Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Šariats pret ierasto banku modeli

Tā dēvētajam islāma bankingam ir liels globālas izaugsmes potenciāls, tomēr virkne specifisku problēmu mazina tā spēju konkurēt ar tradicionālajām bankām.

Finanses un reliģija

Saūda Arābijas lielākā banka, valstij piederošā National Commercial Bank (NCB), kuras aktīvi ir 116 miljardu ASV dolāru (92,83 miljardi eiro), šoruden paziņoja par nodomu piecu gadu laikā pāriet tikai uz tā dēvētā islāma bankinga pakalpojumu sniegšanu. Paziņojums tika sniegts, NCB gatavojoties lielākajai akciju publiskajai pārdošanai (IPO) arābu valstu vēsturē un otrajam lielākajam IPO pasaulē 2014. gadā (pēc Ķīnā bāzētā projekta Alibaba). Iepriekšējais IPO laikā piesaistīto līdzekļu rekords arābu pasaulē kopš 2007. gada piederēja Dubajas ostu operatoram DP World - 4,96 miljardi ASV dolāru -, bet novembra sākumā, vietējā biržā pārdodot kopumā 25% akciju (tajā skaitā 10% - valsts pensiju fondam), NCB piesaistīja sešus miljardus ASV dolāru. Turklāt jāņem vērā, ka finanšu institūtu akcijas atbilstoši Saūda Arābijas likumdošanai drīkst iegādāties tikai šīs valsts pilsoņi vai uzņēmumi (likums lielā mērā tiks atcelts nākamā gada pirmajā pusē).

Lai arī NCB akciju pārdošana kopumā noritēja veiksmīgi, gatavošanos tai pavadīja reliģiska rakstura skandāli, kas mazināja investoru interesi. Oktobra vidū no NCB Šariata padomes (struktūras, kas islāma pasaulē vērtē banku lēmumu atbilstību šariata normām) vispirms noplūda informācija, ka par islāmā noteiktajam augļošanas aizliegumam atbilstošiem vēl jūnija beigās bijuši uzskatāmi tikai 67% bankas aktīvu. Savukārt dienu vēlāk valsts galvenais muftijs - reliģiskais līderis šeihs -, uzstājoties televīzijā, šī iemesla dēļ nodēvēja NCB daļu iegādi par neislāmisku. Rezultātā vēlmi pirkt NCB akcijas izrādīja tikai 1,26 miljoni interesentu. Kaut gan arī pieteikumu summa sasniedza 83 miljardus dolāru, analītiķi abus rādītājus nodēvēja par pieticīgiem. Salīdzināšanai - uz daudz mazākās, taču tikai šariata normām atbilstošus pakalpojumus sniedzošās Alinma Bank akcijām 2008. gadā pieteicās deviņi miljoni Saūda Arābijas monarhijas pavalstnieku - gandrīz katrs trešais iedzīvotājs.

Vienlaikus islāma dzimtenē, kurā atrodas arī divas galvenās musulmaņu svētvietas, nesaskaņas ar Korānu un šariata likumiem draud ar neprognozējamām sekām, tādēļ NCB pasteidzās paziņot, ka piecos gados padarīs islāmiskus arī tos 38 miljardus dolāru, kas šobrīd tiek izmantoti procentu gūšanai. Šāds solis ne tikai padarīs NCB par vienu no lielākajām tīrajām islāma bankām pasaulē, bet arī veicinās intereses palielināšanos par NCB pakalpojumiem.

Nopietna alternatīva

Ap NCB akciju pārdošanu saceltā šariata vētra, kā iepriekš aprakstīto ažiotāžu dēvēja Rietumu ziņu aģentūras, atjaunoja arī pēckrīzes periodā samazinājušos interesi par islāma bankingu - finanšu pakalpojumiem, kuri atbilst islāma jeb šariata normām. Islāms aizliedz augļošanu un peļņas gūšanu procentu veidā, tāpat ir liegts piedalīties spekulācijās un gūt peļņu uz ticīgajiem nepieņemamu darbību (azartspēles) vai produktu (alkohols, cūkgaļa) rēķina, kamdēļ līdzekļus iespējams ieguldīt tikai ilgtermiņa uzņēmējdarbībā vai vērtspapīros. Tāpat islāma specifika padara bankas līdzatbildīgas par klientu naudu, kā arī viņu veiksmēm vai neveiksmēm biznesā, un rezultātā bankas cieš zaudējumus kopā ar klientiem vai otrādi. Islāma bankām nākas darboties, rūpīgi apsverot katru soli. Konservatīvā politika, protams, samazina peļņu, taču atbilst noteiktiem ētikas standartiem un ļauj izvairīties no satricinājumiem. Pēdējie faktori piesaistīja plašu uzmanību globālās finanšu krīzes periodā, jo islāma bankas necieta gandrīz nekādus zaudējumus, bet daudzi eksperti sāka tās dēvēt par nopietnu alternatīvu Rietumu bankām. Vienlaikus pat musulmaņu pasaulē dominē Rietumu banku darbības modelis, un daudzās (bet ne visās) bankās pastāv tikai apakšnodaļas, kas ticīgajiem piedāvā islāma bankinga pakalpojumus. Rezultātā tas tiek uzskatīts par specifisku finanšu produktu bez būtiskas ietekmes uz globālajām finansēm - islāma bankinga daļa ap 300 triljoniem ASV dolāru lielajā pasaules finanšu tirgū (Financial Stability Board aplēses) nesasniedz pat 1%. Attiecīgi, krīzei mazinoties, islāma bankings tika veiksmīgi piemirsts.

Var iespaidīgi augt

Tajā pašā laikā Ernst and Young (E&Y) publiskotais jaunākais pārskats par islāma bankingu World Islamic Banking Competitiveness Report liecina par ievērojamu izaugsmi šajā finanšu sektorā, aktīvu pieauguma tempiem, 2-3 reizes pārsniedzot Rietumu jeb tradicionālā banku sektora aktīvu palielināšanās tempus. 2013. gadā islāma banku aktīvi sasniedza 1,7 triljonus ASV dolāru, gada laikā palielinoties par 17,6%, tāpat arī piecos iepriekšējos gados - no 2008. līdz 2012. gadam - islāma banku aktīvi palielinājās par aptuveni 17% gadā. Aptuveni puse no visas pasaules islāma banku aktīviem atrodas Irānā, bet 78% pārējo līdzekļu - sešu valstu grupā, ko E&Y apzīmē ar abreviatūru QISMUT (Katara, Indonēzija, Saūda Arābija, Malaizija, Apvienotie Arābu Emirāti un Turcija), kā arī Bahreinā. Bez šīm valstīm islāma bankings vēl ir izplatīts Lielbritānijā, kas šogad kļuva par pirmo nemusulmaņu valsti, kas izlaidusi islāma obligācijas - sukukus - 200 miljonu mārciņu vērtībā (250,34 miljoni eiro), kuri nav retums arī Krievijas musulmaņu reģionos, kā arī Kazahstānā.

Vienlaikus pat Persijas līča valstīs un Malaizijā, kas ir līderes islāma finanšu pakalpojumu sniegšanā, tā daļa reti pārsniedz trešdaļu tirgus, bet pasaulē daudzskaitlīgākajā musulmaņu valstī Indonēzijā ir mazāka par 5%. Atbilstoši E&Y prognozēm līdz 2018. gadam islāma banku aktīvi palielināsies vidēji par gandrīz 20% gadā, tiesa - tāpat kā līdz šim galvenokārt ne uz tīro islāma banku rēķina, bet aizvien lielākam skaitam tradicionālo banku piedāvājot šariata normām atbilstošus finanšu pakalpojumus.

Pārskatā īpaši uzsvērts šo pakalpojumu potenciāls globālā mērogā, norādot - no 25 pasaules lielākajiem strauji augošajiem tirgiem, kuri 2020. gadā veidos pusi no pasaules IKP, desmit ir islāma valstis vai valstis ar lielām musulmaņu kopienām. Attiecīgi tiek paredzēta islāma bankinga izplatība tādās valstīs kā Indija, Pakistāna un Bangladeša Āzijā, Ēģipte (valsts, kurā XX gs. 60. gados pirmajā parādījās islāma bankings mūsdienu izpratnē), Maroka un Nigērija Āfrikā, kā arī bijušās PSRS musulmaņu republikas. E&Y piemin Lielbritānijas valdības pasludināto mērķi kļūt par galveno islāma finanšu centru ārpus islāma pasaules, kas liecina - islāma bankinga izplatība neaprobežosies tikai ar musulmaņu valstīm un reģioniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Islāma bankinga daļa valstu finanšu pakalpojumu t

Valsts - islāma bankinga daļa - aktīvi islāma bankās (ASV dolāros)
Katara - 24% - 54 miljardi
Indonēzija - 4,6% -
20 miljardi
Saūda Arābija - 53% - 245 miljardi
Malaizija - 20% -
125 miljardi
Apvienotie Arābu Emirāti - 17% - 83 miljardi
Turcija - 5,6% -
39 miljardi
Avots: E&Y World Islamic Banking Competitiveness Report, dati par 2012. gadu.

Islāma bankinga vēsture

Islāma bankings šā jēdziena mūsdienu izpratnē radās XX gadsimta 60. gados Ēģiptē, kur ekonomists Ahmads el Nadžars izmantoja Vācijā gūto pieredzi, lai pēc pašpalīdzības kasu Sparkasse parauga izveidotu uz islāma principiem balstītas pašpalīdzības kases. Apmēram tajā pašā laikā Malaizijā pēc līdzīga parauga tika izveidots krājaizdevumu fonds svētceļnieku uz Meku atbalstam. Savukārt pirmā islāma banka Dubai Islamic Bank tika izveidota 1975. gadā Apvienotajos Arābu Emirātos. Mūsdienās Malaizija un Tuvie Austrumi ir islāma bankinga centri, kamēr Ēģiptē šī finanšu pakalpojumu joma vairs faktiski nepastāv.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?