Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Spītnieka (paš)savaldīšanās

Eiropas Kinoakadēmijas balva par mūža ieguldījumu (2007) franču nouvelle vague tēvam, jēdziena «autorkino» un tā kanonu radītājam, kritiķim, nozīmīgā franču intelektuāļu izdevuma Cahiers du Cinᅢᄅma dibinātājam, joprojām aktīvi strādājošam režisoram - poētiskajam revolucionāram un šī gada apaļajam (80) jubilāram Žanam Likam Godāram jau ir.

Viens cilvēks. Divas versijas

Pasaules kinovēsturē viņš ir kulta figūra, kas patiešām pasludināja divas revolucionāras un tikpat skandalozas, jo nepierādāmas tēzes - ka kinematogrāfā neeksistē likumības (kas dotu iespēju «izskaitļot» filmas veiksmi) un ka filmas vienīgais autors ir režisors. Vieni sauc Godāru par ģēniju, kurš «atrāva kino izteiksmes brīvības slūžas», citi dēvē Godāru par «vandali, kurš iznīcina kino kā īpašu mākslas formu, pārvēršot to bilžu žurnālistikā, politiskā pamfletā, nofilmētā amatierteātrī un citos mēslos». Tomēr nenoliegsim, ka Žana Lika Godāra filmas Līdz pēdējam elpas vilcienam/A bout de souffle (1959), Alphaville (1964), Trakais Pjero/Pierrot le fou (1965), Ķīniete/La Chinoise (1967), Glābiet, kas var (dzīvi)/Sauve qui peut (la vie) (1980) un Filma sociālisms/Film socialisme (2010) savulaik iespaidojušas un iespaidos neba tikai kino profesionāļu, bet arī veselas skatītāju paaudzes.

Lai dzīves laika slavas biķeris būtu pilns, Šveices - Francijas pilsonim JLG nu atlika vien «sīkums» - pagājušosvētdien doties uz Kaliforniju, lai Losandželosā piedalītos goda Oskara piešķiršanas vakariņās jeb tā dēvētajā Gubernatora ballē, kurā Godārs kopā ar diviem kolēģiem režisoru, producentu Frānsisu Fordu Kopolu un 95 gadus veco aktieri Eliju Vallahu (skatītāji Latvijā būs pamanījuši žiperīgo večukiņu nesenajās filmās Volstrīta. Nauda neguļ un Polaņska Rēgu rakstniekā) iegūtu arī ASV Kinoakadēmijas mūža darba atzinības novērtējuma «sertifikātu» - kinoaprindās visiekārotāko apzeltīto vīrieša statueti.

Tiešām redzējuši manas filmas?

Tomēr abiem Gubernatora balles ceremonijmeistariem Robertam de Niro (67) un Klintam Īstvudam (80) nācās mulsi atjokot viesiem, ka JLG diemžēl «nepārvaramu šķēršļu» dēļ goda mielastā nepiedalīsies. Kaut arī grezno vakariņu runātāji minēja Godāra «neapšaubāmos revolucionāros nopelnus autorkino jomā», kuluāros neiztika bez indīgām piezīmēm par Godāra antisemītiskajiem un arī rasistiskajiem izteikumiem, par kuriem JLG Holivudā ir «drīzāk nevēlama nekā gaidīta ciemiņa» statusā.

Taču skaidrību visās «neskaidrajās baumās» kā allaž viesa pats oskarotais «vaininieks», dažas dienas pirms Gubernatora balles sniegdams plašu interviju laikrakstā Neue Zᅢᄐrcher Zeitung.

Godārs uz Ameriku nebrauc tāpēc, ka… slinkums, ilgais pārlidojums un ķēpīgā vīzu procedūra viņu kaitina! Neticēdams šiem mākslinieka argumentiem, žurnālists Kristians Jungens pārjautā, vai tiešām režisors atteiksies saņemt goda Oskaru un ko šī Amerikas Kinoakadēmijas atzinība viņam nozīmē.

Tālāk jācitē pats Godārs: «Tā man nenozīmē neko. Ja akadēmijai gribas, lai pasniedz balvas, kam vēlas. Bet es pie sevis domāju - paklau, tas tomēr ir dīvaini! Kuras no manām filmām viņi Amerikā ir redzējuši? Vai viņi patiešām pārzina manu daiļradi? Ja tā balva saucas Gubernatora balva, vai es to saņemšu no Švarcenegera rokām? Lielāku absurdu nespēju iedomāties. Kāpēc lai es tur brauktu? Man tiešām šis nokavētais Oskars neko nenozīmē. (..) Tad, kad Eiropas autorkino patiešām vajadzēja atbalstu, Amerikas Kinoakadēmija nekādu drosmi neizrādīja.»

Kāds no manis antisemīts!

Par apsūdzībām antisemītismā un rasisma propagandā Godārs vispār pasmejas: «Tie ir žurnālistu izgudrojumi - būvēti uz frāzēm, kas izrautas no konteksta. Kāds no manis antisemīts? Es taču sevi pats vienmēr esmu saucis par kinematogrāfa žīdu - lai uzsvērtu savu radikālo atšķirību, tieši tā, kā to vienmēr akcentē arī ebreju kopienā. Kaut arī pēc dabas piederu pie cilvēkiem, kam svarīgi būt kopā, arī darbā - šī pleca sajūta. Man pierakstītais «antisemītisms» vispār ir nožēlojams absurds. Ko vispār nozīmē «antisemīts»? Visi Vidusjūras baseina ļaudis ir semīti - pēc izcelsmes. Tātad antisemīts ir pretvidusjūrnieks? (Smejas.) «Antisemītisms» ir konkrēts politisks jēdziens, kuru lietoja pēc holokausta, lai apzīmētu personas, kas bija par ebreju iznīcināšanu. Mūsdienu realitātē šis vārds vairs nenozīmē neko. Mūsdienās visi karo pret visiem.»

Pilns intervijas teksts: http://landscapesuicide.blogspot.com/2010/11/everything-or-nothing-2.html.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?