Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Skolas priecājas, vecāki neņem vērā

Mācību iestādes, kas iekļuvušas skolu reitingu augšgalā, nenoliedzami izjūt gandarījumu par savu gozēšanos pirmajās vietās. Taču eksperti raugās skeptiski - lielākoties tie balstoties vienīgi uz dažu skolēnu sasniegumiem un pastāv bažas, ka skolas, neskatoties ne uz ko, var akli tiekties uz nonākšanu reitingu godalgotajās vietās. Tikmēr vecāki savā nostājā ir kaut kur pa vidu starp abiem viedokļiem - labi, ka tādi reitingi tiek publicēti, taču uz viņiem vislabāk iedarbojas mārketings «no mutes mutē».

Cenšas būs objektīvi

«Mūsu reitings tiek sastādīts, lai sabiedrība zinātu, kurā skolā vecāki varētu laist talantīgus bērnus, lai šis talants labāk attīstītos,» par Lielās pūces ceļojošo balvu, kas tiek piešķirta 1. vietas ieguvējiem Ata Kronvalda fonda izstrādātajā reitingā, stāsta fonda prezidents Henriks Danusēvičs. Balva, kas iedibināta 1989. gadā, skolas iedala divās grupās - lielās un mazās skolas atkarībā no skolēnu skaita vidusskolas klasēs.

Pērnajā mācību gadā Lielās pūces balvu kā ierasts ieguva Rīgas Valsts 1. ģimnāzija. «1. ģimnāzija nekad nav atdevusi balvu citiem,» saka H. Danusēvičs. «Katrā ziņā skolai tas ir liels būtisks un likumsakarīgs darbs ar talantīgiem skolēniem. Tas ir skolēnu un skolotāju darba novērtējums,» - tā 1. ģimnāzijas direktors Māris Brasla par stabilo turēšanos reitinga augšgalā. Ar vārdu «likumsakarīgs» viņš domā darbu ar audzēkņiem, nevis pašmērķīgu iekļūšanu reitingā. Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Vilnis Trupavnieks, kura vadītā skola reitingā ierindojas 2. vietā, nevilcinoties atzīst - skolotājiem un skolēniem tas ir liels morāls gandarījums. Par reitinga objektivitāti šaubas viņu nemāc, jo labāko skolu izvēle balstās uz «skaidra un precīza nolikuma». Turklāt talantu attīstība, ko vērtē Ata Kronvalda reitings, ir nozīmīga skolas darbības lauka daļa.

Draudzīgā aicinājuma fonda skolu reitinga izstrādātājus zināmas bažas par objektivitāti tomēr māc, tādēļ patlaban noris darbs pie jauna reitinga izstrādes, kas būs balstīts uz centralizēto eksāmenu rezultātiem. Pēdējos desmit gadus Draudzīgais aicinājums pasniedzis balvas skolām, kas ieguvušas labus rezultātus skolēnu olimpiādēs. Taču novembrī gaidāmi rezultāti uz centralizētajiem eksāmeniem balstītajam reitingam, kas, pēc fonda vadītāja Jāņa Endeles domām, vecākiem palīdzēs izraudzīties skolu, kurai ir augstākie rezultāti viņu atvasi interesējošajā jomā. Viņš atzīst, ka neviens reitings nav uzskatāms par absolūto patiesību, tomēr tas būšot objektīvāks par līdz šim pastāvējušajiem.

Trūkst skaidru kritēriju

«Skolas, protams, priecājas, ka tām ir augsti rezultāti, bet ko tas patiesībā nozīmē,» uz skaidru kritēriju trūkumu reitingos norāda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško. Viņa stāsta, ka Pasaules Izglītības darbinieku arodbiedrības jūlijā notikušajā kongresā Dienvidāfrikā dalībnieki, 157 valstu pedagogi, bijuši vienisprātis, ka reitingi «nav laba lieta», jo tādējādi tiekot izplatīti nepareizi kvalitātes standarti. Savukārt lielākās problēmas varot radīt tieši tie reitingi, kuros uzlikta ārkārtīgi augsta latiņa. «Ja prasības ir pārāk augstas, mācīšana var būt vērsta uz sasniegtajiem vērtējumiem,» saka I. Mikiško.

«Reitingi ir bāzēti uz dažu bērnu sasniegumiem. Tie ir nevis visas skolas, bet gan atsevišķu bērnu sasniegums,» par šobrīd pastāvošajiem reitingiem saka Iespējamās misijas programmas attīstības vadītāja Zane Oliņa. Viņa norāda, ka reitings neņem vērā skolu radīto pievienoto vērtību, demogrāfiju un skolēnu iepriekšējās zināšanas. Pēdējais esot īpaši būtisks, jo pierādīts, ka jaunākajās klasēs ieliktais pamats ļoti būtiski ietekmē skolēnu zināšanas vēlāk. Taču reitingu augšgalā redzamas tās mācību iestādes, kas skaitās prestižas tieši vidējās izglītības iegūšanai, spilgtākais piemērs - Rīgas Valsts 1. ģimnāzija. Z. Oliņa uzskata, ka reitingi nav jāiznīcina kā kaitējoša nezāle, jo ir iespējams tos padarīt objektīvākus, piemēram, iekļaujot tajos jaunāko skolēnu diagnosticējošo darbu rezultātus.

Drošāk klausīties paziņās

«Tas ir labi, ka šādi reitingi tiek publicēti, bet vecākiem nav skaidrs, kā īsti viņi top, tāpēc mēs uzticamies draugu, radu, paziņu rekomendācijām,» atzīst biedrības Vecāki par izglītību valdes locekle.

«Vislabākais reitings tomēr ir no «no mutes mutē»,» viņa uzskata. Izvēloties skolu mikrorajonā vai ārpus lielajām pilsētām, vecāku vidū šādiem reitingiem nozīme sarūkot vēl vairāk. «Piemēram, ja es dzīvoju Ķekavā un zinu, ka visi vecāki savus bērnus laiž tajā skolā, jo tā ir vislabākā, tad par to otru es nemaz nedomāšu,» saka biedrības pārstāve.

S. Titova uzskata, ka oficiālo reitingu godalgoto vietu ieguvēji lielos vilcienos tomēr esot arī vecāku favorīti. «Piemēram, 1. ģimnāzija reitingā ir pirmajā vietā. Mēs, vecāki, arī to zinām, ka par 1., 2. ģimnāziju Rīgā nekā labāka nav,» viņa stāsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Reitings «Lielā pūce»

Lielās skolas
1. Rīgas Valsts 1. ģimnāzija
2. Siguldas Valsts ģimnāzija
3. Rīgas 40. vidusskola
4. Rīgas Franču licejs
5. Daugavpils Krievu vidusskola licejs
6. Āgenskalna Valsts ģimnāzija
7. Rīgas Klasiskā ģimnāzija
8. Rīgas Zolitūdes ģimnāzija
9. Cēsu Valsts ģimnāzija
10. Preiļu Valsts ģimnāzija

Mazās skolas
1. Rīgas 41. vidusskola
2. Nautrēnu vidusskola
3. Vecumnieku vidusskola
4. Rīgas Herdera vidusskola
5. Daugavpils Saskaņas pamatskola
6. Engures vidusskola
7. Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzija
8. Ventspils Centra pamatskola
9. Bikstu pamatskola
10. Jaunsilavas pamatskola

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?