Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Tradīciju vērtība

18. novembra svinības mājās ir vieni no maniem mīļākajiem svētkiem. Man patīk ideja un satikšanās iemesls, jo dzīvojam tiešām skaistā un neatkarīgā valstī, man patīk izpildījums - ir patīkami satikties ar draugiem un radiem, lai uzsauktu tostu par Latviju! 18. novembra pusdienu tradīcija mūsu ģimenē iesākās pirms daudziem gadiem, kad mūsu dēli Emīls un Jānis bija tikko sākuši skolas gaitas.

Abi puiši parasti tajā dienā vilka «izejamās štātes», skola apbalvoja labākos skolēnus tieši 18. novembrī, klātesot vecākiem. Tas bija aizkustinoši, bet, protams, nevarēja sniegt to emocionālo piepildījumu, ko šiem svētkiem var dot ģimene - ar senākiem vai jaunākiem ģimenes vēstures stāstiem. Mēs izvēlējāmies kopīgas svētku pusdienas kā «emocionāli racionālu» risinājumu. Parasti šajās pusdienās ir klāt arī vecāki, draugi, tuvi radi, dēlu draugi. Esam «apauguši» ar pusdienu dalībniekiem. Dažus gadus svētkiem pieejam racionālāk un apvienojam tos ar rudens talku - lapu grābšanu vai steigā nepabeigtiem dārza darbiem - vai ekskursiju uz vietējo muzeju. Dienu beidzam ar kopīgām pusdienām.

Šogad lapu grābšanas nebūs, bet būs tikšanās ar ilgāku laiku nesatiktiem radiem. Man ir gaidāmajam viesu skaitam atbilstošs liels un stabils galds, ko noteikti klāšu ar baltu linu galdautu, linu auduma salvetēm, neaizmirsīšu par svecēm, labākajiem traukiem un galda piederumiem. Dekorācijām esmu ieplānojusi sarkanbaltsarkanās lentes, kas gan vēl jānopērk. Kā ierasts, gatavošu ēdienkartes, kurās ir dokumentēts datums, ēdienkarte un pusdienu dalībnieki, - lai saglabājas vēsturei.

Parasti 18. novembrī cenšos gatavot latviskus ēdienus, ko atrodu arī vecās pavārgrāmatās. Man patīk meklēšanas, domāšanas un, protams, gatavošanas process. Ne vienmēr izdodas stilu izturēt pilnībā, jo daļa latviešu ēdienu ir ļoti trekni, bet Latvijas produkti gan ir vienmēr izejvielās. Šogad vārīšu skābu kāpostu zupu, cepšu kotletes no īpaši labas gaļas, dārzeņus kā piedevas glazēšu, sautēšu un gatavošu cepeškrāsnī - lai katrs var izvēlēties sev atbilstošāko. Noteikti cieņā pret Latvijas rudeni galdā celšu arī ķirbjus, kāļus un burkānus, kas, ar mīlestību gatavoti, garšo vienkārši lieliski! Desertā - lieliskie Sierštelles sieri un, protams, patriotiskā kūka - šoreiz būs biskvīta kūka ar mascarpone krēmu un laimu. Patriotismam dekorējums - sarkanās un baltās jāņogas veidos Latvijas karogu.

Vēl atlicis pieslīpēt ārpus ēšanas nodarbi, kas ir neatņemama viesību sastāvdaļa. Pagājušajā nedēļā redzētā Ģederta Eliasa gleznu izstāde Mākslas muzejā pamudināja mani veidot «gleznu spēli». Kā latviešu mākslinieki - Eliass un viņa līdzgaitnieki - ir attēlojuši savos darbus Latvijas laukus? Reprodukcijas un to apraksti spēles formātā noteikti būs interesants izziņas un sarunu temats.

Ja vēl neesat sagatavojušies 18. novembra svinībām, pasteidzieties - laika nav daudz, bet pagūt var!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?