspīlēti. Un, jā, vēl Mihalkovs, kura starptautiskajam iznācienam Kannās kāri seko Krievijas žurnālisti, - par filmas Saules nogurdinātie 2 pretrunīgo vēstījumu un arī tās komerciālo likteni Krievijā jau esam rakstījuši. Atliek tikai sagaidīt, kādu iespaidu Mihalkova darbs atstās uz Kannu festivāla profesionālo publiku un žūriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?