Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Salds un vircots

Kādi ir Ziemassvētki manā mītnes zemē Holandē? Man par tiem mājās ir vesela grāmata. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka ne pusi no tur rakstītā nekad neesmu savām acīm pieredzējusi. Nezinu nevienu, kas mājās ceptu gevulde speculaas (līdzīgas piparkūkām, pildītas ar mandeļu krēmu). Mans dzīvesbiedrs bija varen izbrīnīts, kad pērn beidzot saņēmos, lai šos piņķerīgos brīnumus izceptu uz 5.

decembri. Ja mēs Ziemassvētkus vairāk saprotam ar apdāvināšanos, nevis kristīgajiem rituāliem, tad holandieši dāvanas dāvina 5., nevis 24. decembrī. Jā, jā, un Sinterklāss (holandiešu Ziemassvētku vecītis) no Spānijas atburāja jau novembra vidū ar veselu komandu morīšu, kas visi kā viens tiek saukti par Melnajiem Pēteriem. Un visi ēd šokolādes burtus un piparkūkveidīgās _speculaas_ un _pepernotten_. Jaunajā gadā obligāti galdā jābūt _oliebolllen_ (eļļā vārīti rauga mīklas pončiki ar rozīnēm un āboliem) un maniem favorītiem _appelflappen_, kas abi simbolizē saldu un garu mūžu. Mana grāmata saka, ka _poffertjes_ ir tradicionāls Jaunā gada ēdiens, bet visi man zināmie holandieši noliedza, ka šīs mazās rauga mīklas pankūciņas, kas tiek ceptas speciālā pannā un pasniegtas ar sviestu un pūdercukuru, būtu viņiem atminamā vēsturē celtas galdā gadu mijā.

Appelflappen, ābolu pīrādziņi

Ja ņemšanās ar mīklu nesaista, var izmantot kvalitatīvu nopērkamo kārtaino mīklu. Reiz mēģināju pildīt arī ar bumbieri, bet skābi āboli tomēr ir labāki. Appelflappen pieprasa īsti tumšu cukuru, jo tam ir izteiktāka garša, kas savukārt labi sader ar fenheļa sēklām.

12 pīrādziņiem vajag:

250 g miltu

1/2 tējk. sāls

100 g cieta sviesta

1 tējk. baltvīna etiķa

3-4 skābus ābolus (500 g)

4 ēdamk. brūnā cukura

1 tējk. malta kanēļa

1/2 tējk. anīsa sēklu, saberztu vai samaltu

1 sakulta ola smērēšanai

Ieber bļodā miltus un sāli. Uz rupjās sakņu rīves virsū miltiem uzrīvē sviestu (vislabāk to ielikt saldētavā uz nakti, tad vieglāk rīvēt). Ar rokām ierīvē sviestu miltos līdz drupačveidīgai konsistencei. Pakāpeniski ielej 100 ml auksta ūdens un etiķi. Samīci mīklu un savel bumbā.

Nokaisi darba virsmu ar miltiem. Izveltnē mīklu, tad pārloki horizontāli un tad vertikāli (galvenais ir salocīt, kā - nav tik svarīgi). Salocīto mīklu atkal izveltnē un atkal saloki, tā atkārtojot kopumā vēl trīs reizes. Pēc pēdējās reizes savel bumbā, ietin pārtikas plēvē un noliec ledusskapī uz pusstundu.

Tikmēr nomizo ābolus un sarīvē uz rupjās sakņu rīves. Samaisi ar cukuru un garšvielām. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C. Plāti izklāj ar cepampapīru.

Darba virsmu atkal nokaisi ar miltiem un izrullē mīklu aptuveni 1 cm biezumā. Sagriez to palielos kvadrātos. Vidū katrā no tiem liec aptuveni karoti rīvētā ābolu maisījuma. Savieno divus pretējos mīklas kvadrāta stūrus, lai sanāk trijstūris, un mīklas malas saspied kopā ar dakšiņu.

Liec uz plāts, nosmērē ar olu un pīrāga virsmu sadursti ar dakšiņu (lai pārāk nepūstos). Cep aptuveni 35 minūtes, līdz pīrādziņi zeltaini brūni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?