Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Saglabā leģendu par Lemb ergu

Ventspils mērs Aivars Lembergs, kuru Zaļo un Zemnieku savienība izvirzījusi par premjera kandidātu, tomēr nav gatavs kandidēt vēlēšanās. Ceturtdien, beidzot pieliekot punktu šai ilgāku laiku uzturētajai intrigai, A. Lembergs arī ir izteicis šaubas, vai ZZS iegūs absolūto balsu vairākumu Saeimā, kas ļautu vadīt valdību četrus gadus. «Ja nav tāda rezultāta, tad skaidrs, ka man [būtu] jāpaliek strādāt parlamentā. Domāju, mans darbs parlamentā būtu no valstiskā viedokļa mazāk saprātīgs, nekā paliekot strādāt Ventspilī,» paziņojumā presei informē A. Lembergs.

A. Lembergu nenoliedzami ievēlētu Saeimā un tad zustu leģenda par Lembergu, jo pievilcīgo Ventspils mēra amatu viņš būtu nomainījis pret pelēcīgo deputāta krēslu, Dienai sacīja Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis, atgādinot, ka pastāv divi spēcīgi stereotipi - ja pieņem, ka viņi visi [domāts politiķi] zog, tad viņš dalās ar citiem, un, aizbraucot uz Ventspili, katrs var apskatīties, ko viņš ir izdarījis. Tas, ka A. Lembergs pats apzinās, ka var arī nekļūt par premjeru, var radīt vilšanos potenciālajos vēlētājos, kas ar A. Lembergu saista lielas cerības, uzskata sociologs.

Ventspils mēra nekandidēšana vēlēšanās likusi vilties arī apvienības Par labu Latviju! Rīgas saraksta līderim Aināram Šleseram, jo - ja A.Lembergs startētu, viss uzsvars kampaņā būtu uz Rīgu. «Tad varēja notikt lielas izmaiņas priekšvēlēšanu laikā, bet tagad cīņa būs starp diviem premjera kandidātiem - Aināru Šleseru un Jāni Urbanoviču [SC],» Dienai sacīja A. Šlesers. Uz atgādinājumu, ka Rīgā varētu startēt vēl daži politiskie spēki un ZZS saraksta līderis tagad būs vides ministrs Raimonds Vējonis, bet Vienotības - Rīgas domnieks Ģirts Valdis Kristovskis, A. Šlesers vienaldzīgi noteica: «Nu, ko jūs!» Viņš arī atgādināja, ka A. Lembergs vienmēr esot lobējis Ventspils un Ventspils ostas intereses, bet rīdziniekiem ir citas intereses. Jāatgādina, ka tieši LPP/LC frakcija izšķīrās tomēr neatbalstīt grozījumus likumā, kas atvieglotu pašvaldību deputātu startēšanu uz Saeimu un ļautu izvēlēties, kuru mandātu paturēt. Tagad vietējie līderi zaudē mandātu pašvaldībā līdz ar ievēlēšanu Saeimā. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis bija rēķinājies, ka «Lembergs vienmēr ir bijis saimniecisks cilvēks, kas nevar nosēdēt uz vietas». Taču tagad kā premjera kandidāts viņš varēšot braukāt pa visu Latviju un viņam nevajadzēs orientēties tikai uz Rīgu.

Politologs Ivars Ījabs uzskata - tas, ka A. Lembergs izlēmis nekandidēt Saeimas vēlēšanās, liecina par to, ka «viņš pietiekami ērti jūtas savās aizkulisēs, tēlodams mistisku guru, kurš, ja gribētu, varētu izdarīt labas lietas, bet īstenībā nekad nav gatavs uzņemties atbildību». Viņš aģentūrai LETA pieļauj, ka šādā veidā A. Lembergs izvairījies no pārmetumiem, ka viņš grib iet uz Saeimu, lai netiktu notiesāts (deputāts iegūst imunitāti un parlamentam būtu jālemj par atļauju turpināt kriminālvajāšanu). Tagad viņš ies cauri visām tiesām, ko viņš arī, visticamāk, darīs vairāku gadu garumā.

Politologam Andrim Runcim Ventspils mēra lēmums šķiet visai loģisks. «Protams, ja viņš startētu, viņš, visticamāk, būtu ievēlēts Saeimā, bet es domāju, ka viņam ir pieņemams tikai viens postenis,» BNS minēja politologs, uzsverot, ka ārpus savas pašvaldības, biznesa un komunikāciju ar varas partijām viņu varētu interesēt tikai un vienīgi premjera amats, bet ne deputāta vai ministra darbs.

A. Lembergs par spīti smagos noziegumos apsūdzētās personas statusam ir populārāko premjera kandidātu topa galvgalī. Ar viņu saistītā krimināllieta šobrīd atrodas iztiesāšanā Rīgas apgabaltiesā. Tuvākā tiesas sēde nozīmēta 2. augustā. «Iepriekšējā tiesas sēdē apsūdzētā Anša Sormuļa advokāte izteica man noraidījumu. Nākamajā sēdē tiesa paziņos, vai varēšu turpināt darbu pie šīs lietas,» sacīja apsūdzības uzturētājs Jānis Ilsteris. Prokurors norādīja, ka A. Lembergs tiesas zālē vairākkārt izteicies tā, ka varēja secināt par viņa plāniem savu kandidatūru Saeimas vēlēšanās virzīt, taču, kas ZZS līderi patiesībā atturēja no šī soļa, J. Ilsteris spriest neņemas. «Taču es varu spriest kā vēlētājs, nevis prokurors - neviens prezidents nevirzīs premjera kandidātu, kurš apsūdzēts smagos noziegumos. Tā pasaules praksē nenotiek.» J. Ilsteris noraida bažas, ka A. Lemberga ievēlēšana par Saeimas deputātu varētu traucēt turpmāko lietas virzību, taču neslēpj nožēlu, ka tiesiskais regulējums Latvijā ļauj Saeimas vēlēšanās kandidēt personām, kurām ir neiztiesātas krimināllietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?