Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Trauslais īstās cenas balanss

Viens no preces vai pakalpojuma konkurētspējas būtiskākajiem aspektiem ir tā cena. Par to, ka pieprasījuma un produkta cenas attiecību līkne tiešām darbojas, ir pārliecinājies katrs uzņēmējs. Ja produkts būs pārlieku dārgs, neviens to nepirks, savukārt, ja izstrādājuma cena būs neadekvāti lēta, radīsies milzīgs pieprasījums, bet samazināsies peļņa vai pat radīsies zaudējumi. Galvenais ir atrast pareizo balansu.

Evas Narunovskas* IT uzņēmuma pakalpojumu cenu galvenokārt nosaka darbaspēka izmaksas, kuras ir atkarīgas no uzdevuma sarežģītības. Pārējo izdevumu īpatsvars ir neliels un paredzams - telpu un servera vietas noma, kā arī citi ar biroja darbību saistīti izdevumi, piemēram, papīrs printerim vai maksa par elektrību.

Cenā jāierēķina riski

«Mūsu cenas aug,» stāsta IT Sapiens īpašniece, kura joprojām meklē pieredzējušus programmētājus pastāvīgam darbam. «Iesākumā centāmies galvenokārt konkurēt ar cenu. Jaunam uzņēmumam tas ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā piesaistīt uzmanību un iegūt klientus. Es pat teiktu, dažreiz pašā sākumā jābūt gatavam strādāt pat pilnīgi par velti, jo var gadīties salaist kaut ko dēlī un, lai nezaudētu savu labo vārdu un klientu, dot lielu atlaidi, un labot visu bez maksas.» Šobrīd Evas uzņēmumam niķīgā bērna fāze ir pagātnē un tas var atļauties prasīt vairāk, sniedzot pretī atbilstošu kvalitāti. «Programmēšana tomēr ir viena no Mērfija ietekmes zinātnēm, un šeit darbojas likums - ja kaut kas var noiet greizi, tā arī notiks. Sevišķi tas attiecas uz jaunradītiem risinājumiem, kas tiek būvēti īpaši klienta vajadzībai. Tāpēc cenā jāiekļauj arī procents potenciālo problēmu novēršanai, lai pēc tam nav jālūdz klientam papildu piemaksas. Savukārt, ja viss ir kārtībā, šo pārmaksu iespējams izmantot kaut vai klientu lojalitātes veicināšanai, piemēram, uzaicinot viņus pusdienās uz firmas rēķina.» Eva stāsta, ka cenas tiek rēķinātas ļoti individuāli. Esošo risinājumu pielāgošana ir lētāka, bet jaunu risinājumu un programmatūras moduļu radīšana - dārgāka.

Skaita kvadrātmetrus

Sandis Tutins no Rēzeknes mazgāšanas uzņēmuma tutinelli pakalpojumu cenas rēķina galvā. «Man svarīgākais ir zināt pakalpojuma apjomu - cik m2 logu, fasādes vai jumta ir jāmazgā. Piemēram, logu mazgāšana maksā Ls 0,70 par m2. Pieaugot apjomam, cena mazinās. Cenā iekļauts darbs, tīrīšanas reaģents, arī degviela. Ja pakalpojuma apjoms nav liels, cenšos to paveikt vienā reizē ar citiem, tas optimizē transporta izdevumus.»

Raugās uz konkurentiem

Ingas Mundas pasniegto angļu valodas kursu cenu nosaka konkurentu izcenojumi. «Konkurence Jelgavā varbūt nav pārāk liela, tomēr es cenšos turēt vidējo cenu līmeni. Dempingot man nav pārāk lielas jēgas, jo grupu nodarbības šobrīd ir pilnībā nokomplektētas. Drīzāk es domāju par cenas celšanu privātajām nodarbībām, kas šobrīd ir Ls 10 par stundu. Grupas nodarbība maksā Ls 40 mēnesī, tādēļ daudzi cilvēki izvēlas pāriet uz privātajām, jo, ja tās apmeklē reizi nedēļā, tad izmaksas ir ļoti līdzīgas. Šiem pakalpojumiem nevajadzētu savā starpā konkurēt, bet šobrīd tas tā notiek.» Bez pasniedzēju atalgojuma, kas ir fiksēts par katru nodarbību, pārējie Ingas izdevumi ir telpu īre un grāmatvedības pakalpojumi. «Šobrīd no nodarbību naudas tiek atdots arī lomu spēļu izstrādei ņemtais kredīts. Pagaidām to tirdzniecības apgrozījums nav tik liels, lai segtu aizdevuma atmaksu. Tomēr kredīts bija neliels un problēmu nav,» saka Inga.

Uz konkurentu piedāvājumu, nosakot savas cenas, raugās arī elektrisko velosipēdu tirgotājs Romāns Ruzins: «Cenšos piedāvāt tirgū labāko cenu. Mani velosipēdi cenas ziņā ir paši pieejamākie, ja mēs runājam par pirmreizējo tirgu. Cilvēkiem vajadzīgs lēts un ekonomisks pārvietošanās līdzeklis.»

Miljons pozīciju bizness

Restorāna Kotai darbības izmaksu un cenu aprēķins ir pats sarežģītākais. Te ir gan lielākā telpu nomas maksa, gan lielākais darbinieku skaits, gan arī komplicētais ēdienu ražošanas process. Uzņēmuma dibinātājs Gints Zīverts ir smalki aprēķinājis, cik gramu rīsu, vistas un garneļu ir katrā porcijā. Tomēr ēdiena cenu veido arī telpu noma, elektrības izmaksas un pat tādi sīkumi kā salvetes, trauku mazgājamais līdzeklis, nerunājot par regulārajiem fiksētajiem izdevumiem - mūzikas atskaņošanas licencēm, interneta un apsardzes abonēšanas maksu, skatlogu tīrīšanu, kafijas aparāta nomu. «Šobrīd esmu atradis īsto ēdiena cenas un kvalitātes attiecību. Protams, būtu liels kārdinājums dārgo taizemiešu garšvielu vietā izmantot vietējos analogus, tomēr tas ir pilnīgi izslēgts, jo cietīs kvalitāte. Cenu pēc pirmajiem darbības mēnešiem nedaudz pacēlām, jo nespējām tikt galā ar apmeklējumu. Piemetām klāt vidēji ap 20 santīmiem, un pīķa stundas kļuva mierīgākas. Tagad atkal jāizdomā, kā piepildīt restorānu tukšajās stundās, lai nebūtu dīkstāves,» klāsta Gints.

*Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara pārējie projekta dalībnieki

Taizemiešu restorāna veidotājs SIA Rojāls
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts.)
Restorānu biznesā Latvijā ir akūts darbinieku trūkums. Ar šo problēmu ir saskāries arī Gints Zīverts, un restorāns Kotai pašlaik meklē šarmantu viesmīli. Vakanta ir arī piegādes kurjera vieta.

Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Nav tik viegli atrast arī pietiekami kvalificētus valodu pasniedzējus. Inga Munda piedāvā labi atalgotu darbu angļu valodas un krievu valodas skolotājiem individuālām nodarbībām un grupām.

Mazgāšanas uzņēmums tutinelli
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts.)
Sandis Tutins joprojām dzīvo paralēli Rēzeknē un Liepājā, kur viņa biznesam paralēlā darbavieta - ceļu būves uzņēmums - patlaban izpilda lielu pasūtījumu. Sandim sanāk pamatīga braukāšana.

Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Romāns Ruzins pašlaik studē Maskavā, un ar velosipēdu tirgošanu viņam krietni palīdz tēvs.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?