Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Slīkst pat seklās vietās

Nākamais rīts pēc kāzām izrādījās melns kāzu viesiem. Ap pulksten 7 no rīta kāzinieki devās peldēties dīķī turpat pie viesu nama, viņu vidū arī kāds 47 gadus vecs kungs. Kā teica draugi - sportisks, labs peldētājs. «Viņš ieņurkoja, pagāja minūte, divas, trīs - un cilvēki pamanīja, ka nav viņa,» saka viens no ūdenslīdējiem, kurš piedalījās jau noslīkušā vīrieša ķermeņa meklēšanā. Viņu atrada divarpus metru dziļumā, dīķis nebija dziļš. Šis vīrietis bija vismaz 107. Latvijā šogad noslīkušais, nelaime notika Ogres novadā sestdien.

Kopumā šogad no ūdens izvilkti vismaz 113 noslīkušie, no tiem karstajā jūlijā - 54, augustā - jau 13, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) dati. Tiesa, noslīkušo ir vairāk, jo atsevišķos gadījumos, piemēram, līdzcilvēki, cenšoties palīdzēt, izvilkuši cilvēka ķermeni. Pārsvarā noslīkušie ir pieauguši vīrieši, visbiežāk nelaimes notikušas neoficiālās peldvietās, dažādos dīķos, ezeros. Šā gada statistiku var saukt par melno rekordu, pērn visa gada laikā no ūdens izvilkto skaits bija 91, bet 2008. gadā - 114. Lai aicinātu iedzīvotājus būt uzmanīgiem peldoties, VUGD kopā ar pašvaldības policiju un Valsts policiju jau veicis reidus pa vietām, kuras nav oficiālas peldvietas, bet kurās daudzi peldas. «Esam lūguši pašvaldības, lai veic savās teritorijās reidus, arī, lai uzliek zīmes, cilvēkiem visu laiku atgādina, ka jābūt ir uzmanīgiem,» saka Ainars Pencis, VUGD priekšnieks.

Sociālās kampaņas

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) uzzinājusi, ka arī kaimiņvalstīs šogad problēmas raisa nelaimes ūdeņos, taču atšķirībā no Latvijas tur notiek sociālās kampaņas. «Viņi arī teica, ka kampaņas ir vienīgais risinājums,» saka L. Mūrniece. Šogad Latvijā plašu kampaņu rīkot nevarēšot, taču ministre uzdevusi VUGD priekšniekam nākt klajā ar idejām par sižetu filmēšanu no nelaimes vietām, tos varētu ielikt VUGD mājaslapā un piedāvāt masu medijiem.

«Pirmām kārtām vainojams šā gada karstums. Cilvēku bezatbildība, alkohola lietošana. Bijušas arī tādas nāves, kas ir pilnīgs absurds, piemēram, Ķeipenē dīķī, kas ir turpat trīsreiz trīs metri, noslīkst jaunietis, 22 gadi, arī alkohols,» stāsta A. Pencis. VUGD ūdenslīdēji arī atsauc atmiņā gadījumu, ka apmēram pirms mēneša kāds vīrietis noslīcis, peldoties kopā ar savu vācu aitusuni, kurš pavilcis viņu zem ūdens. Citā gadījumā vīrietis peldējies, un garām braukusi motorlaiva, kas uzsitusi vilni, ūdens viņu aprijis. Kāds cits aptuveni 20 gadu vecs vīrietis peldējies jūrā, taču viļņi bijuši ļoti lieli un pietrūcis spēka tikt līdz krastam, arī viņš gāja bojā.

Ne dziļāk par pleciem

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārsts Roberts Fūrmanis saka - visdrošāk peldēt ir ne dziļākā vietā par krūšu līmeni. «Var būt arī tā sauktā nāve ūdenī, ne tikai noslīkšana. Piemēram, cilvēks peld, un piepeši - infarkts. Tā var būt sagadīšanās, bet arī var būt situācija, ka cilvēks nenovērtē savas spējas, vai straujas temperatūras maiņas dēļ saasinās hroniska saslimšana,» stāsta dakteris.

Rīgas dome atgādina - Rīgā ir četras oficiālas peldvietas: Vakarbuļļi, Vecāķi, Bābelītes ezers un Ķīšezers. Rīgā nelaimes visbiežāk gadījušās tieši neoficiālajās peldvietās. Piemēram, pie veikala Sky Daugavā aptuveni nedēļas laikā noslīka divi cilvēki, abi, visticamāk, bija alkohola reibumā, stāsta A. Kučins, kurš šo vietu raksturo kā bīstamu. «Pirms kāda laika, būvējot Krasta masīvu, smiltis ņēma no Daugavas. Tajā vietā dziļums ir līdz 16 metriem, bedres, par kurām cilvēki nemaz nezina. Aiziet cilvēks varbūt piecus, desmit metrus no krasta, un tur jau sākas dziļums,» stāsta A. Kučins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?