Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Spriedumi kā cirka truši

Tiesnešiem ir paveicies - viņu rūpīgi sargātajā ķēķī aiz lozunga «neatkarīga tiesu vara» neviens degunu daudz nebāž un neurķējas. Savi lēmumi viņiem nevienam nav jākomentē un jāskaidro, jo viss taču rakstīts pilnajā tiesas spriedumā. Krimināllikums tiesnešiem arī dod ļoti plašas lemšanas iespējas, ļauj izvērtēt atbildību pastiprinošus un atbildību mīkstinošus apstākļus, piemērot bargus un arī nosacītus sodus, un, ja kaut kas nav pietiekami skaidrs, nosūtīt lietu papildizmeklēšanai.

Tas viss ir pareizi, taču, kā izrādās, ar visu šo arsenālu tomēr nav gana, lai varētu runāt par gudru tiesu varu, par kvalitatīviem spriedumiem un pamatīgi izvērtētiem sodiem. Un nav brīnums, ka reizēm spriedumi ir tik pārsteigumu pilni kā no burvju cilindra izvilkti truši.

Visu pagājušo nedēļu Diena rakstīja par kādu 45 gadus vecu rīdzinieku, kurš aptuveni pirms diviem gadiem tika notiesāts par sava 23 gadu vecā dēla noduršanu, savukārt, viņam jau esot cietumā, atklājās, ka viņš savā dzīvoklī vairākus gadus seksuāli izmantojis apkārtnes mazgadīgās meitenes, par ko tagad sākts atsevišķs kriminālprocess. Liecības sniegusi kaimiņienes meita, kuru viņš arī «aplidojis» un turpina «aplidot» arī no cietuma, rakstot nepiedienīgas vēstules. Zīmīgākais šajā visā ir tas, ka, ņemot vērā labo uzvedību, viņš drīz no cietuma jau tiks atbrīvots, jo, kā izrādās, tiesa par dēla nāvi viņam piepriedusi tikai četrus gadus, lai gan maksimālais sods var būt pat 12.

Pedofiliem esot apbrīnojama māka aptīt ap pirkstu bērnus, piebarot ar bonbongām un saldu attieksmi, un tas vēl būtu saprotams, taču šajā gadījumā, izskatās, ap pirkstu aptīta visa varenā Latvijas tiesu sistēma. Kā liecina pilnais spriedums, tiesas žēlsirdības pamatā esot divi atbildību mīkstinoši apstākļi - viņa vaļsirdīgā atzīšanās, nodarītā nožēlošana un, izrādās, arī tas, ka viņš daļēji sedzis sava dēla bēru izdevumus (!). Kriminālllikumā tāda tiesas «dāvana» nav paredzēta, taču tiesa, lūk, drīkst atbildību mīkstinošos apstākļus izvēlēties pēc saviem ieskatiem. Tā ka, mīļie slepkavas, neskopojieties, apbērējiet noslepkavotos, un jums tiks piedots.

Šī lieta, protams, izskatīta «pa fikso» bez pierādījumu pārbaudes, jo ko gan tur «čakarēties», ja apsūdzētais visā atzīstas. Taču pārsteidzošākais ir tas, ka neviens pat nav iedziļinājies, kāpēc tāds cienījams un pozitīvi raksturots cilvēks, kā izriet no tiesas materiāliem, ņem un triec savā dēlā tuteni, turklāt ņemot vērā to, ka notikumam bija aculiecinieks. Tā pati kaimiņu meitene. Ja kādu tas patiesi interesētu, tad, iespējams, jau tad atklātos viņa seksuālās novirzes, par kurām zināja arī dēls, un, iespējams, patiesībā «labais» tēvs ar dēla apglabāšanu slēpa cita nozieguma pēdas. Un sods par to visu vairs nav nekādi nieka četri gadi.

Otra lieta ar diezgan apšaubāmo tiesas spriedumu skatīta pavisam nesen - šogad Jelgavas tiesā, kur tika tiesāti divi «brašuļi». Sastapuši pie vietējā veikala izmisušu un ar vīru sastrīdējušos sievieti, viņi nolēma, ka vajag taču izpriecāties. Uzaicināja ciemos, sieviete muļķīgā kārtā piekrita, un maisam gals bija vaļā. Sadzērušies viņi sagribēja seksu un ar varu un sitot lika viņai viņus apmierināt orāli. Mājās viņa tika tikai trešās dienas vakarā, kad mājas saimniekam viņa apnika. Vienam «brašulim», kurš bija agrāk tiesāts, sievieti sita un nelaida prom, tiesa piesprieda četrus gadus cietumā, savukārt otru, kurš «priekus» bija tikai baudījis, palaida uz brīvām kājām. Sods - trīs gadi nosacīti.

Zīmīgi, ka tiesas sprieduma motivējošajā daļā tiesa jauki apraksta, cik otrais «brašulis» ir pozitīvs, strādā un viņa apgādībā ir nepilngadīgs bērns, savukārt ne vārda nav par nodarījumu cietušās psihei, kuru eksperts raksturojis tā: «Minētais noziedzīgais nodarījums būtiski atspoguļojas P. psihiskajā stāvoklī un darbībā. Pret P. vērstais noziedzīgais nodarījums ir vērtējams kā P. psihotraumējošs notikums, kurš radījis pēctraumas sekas.» Krimināllikums paredz, ka atbildību pastiprinošs apstāklis var būt, ja noziedzīgais nodarījums nodarījis smagas sekas, taču tiesa šajā gadījumā nav papūlējusies iedziļināties, vai smagas sekas var būt arī psiholoģiskas.

Protams, šajās lietās var ķidāt arī prokuroru rīcību, kas abos gadījumos daudz lielākus sodus nemaz neprasīja, var apgalvot, ka lietas nepilnīgi izmeklējuši arī policisti, tomēr galīgā atbildība taču pieder tiesai, kas lemj par sodiem. Precīziem un taisnīgiem. Un tiesa nedrīkst pārvērsties par makdonaldu, kur tiesneši sodus izsniedz kā tādus burgerus un uzķeras uz tādiem trikiem kā apsūdzētā žēlīgs skatiens.

Zīmīgi, ka nevienā no šiem aprakstītajiem spriedumiem nefigurē atsauces uz Latvijas tiesu praksi, proti, kā lemts līdzīgās lietās, kas gan nav obligāta, taču raksturotu augsti kvalificētus tiesnešus un kvalitatīvu tiesu varu. Un dažkārt arī mazinātu aizdomas, ka tiesas iznākumu vis nenosaka, cik ļoti apsūdzētais vai viņa advokāts patīk vai nepatīk tiesnesim, bet gan paša tiesneša gudrība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?