Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Tirgu grib plest uz augšu

«PirmĀm kārtĀm jau to būdiņu vietā, kur pārdod zeltu no Turcijas, jābūt Latvijas zemniekiem ar piekabēm un jātirgo burkāni, kartupeļi, lociņi,» šādas kardinālas pārmaiņas Rīgas Centrāltirgū (RCT) gaida kāds tur sastapts kungs, kurš nevēlas Dienai minēt savu vārdu. Pašreiz viņu Centrāltirgū pievelk iespēja «būt cilvēkos, kopā ar vienkāršo tautu», citi savukārt izceļ tā plašo piedāvājumu un salīdzinoši zemas cenas. Tomēr ne visi sastaptie domā, ka tirgus būtiski jāpārveido. Drēbju tirdzniecībai jāpaliek, uzskata Agita.

RCT administrācijai gan ir padomā miljonus vērti pārbūves projekti, no kuriem lielākais ir jauna daudzstāvu rūpniecības preču tirdzniecības ēka. Tās celšanai tiek meklēts investors, bet vēl pirms tam RCT par savu naudu grasās līdz septembrim pārveidot sakņu paviljonu.

Alus, daudz alus

«Tur jābūt Pūres precēm, Laimai, jābūt dārzeņiem, maizes ceptuvēm. Tāpat kā iepriekš būs stacionāra vieta kāpostu tirgotājiem, dārzeņiem, bet būs arī iespēja, piemēram, ogu sezonā ar maziem ratiņiem iebraukt un tirgot. Kāpēc lai sēnes nevarētu atrasties arī šeit?» par vēlmi paviljonā koncentrēt plašu Latvijā audzēto un ražoto produktu klāstu saka RCT valdes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš (LPP/LC).

Lai visus satilpinātu zem viena jumta, paviljonam iecerēts uzcelt otro stāvu, kas būtu daļēji atvērts, lai pilnībā neaizsegtu unikālo jumtu. Šie darbi būs jāskaņo ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, jo paviljonu komplekss ir valsts nozīmes kultūras piemineklis.

Paviljona augšējā daļā varētu atrasties Lido ēstuve. D.Liepiņš runājis ar uzņēmuma īpašnieku Gunāru Ķirsonu, un izvēle jāizdara viņam. «Ja Ķirsona kungs atnāks un teiks - es gribu visu otro stāvu, būšu tikai priecīgs. Man būs vieglāk aizpildīt telpas, un ātrāk šis projekts atmaksāsies,» saka D.Liepiņš, taču uzsver, ka tā varētu arī nebūt, jo piesakās arī citi lieli ražotāji. Ir doma paviljonā piedāvāt arī visus Latvijas alus. Lido pagaidām Dienai nav atbildējis par ienākšanu tirgū. Paviljona rekonstrukcija izmaksās ap diviem miljoniem latu. Konkursāpar projekta izstrādi var pieteikties vēl nedēļu.

Līgumi - vienos vārtos

Kā nākamo RCT plāno atjaunot gaļas paviljonu, taču tikt klāt piena, gastronomijas un zivju paviljoniem tas nevar, jo tie jau sen iznomāti privātfirmām līdz 2014.-2016.gadam. Tieši šo paviljonu tirgotāji gadumijā medijos sūdzējās par augstajām nomas maksām, kas netiekot pārskatītas. Zivju paviljona nomnieka Kustība N līdzīpašnieks Rīgas domnieks Mihails Kameņeckis (SC) saka - nevar no tirgotājiem prasīt mazāk, ja reiz no viņa pieprasīto maksu RCT nav samazinājis.

Gastronomijas un piena paviljonu nomnieka Viaro vadītājs Aivars Varkals apgalvo, ka pēc tirgotāju lūguma daļai maksa ir samazināta. Piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības Straupe valdes priekšsēdētājs Imants Balodis gan iebilst, ka pienotavas viedoklī Viaro neklausās un «līgumi tiek slēgti vienos vārtos». Lai arī nomas maksa palikusi nemainīga, Straupe prom no tirgus iet negrasās, jo tai ir plašs klientu loks: «Citi gan ir nākuši un gājuši. Pašreiz daudzas vietas ir tukšas.»

Cer, ka būvēs privātie

No tām teritorijām, par kurām atbildīgs ir RCT, tuvākajos gados vēl plānots pārveidot rūpniecības preču tirgu Turgeņeva un Prāgas ielas stūrī, uz turieni pārnesot arī brūnos apavu, apģērbu un citu rūpnieciski ražoto preču kioskus no Nēģu, Spīķeru un Pūpolu ielas.

Vienstāva ēkā to visu salikt nav iespējams, tādēļ iecerēts zem zemes izvietot autostāvvietu, pirmajā un otrajā stāvā - tirgošanās vietas, trešajā - birojus. Projekta izmaksas tik lēstas 13 miljonu latu, tādēļ RCT vēlas, lai būvdarbus veic privāts partneris. Kāda varētu būt sadarbības forma, vēl neesot skaidrs. RCT gaida, ka interesenti paši izteiks piedāvājumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?