Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Tiem, kas pārlec latiņai

«Atzinums, ka tevi novērtē izcili ārsti, kas cer, ka reiz būsi viens no viņiem, - tas ir nozīmīgāk nekā nauda,» par nesen iegūto profesora Ilmāra Lazovska stipendiju saka topošais traumatologs ortopēds Viktors Cunskis. Arī Latvijas Mākslas akadēmijas studente Jolanta Basova, kas šogad saņēmusi gleznotāja Borisa Bērziņa stipendiju, teic: «Tā apstiprina, ka esi uz pareizā ceļa.» Cīņā par mecenātu stipendijām ik gadu iesaistās arvien vairāk studentu, stāsta stipendiju fondu pārstāvji. Vairāk kļūstot arī pašu ziedotāju.

Šabloniem - nē!

Kāpēc ne? - padomāja Viktors, Rīgas Stradiņa universitātes 5. kursa students, kad līdzīgi vēl 16 citiem medicīnas studentiem izlēma pieteikties profesora Lazovska stipendijai, kas topošajiem ārstiem kā vienreizēja prēmija USD 500 apmērā tiek piešķirta jau sešus gadus. Šogad to ieguva četri jaunieši. «Pārāk lielas cerības neloloju, bet arī pirms laika sevi nenorakstīju,» Viktors saka. Viņš stāsta, ka izšķirošās bijušas pārrunas, kurās zondētas pretendentu personības. Puisis uzskata, ka lielā mērā privātu mecenātismu rosina niecīgais valsts atbalsts nozarei. Problēmas medicīnā, protams, biedē, taču vienlaikus ir azarts grūtības pārvarēt. «Mans skatījums - jo lielāka pretestība, jo vairāk beigās dabū to pozitīvo rezultātu, gandarījums ir lielāks.»

Skolā Viktoru interesēja eksaktās zinātnes, un medicīna likās kā kokteilis, kur tās sajaucas ar sava veida māksliniecisku pieeju. «Ar tīru, laboratorisku zinātni negribējās nodarboties, jo tur viss notiek pēc šabloniem. Tagad gan arī medicīnā daudz kas tevi virza uz trulu domāšanu - cenšas izdomāt vienu universālu algoritmu, kas derētu visiem. Es uzskatu, ka tas nav pareizi,» Viktors saka. Kad pirmo reizi piedalījies operācijā kopā ar dakteri Aldi Dalmatovu, pie kura voluntē (iziet mācekļa periodu) Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, un jautājis par vadlīnijām, ārsts atbildējis, ka dzīvē izņēmumu ir vairāk nekā standarta gadījumu. «Vajag radošu pieeju. Ja iekal vadlīnijas, tas tevi ierobežo,» Viktors teic. Arī mācīties vieglāk esot tajos priekšmetos, kur pasniedzēji procesu loģisko secību izskaidro, nevis liek iezubrīt. Savā voluntiera praksē Viktors krāj iemaņas rezidentūrai, bet reizē ar studijām strādā arī kā fitnesa treneris. «Sapņoju strādāt ātrajā palīdzībā, bet tobrīd nebija iespējas. Trenera darbu man piedāvāja, neatteicos, jo agrāk nopietni trenējos svarcelšanā.»

Cik ātri pielec

Pirmkursnieci Jolantu iegūtā B. Bērziņa stipendija, kuru kopš 2009. gada pasniedz galerija Daugava un Guntis Rāvis, pārsteidza. To ik gadu piešķir LMA studentiem, kas pasniedzēju vērtējumā izcēlušies pavasara zīmējumu skatē; šogad to saņēma trīs studentes. «Vēl septembrī pasniedzējs caur puķēm teica, ka mani zīmējumi ir pašvaki, bet kaut kā ņēmos, muļļājos, gāju arī pie citiem pasniedzējiem, un, lūk, stipendija,» Jolanta priecājas, jo Ls 100 katru mēnesi gada garumā nozīmē arī atspaidu materiālu iegādē. Kas ir tas, kas ļauj tikt pie stipendijas? «Svarīgākais - jāstrādā. Katrs students jau apmēram zina to savu latiņu. Palēkties par to augstāk var visi, taču daudz ko izšķir tas, cik ātri tev pielec tehnika, process.»

Jolanta pati līdz mākslai nākusi pa visai garu ceļu. Savulaik iestājusies gan LU vizuālās mākslas pedagogos, gan Kultūras akadēmijā, Latvijas - Polijas starpkultūru sakaros, kur arī palikusi studēt, vēlāk pārejot uz Kultūras teorijas nodaļu. Kalusi plānus par mākslas zinātnes studijām, lai varētu rakstīt par mākslu, tomēr tad sapratusi - nerakstīs! Jolanta nobrieda radikālam solim - pārvērst savu hobiju zīmēšanu par profesiju. Viņa nav mācījusies ne rozentāļos, ne lietišķajos, tikai LMA sagatavošanas kursos divu gadu garumā, taču saka - tas, ka nav mākslas skolas pieredzes, ir pat pluss, jo mākslinieka amata prasmes nāk kā atklājums. Jāstrādā gan ir ļoti intensīvi, uz akadēmiju jānāk kā uz darbu, un tas liedz paralēli pelnīt naudu kādā algotā darbā. Tomēr Jolanta bruņojas ar drosmi un jau kopš studiju sākuma plāno savu profesionālo nākotni - ko tā prasa, ar ko varēs pelnīt utt. «Mans mērķis ir radošs process bez stresa un finansiālām grūtībām,» viņa saka.

Atgriežas kā ziedotāji

Ar katru gadu studentu interese par mecenātu stipendijām aug, stāsta stipendiju administratori fondos. «Prognozējam, ka 2011./2012. gadā uz vienu mecenātu stipendiju pretendēs vismaz 5-7 jaunieši,» teic LU fonda pārstāve Laine Dobulāne un skaidro, ka uz atsevišķām stipendijām konkurss ir vēl sīvāks - piemēram, uz E. Felsberga piemiņas stipendiju humanitāro zinātņu studentiem, arī uz K. Morberga stipendiju, kas saistīts ar tās prestižu. Vītolu fonda vadītāja Vita Diķe stāsta, ka centieni iegūt stipendiju lielākoties gan saistās ar studēt gribētāju finansiālajām problēmām. Gan LU fondā, gan Vītolu fondā tomēr pirmām kārtām tiek vērtētas pretendentu sekmes un sasniegumi. Daudz ko nosaka arī ziedotāju vēlmes, kādus studentus viņi vēlas atbalstīt. Par spīti krīzes sekām mecenātu ar katru gadu kļūstot vairāk, arī starp 30 un 40 gadu veciem cilvēkiem. Nesen Vītolu fondā izveidotas divas stipendijas, ko savu vecāku piemiņai izveidojuši viņu bērni tepat Latvijā, nevis trimdā, kā bijis ierastāk līdz šim. Arī LU fondā pagājušajā studiju gadā nodibinātas piecas jaunas privātpersonu un uzņēmumu stipendijas, uz ko var pretendēt gan jaunie pētnieki dažādās jomās, gan teoloģijas, medicīnas un tieslietu studenti. «Tas rāda, ka spējam saskatīt citu grūtības, esam gatavi dalīties. Vairāk nekā 50 mūsu bijušo stipendiātu atgriezušies Vītolu fondā kā ziedotāji. Domāju - saņemot mecenātu stipendiju, jaunieši mācās labdarību,» saka V. Diķe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Uzzini vairāk!

LU fonds (pieteikšanās no 29. augusta līdz septembra beigām; www.fonds.lv)
Vītolu fonds (pieteikšanās no 15. janvāra līdz 15. aprīlim; www.vitolufonds.lv)
uzņēmumu stipendijas konkrētu jomu/studiju programmu studentiem (informācija arī augstskolās)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?