Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Reiz Amerikā

Reiz tālā zemē Amerikā tauta gatavojās parlamenta vēlēšanām. Tā kā šī zeme un tās politiskā iekārta ir attāla no mūsējās, kāds varētu apšaubīt, vai mums ar šiem notikumiem vispār ir kāds sakars. Bet ir gan, turklāt ļoti tiešs. Pirmkārt, mūsdienu jeb globalizētajā pasaulē ASV aizvien ir dominējoša. Būtiskas izmaiņas tās iekšpolitikā gana nozīmīgi var ietekmēt arī ārpolitiku, kur vienā no tās smalko saišu galiem ir Latvija.

Piederība gan ES, gan citām starptautiskām struktūrām ir laba lieta, tomēr to darboties spēja ir tieši atkarīga no dalībvalstu rīcībspējas, arī politiskās. ASV objektīvu iemeslu dēļ atsevišķās ļoti nozīmīgās sfērās (piemēram, pēdējā laikā tik daudzšķautņainajā drošībā) ir tikusi atbildības lauvas tiesa. Otrkārt, šī lielvara ir mums principiāli draudzīga, ko cenšas regulāri apliecināt arī tai pašā militārās drošības ziņā.

Reālas ārpolitikas prognozes, kas jau pavisam tieši attieksies uz mums, varēsim veidot pēc nedēļas, kad būs zināmi ASV divpalātu parlamenta vēlēšanu iznākumi, tomēr arī amerikāņu priekšvēlēšanu cīņas ieiešana finiša taisnē ir interesanta kaut vai atpazīstamo paralēļu dēļ. Pirmām kārtām ir jārunā par ASV polittehnologu izmanību šaut no visiem stobriem, radot masveidīguma un demokrātijas iespaidu. Protams, tā ir demokrātija, tomēr aizvien lielā mērā divpartijiska, un to būtiski nemaina pat šajās vēlēšanās tik izšķirīgā anarhistiskā «tējas partijas» kustība, kurai pēc definīcijas nav ne centra, ne vadības. Ar amerikāņu «pa saulei» censoņiem ir citādi - to pozitīvisma vai biežāk gan negatīvisma it kā individuālo kampaņu spontānums ir plānots, masīvs un, priekšvēlēšanu pēdējā nedēļā ieejot, arī rūpīgi tēmēts. Kā to raksturojis kāds no republikāņu reklāmistiem: līdz šim īstenota masīva bombardēšana, bet nu pie darba ķersies snaiperi - ar precīziem uzbrukumiem pretinieku kandidātu vārīgākajām vai it kā vārīgākajām vietām.

Pats par sevi tas nebūtu nekas slikts, ja vien apvainojumi būtu ar reālu segumu, nevis tikai apsaukāšanās līmenī, kā tas diemžēl pārsvarā ir. Opozīcijā esošie republikāņi itin viegli izmanto, piemēram, emocionāli jūtīgo banku glābšanas argumentu: ka demokrātu prezidentūra ir iegrūdusi miljardus pie ekonomikas krīzes vainojamo banku sanācijā, bet bezdarbs valstī tā arī nav būtiski krities. Un tā arī ir - tie abi ir patiesi fakti, tikai katrs no «savas operas». Banku glābšana bija ekonomikas sistēmiskas nespējas novēršana, bet nodarbinātība, kaut nenoliedzami saistībā ar šo, tomēr ir ievērojami atšķirīgs jautājums. Turklāt no bankām sākotnēji rezervētajiem 700 miljardiem dolāru valdība, visticamāk, galu galā iztērēs tikai 50, varbūt pat gūstot no šā aizdevuma nelielu pelņu, bet pārējais ir aizgājis tieši darbvietu saglābšanai ASV tik svarīgajai autoražošanai.

Diemžēl viss liecina, ka «pret un pa saulei» darīšanās būs panākusi savu, bet vēlētāji ir tikai vēlētāji. Pat demokrātijas citadelē ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?