Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sniegbaltā piena aicinājums

Par kazas pienu kā ārstniecisku un ļoti vērtīgu uzturlīdzekli būs dzirdējuši daudzi, ne mazums to arī lieto. Bet Ugāles pagasta Laiciņu mājas saimnieks Edmunds Tropiņš ir Latvijā pirmais, kas nepasterizētu sava ganāmpulka slaukumu patērētājiem Kurzemē tirdzniecības vietās šogad piedāvā puslitra pudeļu fasējumā. Veikalu plauktos tas viegli pamanāms: atšķirībā no krēmīgi dzeltenīgā, ar karotīnu bagātā govs piena kazas piens un arī tā produkti, piemēram, siers un sviests, ir koši sniegbaltā krāsā.

Pateicoties Ugāles kazkopja un Latvijas Kazu audzētāju biedrības (KAB) ierosmei, pirms pusotra gada Kazdangas piena pārstrādes uzņēmums SIA Elpa izstrādājis receptūru un no Edmunda piegādātā kazas piena sācis ražot puscieto sieru Kazdangers, kuram Latvijā pagaidām nav analogu. Speciālisti vērtē, ka tas ir ne tikai veselīgs, bet arī «īpaši izcils, cienīgs un gards».

Piens un gaļīgie būru āži

No sava 34 slaucamo kazu ganāmpulka - kopā ar jaunuļiem un četriem āžiem tajā ir 70 galvu - Edmunds dienā iegūst 70-110 litru piena. Apmēram trešā daļa turpat Laiciņos tiek fasēta puslitra pudelēs un nogādāta tirdzniecības vietās Ventspilī, Kuldīgā, Liepājā un citās Kurzemes pilsētās un pagastos. Edmunds atzīst, ka pagaidām piena bizness peļņu nenes, taču ienākumus dod valsts subsīdijas par šķirnes dzīvniekiem un kazlēnu pārdošana.

Pēdējā laikā pasaulē un arī Latvijā palielinājusies interese par kazas gaļas izmantošanu uzturā. Šai ziņā par īpaši vērtīgām tiek nosauktas no Dienvidāfrikas nākušās būru šķirnes (Boer goats) kazas. Rēķinoties, ka arī mūsu valstī interese par kazlēnu gaļas patēriņu pieaugs, Laiciņi nesen ārzemēs iegādājušies divus būru āžus, kas apkalpo saimniecībā esošās Zānes un Latvijas vietējās kazu šķirnes dāmas. Edmunds ar nožēlu gan bilst, ka pagaidām Latvijā šīs ekskluzīvās gaļas patēriņš ir minimāls, jo būru šķirne pie mums tikai tagad sāk ieviesties.

Kazas līdumnieces

Rīgā dzimušais Edmunds Tropiņš dzīves lielāko daļu pavadījis Kurzemē, beidzis Latvijas Lauksaimniecības universitāti, iegūstot inženiera mehāniķa specialitāti. Taču brīvvalsts sākuma gados izvēlējies pievērsties tolaik relatīvi ienesīgajai kokmateriālu tirdzniecībai un veikalu biznesam. Kad izdevīgums sācis noplakt, Edmunds Ugāles pagasta Māteru ciemā iegādājies pussabrukušās Laiciņu ēkas un aizlaisto zemi. «Laiciņu lauki bija tik aizauguši, ka meklēju veidu, kā apaugumu lētāk likvidēt. Atcerējos, ka ar to galā var tikt brikšņos palaistās kazas,» par savu slinkumu vicināt cirvi tagad pasmaida Edmunds. Taču ar četrām nopirktajām kazām gadiem augušajiem krūmiem bijis par maz, tāpēc nācies ganāmpulku palielināt līdz desmit galvām. Tāds ir arī minimālais šo dzīvnieku skaits, lai iegūtu šķirnes lopu saimniecības statusu.

«Daudzi kazas dēvē par negantniecēm un velna ģīmjiem, taču man reti nācies sastapt tik inteliģentus, barības ieguves ziņā radošas izdomas pilnus un neatlaidīgus dzīvniekus,» pieredzē dalās Edmunds.

Attiecībā uz kazām Tropiņu ģimenē ir arī cita pozitīva pieredze. «Pirms daudziem gadiem zīdaiņa vecumā mūsu vecākajam dēlam sākās alerģija, pret kuru nepalīdzēja zāles. Kāda lauku sieviņa ieteica mazulim dot kazas pienu, un slimība jau pēc pāris mēnešiem atkāpās. Tagad Reinis ir sportisks un vesels cilvēks, studē Zviedrijā,» Edmunds stāsta, ka arī trīs pārējie viņa bērni labprāt lietojot kazas pienu un tā produktus, esot stipri un enerģiski.

Zemnieks atzīst, ka veselīga ēdiena komplektam vajadzētu arī savu bišu dravu, jo apstākļi tās ierīkošanai Laiciņos gandrīz ideāli. Edmunds smejas, ka to viņš arī darītu, ja vien bitēm nebūtu dzeloņu. «2002.gadā gandrīz četru hektāru platībā iestādījām arī ābeļdārzu ar vairāk nekā 2500 kociņiem, kas jau ražo,» Edmunds atzīst, ka cer uz plantācijas ienesīgumu nākotnē, tas varētu palīdzēt arī kazkopības augšupejai.

Kazu audzētājs neslēpj, ka piena realizāciju gribētu palielināt līdz 500 litriem nedēļā un šinī nolūkā bez jau minētajām piegādēm SIA Elpa daļu slaukuma tirgos un veikalos cer palaist ar piensaimnieku lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīva Dundaga starpniecību, tas to pudelēs varētu piedāvāt pasterizētu.

Jāstrādā kompleksi

Edmunds Tropiņš ir Latvijas Kazu audzētāju biedrības valdes loceklis. Edmunds biedrības ietvaros cenšas sekmēt kazas piena un tā produktu ražotāju ciešāku sadarbību, jo kopīgi varētu iespiesties pat ārzemju tirgos. KAB valdes priekšsēdētāja Kristīne Piliena zināja teikt, ka Latvijā ap 95 procentiem kazu tiek turētas slaukšanai un tikai pieci procenti no kopskaita ir gaļas lopiņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?