Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Sistēma buksē

Izrādē par Šveiku Renāra Kaupera apdziedātā drūmā aina, kur «Pa Zilo Donavu peld līķis/ Kas zin vai turks vai serbs vai krievs», diezgan tieši saistāma ar Austroungārijas absolūtismu. Gadsimtu pēc krietnā kareivja piedzīvojumiem sava laika absurdajā un katastrofiskajā vidē Donavas krastu piemeklējusi cita veida iznīcība. Tikai tagad uz apdziedāto zilo upi pa tās pietekām ar vēderiem uz augšu peld zivis un plūst rūsgana inde, un, lai gan izmeklēšana un tiesas darbi vēl atklās konkrētos vaininiekus, lielos vilcienos ir skaidrs, ka šoreiz vainojams tas pats: sistēma nedarbojas.

Ajkas alumīnija rūpnīca vēl pirms pāris nedēļām droši vien bija vietējās pašvaldības lepnums: darbvietas, nodokļi. Bet pietika ar spēcīgākām lietavām, kas pēdējā laikā pasauli piemeklē visās malās, lai senās Austroungārijas klusā province kļūtu par pasaules uzmanības un vērienīgas ekoloģiskās katastrofas centru.

Kas tajā vainīgs? Lai cik banāli izklausītos, tā ir valdība - dažāda līmeņa un kompetences uz lauriem gulējušie. Tāpēc traģikomisks ir Eiropas līmeņa amatpersonas Donavas Aizsardzības starptautiskās komisijas izpildsekretāra Filipa Vellera pirms pāris dienām teiktais, atbildot uz jautājumu, kas notiks tad, ja piesārņojums tomēr sasniegs Donavu: «Atbildīgajām iestādēm ir jāmēģina to novērst.» Absurda tukšvārdība, kad pie darba jau ķērušās glābšanas vienības un ziņu kadros vīd pa militāristam ar automātu, acīmredzot, lai novērstu marodierismu vai citas nekārtības, ja kāds būtu tik traks un sirotu pa smagajiem metāliem pilnās kodīgo dubļu lavīnas applūdinātajiem ciemiem. Galvenajām atbildīgajām iestādēm bija jāstrādā iepriekš.

Ironiskā kārtā Vellera kunga komisija tika radīta, kad Donavā (toreiz gan Rumānijā) pirms 10 gadiem no zelta raktuvēm ieplūda cianīds. Toreiz secinājums bija, ka nedrīkst rūpniecības bīstamos blakusproduktus glabāt atvērtos rezervuāros. Šoreiz nelaimes cēlonis ir tieši tas pats. Augstā amatpersona taisnojas, ka esot ieviesis agrīnās brīdināšanas mehānismu. Tas ir pavājš mierinājums gan laikus pabrīdinātajai Horvātijai un Serbijai, kas jau gatavojas avārijas risinājumiem, ja nāksies meklēt alternatīvu ūdens ņemšanai, gan pašai Ungārijai. Protams, ne jau Velleram no Austrijas jābrauc un jānaglo jumts pār toksiskās indes krātuvi, tomēr Ajkas traģēdija norāda uz bīstamu tendenci labi domātajā Eiropas līmeņa pārvaldībā: atbildīgās iestādes ērti norokas katra savā lauciņā, kamēr dzīvē un dabā notiek sazin kas.

Paradoksālā kārtā formāls absolūtisms ir tuvs tā pretstatam - viensētnieciskumam. Globalizētai pasaulei ir vajadzīga aptveroša pieeja jeb zināms absolūtisms, tomēr tam jābūt arī darboties spējīgam. Mūsdienās jo bīstama ir mazā iespējamība atgadījumiem ar lielu ietekmi. Šo iespējamību nenovēršot, atgadījumi būs pilnīgi noteikti. Un iekāpsim gan tai pašā upē divreiz. Šoreiz - Donavā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?