Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Sudrabas partija neizpratnē

Pirms Saeimas vēlēšanām Liene Cipule, kura tagad strādā privātā klīnikā, bija iekļauta partijas No sirds Latvijai (NSL) kandidātu sarakstā ar 3. numuru Vidzemes vēlēšanu apgabalā. Īsi pirms kandidātu sarakstu numuru izlozes viņa paziņoja, ka atstāj partiju, norādot uz aizdomām par nesaprotamu finansējuma piesaisti.

«Mani tas neizbrīna,» par šonedēļ veiktajām procesuālajām darbībām partijas No sirds Latvijai birojā ceturtdien Dienai sacīja L. Cipule. Jau toreiz par šīm aizdomām informētas arī tiesībsargājošās iestādes. No Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 2014. gada nogalē saņemta atbilde, ka par iesniegumā minēto informāciju ir sākta pārbaude, nedaudz vēlāk līdzīga satura atbildi atsūtījis arī Satversmes aizsardzības birojs.

Jau ziņots, ka šonedēļ KNAB par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā aizturēja Jūrmalas mēru Gati Truksni (ZZS), uzņēmēju Jūliju Krūmiņu, kā arī Jorenu Raitumu, kurš Saeimas vēlēšanu gadā bija saistīts ar partiju No sirds Latvijai un, iespējams, piedalījies ziedotāju piesaistīšanā tai. KNAB G. Truksnim ir piemērojis aizdomās turētā statusu kriminālprocesā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu, aģentūru LETA informējis viņa aizstāvis Jānis Rozenbergs. G. Truksni ceturtdien atbrīvoja, viņam ir noteikts drošības līdzeklis, kas liedz izbraukt no valsts un tikties ar konkrētām personām. Taču viņam nav ierobežojumu pildīt domes priekšsēža pienākumus. Ceturtdien ir atbrīvots arī J. Raitums, kuram ir līdzīgi drošības līdzekļa nosacījumi. Ir atbrīvots arī uzņēmējs J. Krūmiņš, kuram piemērots aizdomās turētā statuss divos kriminālprocesos.

No L. Cipules teiktā var secināt, ka aizdomas par partijas No sirds Latvijai vēlēšanu kampaņas neskaidro finansēšanu ir saistītas ar notikumiem vasarā pirms Saeimas vēlēšanām. Īsi pirms tām partijai pieslējās no Zaļo un Zemnieku savienības Jūrmalas domē ievēlētais vicemērs Romāns Mežeckis, kā arī Ringolds Balodis, kurš arī togad strādāja Jūrmalas pašvaldībā. Viņus abus ievēlēja Saeimā, bet politiķi nav NSL biedri. No partijas aizgājušie toreiz nebija apmierināti arī ar neskaidro kandidātu saraksta veidošanu, kas neesot notikusi demokrātiski.

Portāls LSM.lv šajās dienās atgādināja pāris gadu senu interviju. Tajā par nesaskaņu celšanu toreiz no partijas NSL izslēgtais Viesturs Tamužs intervijā Latvijas Radio kā partijas No sirds Latvijai maka turētāju ir minējis J. Raitumu. «Tā ir shēma. (..) Domāju, ka Jorens ir šo finansētāju pārstāvis, kas kūrē visas naudas plūsmas, kas it kā legāli ziedotas partijai. Viņam iedotas lielas naudas kaudzes, kas jāsadala starp ziedotājiem,» toreiz savās aizdomās dalījies V. Tamužs, atgādina LSM.lv. Tagad ar V. Tamužu Dienai sazināties neizdevās.

R. Mežeckis pirms vēlēšanām, kā liecina novērojumi, arī ieguldīja lielu darbu partijas NSL kampaņas organizēšanā, kas, iespējams, palīdzēja tai iekļūt Saeimā. R. Mežeckis, kurš tagad jau ilgāku laiku slimo, Dienai ceturtdien sacīja, ka kampaņas organizēšana ir viena lieta, bet ziedojumu piesaistīšana pavisam kaut kas cits un ar to viņš nekādā veidā neesot bijis saistīts. Šajās dienās par R. Mežecki arī neesot izrādījušas interesi tiesībsargājošās iestādes, ar kurām viņam neesot bijis nekāda kontakta. «Tam arī nebūtu nekāda pamata, es par to zinu tikpat daudz, cik ikviens cilvēks, kurš lasa ziņas internetā,» teica R. Mežeckis.

«Es savu krekliņu pirku pats par savu naudu un arī benzīnu pats pirku,» Dienai savukārt teica R. Balodis, kuram arī nekas neesot bijis zināms par to, kā notiek finansējuma vākšana vēlēšanu kampaņai. Uz vaicāto, vai viņu nedarīja uzmanīgu vairāku redzamu toreizējo partijas biedru aicinājums pievērst uzmanību ziedotāju piesaistīšanai, R. Balodis atbildēja, ka viņš toreizējos notikumus vairāk atceras kā centienus sašķelt partiju. R. Balodis trešdien intervijā Latvijas Televīzijai bija pieļāvis iespēju atstāt frakciju, ja apstiprināsies, ka tās biedri bijuši iesaistīti, iespējams, nelikumīgās darbībās. Ceturtdien R. Balodis Dienai skaidroja, ka pieļāvis iespēju vērtēt savu atrašanos Saeimas frakcijā, bet vēl nekur nepošas. No sirds Latvijai frakcijas vadītāja Inguna Sudraba arī ceturtdien žurnālistiem sacīja - viņai nav radies iespaids, ka R. Balodis gatavotos atstāt frakciju, tam arī nebūtu pamata. I. Sudraba apgalvoja, ka visi ziedojumi partijai esot pārbaudīti un nekas nelikumīgs neesot konstatēts. «Man nav nekādas citas informācijas,» piebilda partijas līdere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?