Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Tiešraide arī pirkstu galos

Pateicoties mūsdienu interneta ātrumam, kā arī digitālo tehnoloģiju - jaudīgu datoru, modernu viedtālruņu un planšetdatoru - pieejamībai, populāras kļuvušas video tiešraides jeb tā sauktās straumes (stream - angļu val.).

Modernās tendences nosaka, ka interneta tiešraides izveidošanai pat vairs nevajag programmētājus un operatorus. Tomēr, kā norāda nozares eksperti, - profesionāli arī šajā jomā vismaz pagaidām vēl grūti aizstāt.

Pieredzi neaizvietot

Principā tiešraidi izveidot ir viegli, Dienai skaidro starptautiskā informācijas tehnoloģiju uzņēmuma Cisco Systems sistēmu inženieris Redžinalds Knipšis, «galvenais jautājums saistīts ar kvalitāti». Proti, mūsdienās ieslēgt iebūvēto tīkla kameru, ar kuru aprīkots jebkurš portatīvais dators un planšetdators, ir elementāri, tomēr profesionāli nofilmēt, kā arī nodrošināt video «straumes» un skaņas kvalitāti nebūt nav tikpat viegli, uzskata eksperts.

«Bez tehniskajām zināšanām neiztikt, bet, ja cilvēkam ir pieredze un zināšanas, piemēram, saistībā ar videozvaniem, «pieslēgt» skatītājus nav grūti,» izklāsta R. Knipšis. Viņaprāt, līdzīgi kā ar TV pārraidēm, arī tiešraides iegūst no tā, ka tās veido profesionāli operatori un režisori. Savukārt, runājot par tehniskajiem aspektiem, eksperts norāda, ka tie nav pārlieku sarežģīti, un piebilst, ka arī interneta ātrums Latvijā ir vairāk nekā pietiekošs. Lielāko daļu tiešraižu pat augstā videokvalitātē nebūtu problēmas nodrošināt arī ar 4G internetu.

«Viss aizvien vairāk tiek veidots tā, ka tehnoloģiskais risinājums ir pieejams arī cilvēkiem, kam nav plašu zināšanu,» uzsver eksperts un norāda, ka galvenais jau ir lietotājiem nodot saturu un principā mūsdienās vienkāršas tiešraides var nodrošināt «ar vienas pogas nospiešanu telefonā».

Vieglāk par vieglu

Nesen viedtālruņu lietotāju vidū popularitāti guvusi jauna aplikācija Periscope, kuru mikroblogošanas vietne Twitter iegādājās pagājušā gada februārī - vēl pirms aplikācija bija izstrādāta. Periscope pamatā, kā raksta biznesa žurnāls Forbes, ir pavisam vienkārša ideja: tu esi pats sava pārraides stacija. Diena izmēģināja, ka tiešraides sākšana prasa apmēram 1-2 minūtes - viedtālruņa lietotājs lejupielādē bezmaksas aplikāciju, ieinstalē, pievienojas ar savu Twitter kontu (vai tālruņa numuru), nospiež pogu «ierakstīt», un tiešraide, kurai var sekot jebkurš pasaules iedzīvotājs, ir sākusies. Lietotne pat automātiski veic ierakstu straumētāja Twitter kontā.

Iecienīta pēdējos gados ir kļuvusi sava datora ekrāna straumēšana, lai demonstrētu, piemēram, kā tiek zīmēts, gleznots, spēlētas datorspēles vai programmēts. Arī šis process, kā Diena izmēģināja, nav grūts, vien nepieciešama kāda no straumēšanas programmām, vismaz vidēji jaudīgs dators un reģistrācija kādā no tiešsaistes vietnēm, kas ļauj izvietot savu straumi. Piemēram, Twitch.com - populāra videovietne YouTube - arī piedāvā iespēju ievietot paša veidotu informācijas straumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?