Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Rīga būs mūsu!

Cigaretes jau neprasīja, bet riteni. Kā tu dēlam atteiksi? - kādreizējais PSRS treka riteņbraukšanas izlases sprinteris Andis Lejiņš skaidro iemeslu, kāpēc pārtrūcis 22 gadu periods, kura laikā viņš uz riteņa nav sēdies ne reizi. Pat uz veikalu nav braucis. Kopš 2003. gada āķis atkal ir lūpā. Andis aktīvi min pedāļus SEB kalnu divriteņu maratonos. Svētdien Lejiņu ģimene trijās paaudzēs startēs Tele2 Rīgas velomaratonā. Brauks arī mamma Baiba (72 (!) gadi) un dēls Mārtiņš (29).

Astoņdesmito gadu pirmajā pusē Latvija «ražoja» pasaules junioru čempionāta medaļniekus treka riteņbraukšanā. Lejiņam medaļas spožums gan neatspīdēja. «1979. gada pēc skolēnu spartakiādes Taškentā saķēru dzelteno kaiti jeb A hepatītu. Akna bija pamatīgi cietusi, tāpēc pusgadu ārstējos un neaizbraucu uz pasaules junioru čempionātu.» Pieaugušo konkurencē PSRS čempionātos Andis vairākkārt kāpa uz goda pjedestāla, taču uz pasaules čempionātu tā arī netika. Tolaik Sergejs Kopilovs un vācu sprinta leģenda Lucs Heslihs bija neuzvarami. Otrs PSRS izlases pārstāvis Emzars Gelašvili ieņēma trešo vietu pasaules rangā. Abus vadošos izlases braucējus Lejiņam neizdevās izkonkurēt. «PSRS laikā uzkrāju tik lielu nogurumu, ka 22 gadus par riteņbraukšanu vispār negribējās domāt.»

Lejiņš ir tikai viens no tā laika riteņbraukšanas plejādes, kas amatieru līmenī atkal kāpj uz riteņa un piedalās sacensībās. No Smiltenes lauku ikdienas rūpēm uz mačiem izraujas pasaules junioru čempions (PČ) Gaidis Lapiņš, atkal startē PČ junioru čempioni Armands Freimanis un Dainis Grantiņš, kuru sportiskās neatlaidības dēļ iesauca par «trako». Tautas velomačos ir sastopams arī Barselonas 1992. gada olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs šosejas riteņbraukšanā Dainis Ozols.

Anda gadījumā veloastoņkājis izpleties pa ģimenes vertikāli. 72 gadu vecumā mammai Baibai brauciens ar riteni no Rīgas uz Jelgavu un atpakaļ esot ikdiena. «Vieglatlēti ar stāžu mammu noteikti atceras. Viņai savulaik piederēja pasaules junioru rekords 800 metru skrējienā. Vēlāk mamma turpināja krāt medaļas pasaules veterānu mačos, bet tad par sevi lika manīt kājas trauma. Ārsts ieteica riteņbraukšanu. Tagad mamma dala slodzi starp skriešanu un riteņbraukšanu. Raugi, pagājušās nedēļas nogalē Aizputē startēja veterānu šosejas sacensībās. Ātrumu slēgšana brīžiem ir rēbuss, bet brauc mačos.» Kad mēģinājām vienoties par kopīgu fotografēšanos, Andis uzreiz brīdināja, ka ar mammu vienoties būšot visgrūtāk - viņa vienmēr esot aizņemta. «Vai man nav bail piedalīties šosejas sacensībās? Bet es jau netrakoju. Pagaidu, kamēr pirmā un otrā grupa aiztraucas, un tad arī es iekļaujos braucēju plūsmā. Lielākoties gan braucu vienatnē, lai izvairītos no kritiena. Ir jau iekrāta arī neliela pieredze. Šis būs jau ceturtais velomaratons,» sanāk, ka mamma Baiba piedalīties riteņbraukšanas sacensībās sākusi 69 gadu vecumā! Anda brālis, bijušais vieglatlēts, tagad arī minot riteņu pedāļus.

Par PSRS laika lielā sporta psiholoģiskajām pārslodzēm Lejiņam nav labu atmiņu, tāpēc bērnus profesionālajā sportā nav virzījis. Ābols gan zinājis, kur krist… «Ģenētiski bija ieprogrammēts, ka arī mani bērni no sportošanas neizbēgs. Mans vectēvs taču arī bija skrējējs un 1931. gadā kļuva par Latvijas meistaru. Savukārt tēvs, kurš jau ir miris, simtiņu skrēja 10,6 sekundēs. Tas bija tikai loģiski, ka 17 gadu vecumā dēls Mārtiņš man palūdza nopirkt riteni. Viņš izvēlējās pareizāko ceļu - mācās augstskolā, strādā par labu naudu un sava prieka pēc aktīvi sporto, nebendējot veselību. Pavasaros Mārtiņš izbrauc uz treniņnometnēm Spānijā, bet vasarā gandrīz katru nedēļas nogali ir sastopams riteņbraukšanas sacensībās Latvijā. Arī es viņam braucu līdzi. Pēdējos piecos gados riteņbraukšana Latvijā amatieru līmenī ir attīstījusies hiperātrā tempā. Profesionālie amatieri - tas ir ļoti precīzs apzīmējums entuziastiem, kuri regulāri trenējas un startē mačos. Dalībnieku skaits SEB taču pārsniedz jau 2000 braucēju! Līmenis ir krietni audzis. Iekļūt pirmajā simtniekā var tikai ļoti labi trenēti braucēji. Ikdienā strādāju santehnikas firmā. Aizbraucu, piemēram, pie klientiem, un arī ar viņiem kopīgas runas sākas par riteņbraukšanu. Izrādās, viņi no šefa ir «izsituši» naudu, nodibinājuši savu komandu, tādu, starp citu, Latvijā ir jau pāri par 200, un regulāri brauc uz mačiem.»

Riteņbraukšanā katram ir savi mērķi - kādam svarīga finišā sasniegtā vieta, citam atkal vēdera apkārtmēra nodzīšana. Arī labi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tele2 Rīgas velomaratons

10.00 Rīgas GP (191 km) starts
10.05 Credit24 sporta distances (87 km) starts
10.10 tautas distances (31,4 km) starts
Ap 10.50 tautas distances finišs
11.30 tautas distances loterija
Ap 12.05 sporta distances finišs
13.00 tautas un sporta distances apbalvošana
Ap 14.27 Rīgas GP finišs
14.30 ģimeņu distances (15,7 km) starts
14.45 Rīgas GP distances apbalvošana
Ap 15.00 ģimenes distances finišs
15.15 ģimenes distances loterija

Sacensības

Nozīmīgākās 2012. gada tautas sacensības
3.VI Tele2 Rīgas velomaratons
10.VI Trek MTB maratons, Ape
17.VI SEB kalnu sacensības, Cēsis
1.VII Trek MTB maratons, Talsi
15.VII SEB kalnu sacensības, Vietalva
22.VII Sport2000 velobrauciens, Ikšķile
29.VII Trek MTB maratons, Cēsis
5.VIII SEB kalnu sacensības, Tukums
12.VIII Apkārt Burtnieku ezeram, Vecate
18.VIII Trek MTB maratons, Pļaviņas
26.VIII Panadol MTB maratons, Jūrmala
2.IX 22 Vienības velobrauciens, Sigulda
23.IX SEB kalnu sacensības, Smiltene

Pievērs uzmanību!

Aizsargķivere ir obligāta visās distancēs. Bez ķiveres vai ar neaiztaisītu ķiveri dalībnieks tiek diskvalificēts
Sacensību dienā dalības maksa sporta un tautas distancēs atkarībā no vecuma ir 15 vai 20 latu, ģimenes distancē - 8 lati
Rīgas GP (180 km) 1.-20. vietas ieguvēji saņems naudas balvas. 1. vieta - EUR 1410, 2. v. - EUR 705, 3. v. - EUR 35… No 10. līdz 20. vietai - EUR 35.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīve bez tiesībām garlaikoties

Imants Pulkstenis Madonā savulaik rīkojis festivālu Sinepes un medus, tagad organizē Ģitāristu sesiju un dara vēl visu ko.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?