Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Tā nav negrozāma aksioma

Valdības ierosinājums samazināt PVN par 1% un iedzīvotāja ienākuma nodokli (IIN) par 5% triju gadu laikā. Kā jūs to vērtējat?

Kopumā mēs to esam atbalstījuši, jo kodētais vārds «nodokļu samazinājums» mums ir pieņemams. Man šķiet, ka ir jāizšķiras - ejam vienu vai otru ceļu nodokļu jautājumā. Mūsu apvienība vairāk ir par PVN likmes samazināšanu. Esam par to runājuši. Un vērosim, vai Zemkopības ministrija sekos savam uzstādījumam, ka ir jāsamazina PVN par 10% pārtikai. Mēs ministrijai palīdzēsim šo soli spert, arī kā apvienība iesniegsim šo priekšlikumu. Par atbalstu šim priekšlikumam ir izteikusies arī Nacionālā apvienība. Redzēsim, kas ir svarīgāk - solījumi vai koalīcijas disciplīna. Es pret šo 1% PVN samazinājumu vispār esmu skeptisks. No vienas puses, tas ir labas gribas žests, nodeva sabiedrībai, rādot, ka mums ir nodokļu samazinājums un krīze pārvarēta. No otras puses, tā ir apstākļu spiesta nepieciešamība - ir inflācija, bet mums ir nepieciešama tuvināšanās eirozonai. Kā mēs redzam, starptautiskie aizdevēji uz šo jautājumu skatās rezervēti - ja reiz jūs tā esat izdomājuši tad dariet, bet labāk būtu, ja jūs tā nedarītu. Darbaspēka nodoklis - tas ir tāds Zatlera partijas jājamzirdziņš. Bez lielās reformas - lāča kastrēšanas - tas ir nākamais solis, ko viņi taisās darīt. Nav darbu, tāpēc viņi visu laiku stāsta sabiedrībai, ka vajag to darīt. Kas nemaz nav tik slikti - šis samazinājums. Tomēr tie skaitļi ir tik nelieli, ka domāju, tas neko nedod.

Vai esat domājuši, tieši uz kādiem pārtikas produktiem būtu jāattiecas PVN samazinājumam? Vai alkohols arī ir pārtika?

Es alkoholu par pārtiku nekad neesmu uzskatījis. Ar pārtiku jāsaprot maize, sviests, piens, makaroni. Tādas lietas. Diez vai tur ir jāiekļauj, teiksim, konfektes. Bet tās ir tādas tehniskas lietas, par kurām, izstrādājot likumu konkrēti, mēs nonāktu pie skaidrības. Manuprāt, tas centrālais stāsts ir tāds - krīze ir beigusies. Ja krīze ir beigusies, tad naudiņai maciņā būtu jābūt vairāk. Nodokļu samazinājumam ir jābūt tādam, lai vismaz tam, kas pārprogrammēs tos kases aparātus, būtu skaidrs, kāpēc viņš to dara. Beigās sanāks tā, ka viņš ņemsies un cenas pārrakstīs, un savu ieguldīto darbu cenu pārrakstīšanā iekļaus cenā, kamēr, lai cik paradoksāli tas būtu, cena no tā varētu pat pieaugt.

Premjers un finanšu ministrs pat neslēpj, ka šis mazais PVN samazinājums ir saistīts ar Latvijas pievienošanos eiro. Kāda ir LZS pozīcija šajā jautājumā?

Gribu atgādināt, ka mūsu Ministru prezidents Indulis Emsis bija premjers, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā. Mēs esam savu virzību skaidri un gaiši pateikuši - esam par uz rietumiem orientētu politiku. Mēs esam par to, ka mūsu apvienība iesaistās visu to politiķu saimē, kas atbalsta Eiropas Savienību, jo tas ceļš ir sākts un tas turpinās. Cik šajā ceļā ir svarīgs jautājums par eiro? Es jau esmu par to, ja tu esi sācis, tad pusceļā apstāties nebūtu pareizi. Ja mēs esam Eiropā iekšā, tad mums šie procesi jādara. Jautājums tikai - vai visas tās lietas, kuras mums vajag darīt, ievēro pašas ES dalībvalstis. Nevar būt tāda duāla pozīcija. Liela valsts Grieķija - naudu dodam, parādus atlaižam. Maza valsts Latvija - paklausīga, veiksmes stāsts, par visu maksā paši.

Vai jūs pieņemat tādu pozīciju - mēs esam referendumā balsojuši par iestāšanos Eiropas Savienībā, tas nozīmē, ka mēs esam automātiski balsojuši arī par eiro ieviešanu?

Es nedomāju, ka tā būtu kaut kāda negrozāma aksioma. Ļoti interesants pašlaik ir bijušās Grieķijas opozīcijas partiju viedoklis, kuras tagad ir uzvarējušas. Viņi saka - nepiedēvējiet mums viedokli, ka Grieķija taisās izstāties no Eiropas Savienības, nē, mēs netaisāmies izstāties no ES, un mēs negribam, lai jaunās parlamenta vēlēšanas tiktu saistītas ar uzticēšanos Eiropas idejai kā tādai. Tātad pat tādi ļoti krasi noskaņoti Grieķijas politiķi saprot, ka manevra iespēja ir ļoti maza.

Cik politiķu aprindās pašlaik vispār tiek diskutēts par eiro ieviešanu vai ieviešanas atlikšanu? Vai tiek pieņemts viens viedoklis - Dombrovska un Vilka - eiro bezkompromisa ieviešanas ceļš?

Domāju, šo noteikumu valdībā diktē Vienotība. Visām pārējām partijām, esmu pārliecināts, mute ir aizbāzta ciet. Ir pateikts, redz, kur ir rezerves deputātu vietas - ZZS. Ja kaut ko papīkstēsiet, būsiet no spēles ārā! Līdz ar to gan Nacionālajai apvienībai, gan Zatlera apvienībai, gan vēl jo vairāk Olšteina sešniekam manevra iespējas ir ļoti mazas. Vai nu pazaudēt vietu valdībā, vai piekrist Vienotības viedoklim. Tas arī reāli notiek, un Vienotības politika ir skaidra un nepārprotama - eiro par katru cenu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Šodien Dienas rītā

Kā jūs vērtējat jaunā KNAB vadītāja darbu?
Vai regulārās informācijas noplūdes no KNAB ir negadījumi vai sistēmiska problēma?
Kādas jums idejas sabiedrības integrācijas jomā?

Dienas rīta viesi Saiemas deputātu Alekseju Loskutovu iztaujās Andrejs Panteļējevs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?